Balansera din pitta i sommar

15 juli 2020 | Av Eva Forsberg Schinkler

Sommar är, oftast, lika med värme, och enligt ayurvedan pittasäsong. Har du mycket pitta i din konstitution, eller om du har en obalans i denna så kallade dosha, så påverkas du extra mycket av dess kvalitéer under sommaren när det är varmt. Här berättar jag mer hur du kan balansera din inre hetta under sommaren. 


Pitta: Eld & värme

Har du mer av pittakvalitet i din konstitution kan det vara bra att balansera din dosha under sommarhalvåret. Vår hälsa och vårt välbefinnande är direkt relaterat till årstiderna och hur väl vi kan balansera med dem. Sommartid är pittatid och det innebär att ju varmare det blir, desto mer Pitta kommer att influera oss då en del av pittakvaliteten är värme och hetta.

Värme = eld = pittans element.

Videoföreläsningar & klasser – lär dig mer om ayurvedans dosha pitta samt ta del av yogaklasser som hjälper dig sänka värmen i denna playlist


Lugna pitta, hetta & ilska med stillhet 

Svalka samt tid att inte göra någonting och att släppa alla krav då och då är ett utmärkt sätt att balansera sin pittadel. Att äta en pittabalanserande kost på sommaren är ett enkel sätt att skapa balans. pittabalanserande mat är bland annat sallader, mycket fisk, frukter och bär. Genom att dricka, inte iskall dryck utan mer sval balanserar du pittadoshan.

Balansera pitta med mat och dryck

  • Sallader med mycket grönt i.
  • Bittra och sträva smaker som rädisor, ruccola, och olika betor m.m.
  • Färsk koriander, alla örtkryddor som basilika, timjan, oregano, persilja och dill.
  • Frukt- och bärsallader.
  • All vit fisk.
  • Drick gärna kokt men svalt vatten regelbundet, fyll på i en termos eller vattenflaska och ha med över dagen.

Balansera pitta med träning, yoga och meditation

  • Träna på morgon eller eftermiddag/kväll när det är svalare.
  • Använd dig av meditation ca 10 min på morgonen att komma till ro inför dagen.
  • Gör några lugna stilla yogaövningar på morgonen som väcker kroppen, se dock till att de inte är kravfyllt med perfektionen som lurar bakom hörnet!

Balansera pitta med sinnet

  • Öva dig på att utesluta all form av bedömning och värderande vilket är särskilt svårt för alla men särskilt svårt för de med mera Pittaenergi i sin konstitution.
  • Kom överens med dig själv att en dag i veckan vara helt värderingsfri vad som än händer. Du kan lugnt konstatera vad du tycker och sedan lämna det, utan att du behöver säga det till din omgivning eller hävda din åsikt. I vårt liv, både i yrkeslivet och i vårt privatliv förväntas det ofta att vi ska ta ställning, ha åsikter och tycka om det mesta. Ge dig en riktig återhämtning genom att se till att du får vara "värderingsbefriad" ett tag.

Vill du veta mer om ayurveda och doshorna kan du kika in på vår ayurvedasida samt under kategorin ayurveda här i bloggen där vi har många spännande inlägg. Vill du göra ett enklare test kan du göra det här

Ha en underbar sommar!

Lär dig mer om ayurveda

Ayurveda: Yoga & föreläsningar online 

Foredrag
10 min

Grow with

Eva berättar om de tre karaktärerna eller konstitutionerna som enligt ayurvedan utgör vår grund.

Foredrag
10 min

Grow with

Lär dig mer om pitta, konstitutionen som domineras av eld.

Klass
10 min

Puste with

Stressyoga: En andningsövning som snabbt sänker inre hetta och motverkar stress.

Klass
30 min

Yoga with

Ayurveda yoga: Relax yourself with this pitta reducing ayurvedic sequence.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som medlem på Yogobe. Om du inte redan har ett konto på Yogobe så kan du prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång!

Eva Forsberg Schinkler

Eva är ayurvedisk coach, guide i personlig utveckling och i ledarskapsutveckling, föreläsare, författare och inspiratör med stor passion också för skidåkning och segling.

Les mer