Att natta barn med mindfulness och regnbågar

17 mai 2020 | Av Bianca Barck

Brukar du natta barnen med din aaaallra luuugnaste röst? Häromkvällen gjorde jag en enkel meditationssaga – och fick en ifrågasättande unge till svar. Häng med på mitt tappra nattningsförsök med regnbågar och stjärnhimmel!


Uppåt med regnbågsmolnet

En kväll när min 7-åriga dotter ska sova testar jag att göra en meditationssaga. Hon är rätt uppe i varv och jag tänker att det här, det kommer att göra henne lugn. Jag harklar mig och börjar med min allra luuuugnaste röst:

“Lägg dig så bekvämt du bara kan. Känn hur kroppen blir tung mot madrassen…”
”Men neeeej, inte den avslappningen mamma, du kör ju ALLTID den!”
“Jaja, men känn ändå hur kroppen blir tung mot sängen, det kommer annat sen, jag lovar.”
Dotter lägger sig motvilligt till rätta igen.

“Tänk dig att dina tankar är som ett vattenfall. De kommer alltid att finnas där, de rinner fram hela tiden – men det är ingenting du behöver bry dig om. De är ett vattenfall där i bakgrunden bara. Tänk dig sedan att du ligger på ett mjukt och fluffigt moln..”
“Men mamma nu fattar jag inte. Du sa att tankarna är ett vattenfall och sen ska jag ändå TÄNKA att jag är på ett moln. Vad menar du??”
Mor andas djupt.

“Okej, FÖRESTÄLL dig att du ligger på ett mjukt och fluffigt moln. Känns det bättre?”
Dotter nickar och blundar.

“Föreställ dig alltså att du ligger på det här sköna molnet, du blir alldeles mjuk i kroppen medan du långsamt lyfter från marken…”
Dotter sätter sig upp i sängen med ett ryck.
“Men vaddå, är molnet nere på MARKEN?”
Här vill jag skrika att MOLNJÄKELN är precis där du vill att det ska vara, men det gör jag inte för jag är trots allt en snäll mamma, utan säger JA, och fortsätter:

“Du blundar och svävar lååångsamt högre och högre på det mjuka molnet. Ovanför dig glimrar nu en enorm regnbåge i starka färger. Du närmar dig långsamt och snart känner du hur regnbågens färger strålar rakt igenom dig, en i taget.

ZZZzzzzzzzzzz…..
Här sover dottern plötsligt djupt, men vis av erfarenhet vågar jag inte sluta än...

“Röd, orange, gul, grön, blå, lila energi. Du svävar igenom färgerna och på andra sidan, ovanför dig, tänds stjärna efter stjärna mot allt det mörka. De strålar precis som du min stjärna. Sov gott envisa, fantastiska, ifrågasättande unge."

Det funkade. Plötsligt sov hon, som en stock!
Har du några nattningstips? Gå gärna med i vår Facebookgrupp BEYOGA365 och dela med dig!

Lästips

Videotips för de yngre

Klass
3 min

Andas with

Lär dig björnandning och bli lugn – perfekt på kvällen!

Klass
10 min

Yoga with

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Bianca Barck

Bianca jobbar som frilansskribent, bokstavsillustratör och redaktör. Hon har också skrivit diktsamlingen "Det klarnar opp". För henne är natur och yoga som universalhjälp – för lugnare, starkare och snällare dagar.

Les mer