Så hjälper du medarbetare efter utmattning

08 januar 2019 | Av

Hur en arbetsplats hanterar medarbetare som drabbats av utmattning sänder signaler till hela organisationen. Förhoppningsvis önskar man kommunicera medmänsklighet, ansvarstagande och kompetens. Här ger jag tips på vad man som arbetsgivare kan tänka på om en medarbetare drabbas av utmattning. 

Att tänka på för dig som arbetsgivare 

Ofta men inte alltid är det nödvändigt med sjukskrivning vid utmattningssyndrom. För vissa personer är det arbetssituationen som varit den främsta bidragande faktorn till insjuknandet och då kan sjukskrivning vara helt nödvändigt. Ibland är det emellertid hemsituationen som utgör den främsta riskfaktorn och då kan deltidssjukskrivning vara ett mer lämpligt alternativ än heltidssjukskrivning. Som arbetsgivare är det av stor betydelse att ni anpassar arbetsuppgifterna för en medarbetare som drabbats av utmattning.

  • Håll kontakten under sjukskrivningstiden men se till att det blir på ett sätt som känns ok för medarbetaren. Försök att inte prata om jobb utan se till att visa att ni bryr er och att personen fortsatt är en del av arbetsgruppen och gemenskapen. Regelbunden kontakt mellan arbetstagaren och arbetsgivaren under sjukskrivningstiden minskar steget att komma tillbaka.
  • Anpassa arbetsuppgifterna när det är dags för medarbetaren att komma tillbaka. Undvik uppgifter med deadlines, snabba puckar och samordningsfunktion. Undvik områden/uppgifter som medarbetaren brinner för – det finns risk att de brinner upp!
  • Uppmuntra till nya beteenden till exempel om medarbetaren säger nej, går hem tidigare, stannar hemma från arbetet på grund av sjukdom. Visa medarbetaren att perfektion och överarbete inte är önskvärt. Premiera istället återhämtning och ”good enough”.
  • Ordna så att medarbetaren kan sitta i eget rum. För personer med utmattningssyndrom tar det mycket energi att sortera bort bruset i kontorslandskap.
  • Boka kontinuerliga uppföljningsmöten. Hellre ofta och korta än sällan och långa. Följ upp under lång tid, utmattning är en sjukdom som tar lång tid att läka. God stresstolerans och förmågan att lägga i en extra växel dröjer vanligtvis många år att få tillbaka.

Vill du ha ökad kunskap om vad utmattningssyndrom är, ökad självkännedom och/eller inspiration till att påbörja ett medvetet och långsiktigt inre förändringsarbete? Ta i så fall del av vårt 12 veckors stressprogram med leg. KBT-psykolog Mona Drar.

Videotips

Qi gong

Väck kroppen i ett mjukt flöde för mer avslappnad andning och ökad rörlighet i kroppen. Rofylld meditation i rörelse.

video id: 24gf

En mediation för att acceptera din otillräcklighet och dina begränsningar. Leg. psykolog Mona Drar guidar dig.

video id: 75he

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Läs mer

Mona Drar

Mona Drar har arbetat som psykolog sedan 2003. 2020 debuterade hon som författare med boken ”Otillräcklighetsfällan”. I många år har Mona jobbat med högpresterande grupper och individer och stöttat dem i att hitta bättre balans. Mona arbetar med områden som hon själv har erfarenhet och djup kunskap kring. Den egna graden av medvetenhet kommer spegla på vilken nivå vi kan möta och förstå andra menar hon. Livets utmaningar kan orsaka stort lidande men alltmer har Mona kommit att se dessa utmaningar som en möjlighet att höja graden av medvetenhet och komma närmre vår essens. Vi hittar sällan till vårt sanna jag när vi lever i vår comfort zone menar hon. Intuition och den inre kompassen har med åren fått en alltmer framträdande roll i Monas arbete och sätt att leva. Idag förstår vi världen utifrån ett perspektiv som präglas av naturvetenskap och kvantifierbara data menar Mona. Med enbart detta synsätt missar vi en viktig aspekt av verkligheten; det existentiella och omätbara. Denna begränsning av tillvaron bidrar enligt Mona till en bristande upplevelse av mening och sammanhang som på många sätt kännetecknar vår tid. Mona har arbetat inom barn- och ungdomspsykiatrin, med ledarskapsutveckling och inom företagshälsovården. Idag driver Mona sitt eget företag med visionen att bidra till ett samhälle som genomsyras av medkänsla och upplevelsen av mening. I sitt arbete utgår Mona främst från mindfulness, selfcompassion, buddistisk tradition och naturbaserad terapi. Dessa traditioner har många beröringspunkter, inte minst att de alla betonar varandet snarare än görandet. Vårt inre manifesterar sig i det yttre betonar Mona. [Läs mer om Mona på LinkedIn](https://www.linkedin.com/in/mona-drar-337a9180/) [Läs mer om Mona på Facebook](http://www.facebook.com/profile.php?id=1318229191569664)
Read more

Search

Categories