Stärk dig själv inifrån och ut – bli mentalt stark genom kropp och sinne!

01 november 2022 | Av Jenny Hagman

November är kommen och med den mörkret. Hur kan vi stötta vår mentala hälsa och göra oss starka inifrån och ut? Läs mer här!


Stärk dig själv i höstmörkret

Novembers omfamnande mörker är på ingång. Men mörkret är inte bara just mörkt, det är en chans för oss att bromsa in, reflektera och stärka oss själva. Den här månaden fokuserar vi på vår mentala hälsa – både för att få en större förståelse för oss själva och fylla på med den energi och motivation vi behöver för att må bra hela vintern lång.

Vad innebär det att vara mentalt stark?

Mental styrka för mig är förmågan att behålla sitt inre lugn under press. Att behålla en stärkande och accepterande inre dialog, även när du möter motgångar och att ha en riktning som hjälper dig hålla fokus när hinder dyker upp. När du har dessa tre delar på plats så är det lättare att vara närvarande och du ökar då förmågan att både må och fungera bra.

Mental träning är viktigt då det lägger grunden för både ditt välmående och din förmåga att fungera bra. Du lär dig hantera, acceptera och förstå dina tankar, känslor och därmed ditt beteende, för att därefter kunna förändra det som behövs och det du önskar.

Hur blir man mentalt stark?

Du kan tänka på mental träning som fysisk träning, när du tränar så blir du starkare och mår bättre. Att träna mentalt betyder också att du får en förståelse för hur din kropp och ditt sinne hänger ihop. Du kan träna kroppen för att stärka sinnet, men du kan också träna sinnet för att stärka kroppen.

För att stärka dig mentalt så är det viktigt att träna på grunderna först och i den ordning som enligt forskningen visar är den som bygger den mentala styrkan från grunden för att hålla i längden. I de träningsprogram jag själv jobbar med och som kommer från denna forskning så tränar du på följande sätt:

Tydlig riktning för att stärka dig själv

Skapa en tydlig riktning och några önskade lägen som du vill fokusera på. Här handlar det om målbildsträning, fokusträning och visualiseringsträning. Här börjar du med att välja ut de områden som är viktigast för dig, exempelvis din hälsa, din familj/relationer och ditt jobb.

Välj till att börja med vad du önskar inför 2023 och sedan kan du gå djupare och jobba även med dina livsvärden. I en av mina mentala träningsserier här på Yogobe hittar du mer om just målbildsträning och hur du hittar dina önskade lägen.

Börja träna din mentala styrka – mental träning online

Under november kommer du här på Yogobe kunna ta del av olika tips på hur du kan stärka dig själv. Redan nu kan du dock börja utforska din inre kraft genom innehållet i biblioteket och bloggen. Här hittar ut ett gäng godbitar:

  • Biblioteket:
    • Växa – allt vårt innehåll för personlig utveckling
    • Mental träning – alla föreläsningar, övningar & klasser
Ny
5 min

Grow with

Öva dig på att rensa tankarna genom att skriva och tömma ut.

video.flavor.talks
10 min

Grow with

Enkla vardagstips för bättre andning, hälsa och att komma ner i varv.

video.flavor.talks
10 min

Grow with

Ta dig över de små trösklarna för att ta dig vidare efter utmattning eller andra utmaningar i livet.

Foredrag
10 min

Grow with

Lär dig grunderna till en god natts sömn av Jenny Hagman

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Jenny Hagman

Jenny Hagman är mental tränare, yogalärare och civilekonom i grunden. Hon har varit golfare och golftränare på elitnivå, har skrivit boken ”Stolt, stark och säker - en bok om helhetsträning för golfare” och driver sedan 2016 podden Idrott-och ledarskapspodden.

Les mer