Livmoderns blodiga tårar

14 august 2018 | Av Emma Öberg

Detta är ett inlägg om livmoderns blodiga tårar. Om mens. Och om mina bästa energiövningar för att balansera måncykelns magiska gåva. En yoginis tips för balans i hormonsystemet och för en tydligare relation till din egen kraft.


Varje månad kommer mensen, med för mig som så många andra extra känslighet. När pranan (energin) i min kropp rör sig nedåt och jag blir försvagad i mitt elektromagnetiska fält har jag inte kraft att hålla det inom mig. Hela månadens sparade känslor, det som inte fått bli sett och hört och mött, kommer fram.

Det är inte bara blodet som ska ut för att göra klart och låta livmodern börja om på nytt, för att förbereda för det högsta mötet. Det är alla sparade känslor, det är sorgen över allt som inte blev befruktat, det är allt som inte bearbetats från hela månaden som ska få släppa. För mig är det en möjlighet, en chans att igen få se och möta de känslor som behöver bli sedda och mötta. När de får komma fram och bli sedda släpper den spänning som kan finnas i de undertryckta känslorna och på nytt uppstår en öppenhet i mitt hjärta och en möjlighet till ett sårbart, levande, öppet möte med livet. Måncykeln, menscykeln blir på det sättet en magisk gåva. En möjlighet till att inte bära med mig mer smärta än nödvändigt och en möjlighet till att genom frigörandet av känslor komma djupare i kontakt med min essens.

Jag har hittat energiövningar i den taoistiska traditionen som hjälpt mig balansera mitt hormonsystem, så att magin inte drunknar i kraftfull smärta, skyfallsblödningar eller okontrollerbar irritation. Det här är några av de bästa övningarna jag stött på och jag tänkte att jag nu skulle dela dem med dig. När jag började gör de här övningarna varje dag minskade mitt blodflöde till sköna tre dagar, min introverta impuls blev mildare och kroppen nästan helt smärtfri. En riktigt bra meditation för gudinnan! Tänk om jag bara hade vetat detta tidigare. Därför skriver jag nu till dig syster, jag hoppas övningarna kan vara till nytta för dig också!

Bröstmassage genom alla körtlar, genom alla chakran!
De här övningarna öppnar hjärtchakrat, flödet i den sexuella kraften och balanserar hormonsystemet. De ger dig tillgång till din kraft. Till kvinnans kraft, gudinnans kraft!

Bäst är att massera direkt på huden med någon olja som din hud tål. Jag använder kokosolja.

1. Börja massera på utsidan av brösten. Ner, runt och upp – fortsätt i en sådan cirkel och låt rörelsen samla energin mot bröstkorgens mitt. Vila ditt fokus i bröstkorgen och känn alla känslor som kommer. Kanske är hela hjärtat stängt och bröstet känns hårt. Stressa inte känslorna, var bara mjukt närvarande utan agenda. Kanske är bröstkorgen öppen, lekfull, fylld med lust och kraft. Låt de känslor som kommer komma. Kanske behöver du stanna till och bara låta händerna vila och lyssna lite extra ibland, gör det då. Varje dag är sin egen, kom till ditt praktiserande utan agenda.

2. Byt håll. Massera på utsidan av bröstet uppåt, runt och ned. Den rörelsen sprider pranan från bröstkorgen ut i hela ditt system.

3. Nu är det dags att rikta sexuell kraft till kroppens alla körtlar. Börja massera bara bröstvårtorna och känn den tydliga kopplingen mellan brösten och livmodern, yonin och lusten. Låt lusten byggas upp och rikta sedan din uppmärksamhet och den sexuella energin till toppen av huvudet och tallkottkörteln. Bada den i ett tänkt extatiskt ljus. Flytta sedan uppmärksamheten till hypofysen och bada den i ett tänkt extatiskt ljus. Gå vidare på det sättet i tur och ordning genom alla körtlar: sköldkörteln, brässen, bukspottkörteln, binjurarna och äggstockarna. Låt lust, ljus och sexuell kraft strömma genom hela ditt körtelsystem.

4. Lägg sedan båda händerna på vänster sida om din navel och massera runt naveln upp runt och ner för att samla din sexuella kraft i det som man i yogan kallar för navelpunkten. Lägg båda händerna ovanpå naveln och tänk dig ett gyllene ägg som omger din kropp. Känn hur ditt hormonsystem, din sexuella kraft, kraften till att skapa liv kan omge dig som en bärande sköld, en plats där du kan få vara öppen, sårbar, flödande i hjärtat och kroppen men omgiven av din egen styrka.

Ordlista

  • Prana: Vital energi som rör sig i kroppen.
  • Chakra: Ställen, knytpunkter, i kroppen där prana samlats.
  • Yoni: Vagina.
  • Aura: Elektromagnetiskt fält.
  • Nadi: Energibanor där prana rör sig.
  • Navelpunkten: En plats lite nedanför och innanför naveln där alla kroppens nadis möts.
  • Gudinnan: Din essens, ditt medvetande, det i dig som inte förändras som är komplett och oförändrat genom alla skeenden.

Här hittar du en längre ordlista med olika begrepp inom yogan!

Videotips vid mens

Klass
5 min

Meditere with

En kort meditation ledd av Emma Öberg som hjälper dig hitta känslor av livslust och glädje.

Klass
5 min

Yoga with

Lugna övningar med Emelie Steen som kan hjälpa till att lindra mensvärk.

Klass
60 min

Yoga with

Avslappnande yoga med Jennie Liljefors som kan vara till stor hjälp för att lugna hormoner och körtlar vid pms och klimakteriebesvär.

Klass
15 min

Yoga with

Få lindring och lättnad i ländryggen med dessa övningar med Milla Floryd.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Emma Öberg

Emma driver retreatgården Yoga Managalam och är internationellt diplomerad yogalärare, yogaterapeut och gongmästare.

Les mer