Att landa i din graviditet och i nuet

09 oktober 2019 | Av Yogobe

Vi tipsar om hur du kan leva mindre i huvudet och mera i stunden under din graviditet. Är det möjligt eller bara extra stress?


Omställningen att vara gravid

Du kanske står med ett graviditetstest i ena handen och precis fått veta att du är gravid eller så kanske du befinner dig i vecka 25 när poletten trillar ner på riktigt. Hur skall du landa i din graviditet, leva mindre i huvudet och mera i nuet, samtidigt som du befinner dig i en otroligt omvälvande situation? Finns det verktyg som du kan använda dig av och vilka i sådana fall?

I många fall handlar det kanske om att landa i sig själv och hitta verktyg som gör det möjligt. Att sedan acceptera din kropps förändringar, rädslor och tankar inför graviditeten. Att lära dig att älska din kropp i denna föränderliga fas och insvepa all hjälp som faktiskt finns att få.

Några verktyg att använda dig av:

  • Utöva yoga
    Att praktisera yoga gör dig mera inkännande och du får en chans att möta dig själv och dina tankar på mattan. Du stänger av världen utanför och landar med dig själv och din bebis som växer inom dig.
  • Stärk upp kroppen
    Att ta hand om dina muskler och försök att vara så aktiv som din kropp tillåter under graviditeten. Att träna under din graviditet stärker både din kropp och ditt huvud, det gör dig redo för en förlossning och det blir också lättare att komma tillbaka efteråt. När du tränar frigörs endorfiner som är kopplat till hjärnans belöningssystem och du får en naturlig boost. Gå in och inspireras av våra gravidträningsprogram, där finns bra hjälp att få under alla trimestrarna.
  • Jobba på acceptansen
    Känslor, tankar och funderingar kommer alltid att dyka upp och alla inte är positiva. Men allt måste få vara ok att känna, även det obekväma. Det handlar om att försöka acceptera alla känslor. Prata gärna med någon om dina tankar. Det viktiga är att du, efter bearbetning, kan släppa taget och gå vidare. Att älta och hänga upp dig på saker du inte kan påverka skapar negativ energi, vilket inte är bra för varken dig eller barnet. Kontakta din mödravårdscentral för stöd under graviditet. Ofta har de bra psykologer på plats som just jobbar med din målgrupp.

Lästips

Videotips för att landa

Klass
30 min

Yoga with

Slappna av och hitta din rytm, i graviditeten och inför förlossningen.

Klass
30 min

Trening with

Bygg upp kroppen för att orka bära de extra kilona.

Klass
20 min

Meditere with

Gentle poses to do in bed or before, to help you relax at bedtime – perfect as a pre-flow to yoga nidra.

Klass
10 min

Meditere with

Yoga nidra: A guided audio session of deep relaxation to help you fall asleep at night.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]