Du är inte tillräcklig – stå upp för dina begräsningar

03 juni 2018 | Av Milla Floryd

Att räcka till, detta ständiga dilemma i vardagen. Men vad innebär det att räcka till, egentligen? Och tänk om motsatsen är mer hälsosam att föreställa sig? Att vi faktiskt inte räcker till – och att det därför gäller att plocka russinen ur kakan.


Tillräcklig inte samma sak som obegränsad

På yogaklasser, och i andra sammanhang, kommer jag ofta i kontakt med budskapet att vi är tillräckliga precis som vi är. Tanken med det är jättefin och menar att dämpa känslan av att inte räcka och att inte kunna vara överallt, skapa tid och plats för allt och alla. Men varför är det så svårt att få dygnets timmar att räcka om vi är tillräckliga precis som vi är?

Jag tror på budskapet, jag känner att jag är tillräcklig och inte behöver vara något annat än den jag redan är och jag gissar att det är detsamma för dig. Så varför får jag, och kanske du också, så ofta känslan av att inte räcka trots att jag vet att jag borde?

Jo, därför att hur hjärnan tolkar budskapet är något annat. Vad hjärnan hör är att du är tillräcklig, obegränsat. Du är tillräcklig, utan stopp. Du räcker till. Du kan ha en lysande karriär, ett kärleks- och familjeliv som genererar oceaner av likes och hjärtan på sociala medier, samtidigt som vi briljerar som umgängesgenin bland en aldrig sinande mängd vänner surfande på en stabil våg av lattes och americanos (decaf med sojamjölk of course).

Du är naturligtvis tillräcklig nog för att ha ett fantastiskt välstädat och smakfullt inrett hem som ständigt doftar nybakat och som självklart har den obligatoriska örtträdgården i blommande prakt, oavsett årstid, där du motståndslöst kan glida in och knipsa dig färska kryddor till din frukostsmoothie. Detta innan du strosar iväg i dina eleganta yogatights för att underhålla din vältrimmade, smidiga och helt släta lekamen.

Men faktum är att det sällan funkar så. För de flesta av oss är det är inte möjligt att räcka till allt. Att ens försöka är detsamma som att breda på ett tunt, tunt lager smör på en tjock skiva bröd – som Bilbo så målande uttrycker sig i ”Sagan om ringen”.

Gör det som är bäst för dig – först

För mig kom det som en befrielse när jag på en klass med yogaläraren Mariell Ehlin fick höra en annan version av samma budskap. Du är inte tillräcklig. Du kan inte vara överallt, sköta arbete/studier till belåtenhet, hinna träffa alla du känner och fortfarande ha energi över för att underhålla familj, hem och träning. Du måste välja. Och du mår i slutändan bäst av att välja smart.

Alla vill väl ha mer liv i livet? Men vad betyder det? Mindre stress antagligen. Mindre hets. Mer av det som genererar välmående och mindre av allt annat. Varför mindre av allt annat – för att du inte räcker till allt. Du måste välja. Samhället har aldrig snurrat så fort. Vi har aldrig tidigare varit så påkopplade och uppkopplade. Möjligheterna har aldrig varit så gränslösa. Det är överväldigande och svårt att välja bort av det smörgåsbord av tillfällen och potentiella guldkorn som stadigt kommer som en ström emot oss. Men det är också något befriande i motsatsen.

Det är skönt att vara begränsad. Att stå upp för sig själv och deklarera att ”Jag kan inte vara överallt samtidigt och tillgänglig för alla på samma gång”. Så hur göra när det du mår bra av inte är lika lockande som något annat? Gör det som adderar mer år och liv till livet först och låt det andra vara din belöning efteråt. Plocka russinen ur kakan. Gör först det som är allra bäst för dig och sen det du vill allra mest. Och bli inte förvånad om det över tid smälter samman och det du mår bäst av också blir det du vill allra mest. I slutändan så är det ju ändå din hälsa och ditt välmående som avgör hur mycket du räcker till och hur tillgänglig du har möjlighet vara.

Lästips

Videotips för mer inspiration och självkärlek

Foredrag
5 min

Grow with

En liten snackis för att peppa dig att vara VÄRD allt du vill ha ut av livet.

Klass
45 min

Yoga with

Du vill röra på dig, men orkar inte. Klass för hela kroppen som ökar cirkulationen i leder och fyller på med energi.

Klass
10 min

Meditere with

A meditation to practice more loving kindness and compassion for yourself.

Klass
15 min

Meditere with

Opening to loving kindness through a meditation of affirmation.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Milla Floryd

Milla är en dynamisk och mångfacetterad akrobat och yogalärare inom Hatha, Acro yoga, Yoga wings och Kontaktyoga.

Les mer