Vad är flow?

02 mars 2021 | Av Linda Åslev

Tillståndet av flow kan alla uppleva men vad som tar oss dit varierar. När flyter allt på för dig? Vad gör du då? Hur hittar du in till kärnan där allt blir enkelt, där du känner dig nöjd, närvarande och levande? Läs mer om flowteorin och hur du uppnår tillståndet av flow här! 


Hitta flow i kaoset

Jag har den där himla texten att skriva. Det måste göras – men tusan vad det tar emot. Motivationen tryter, inspirationen vägrar infinna sig. Tankarna drar iväg. Stressen börjar göra sig hörd. Tar några andetag. Rör lite på mig, sträcker ut. Landar. Sätter mig i ett lugnt hörn, kopplar in hörlurarna och trycker på play. Peppig musik rakt in i hjärnan – exakt vad jag behöver.

Hjälp på traven för att väcka känslan av flow? Prova någon av våra flödande yogaklasser. Det kan också vara meditation och andra stillsamma stunder som får dig dit – kanske närvaro i naturen!

Jag skriver några stödord, googlar inspiration. Kollar sen mailen – dras iväg mentalt. Tills jag lyckas locka mig själv tillbaka till fokus där jag ska vara. Här och nu. Om och om igen, tar kommandot så fort jag kommer på mig själv att dra iväg. Jag börjar skriva. Tiden flyger. Orden flödar i takt med musiken. 

Jag har skapat. Och jag har varit helt absorberad av skrivandet. Tankarna har stillnat. De är där. De vill ta över, men mitt fokus har vunnit. Och jag känner mig nöjd. Närvarande. Levande. I varje litet skrymsle av mig själv.

Jag har hittat mitt flow.

Mentalt och fysiskt flow – inom yogan såväl och psykologin

Inom yogan relaterar vi ofta till flow som ett flöde av fysiska positioner som avlöser varandra. Men flow är så mycket mer. Jag skulle säga att vad flow är för oss är ytterst individuellt. Om jag frågar: Vad är flow för dig? Vad skulle ditt svar bli då?

För mig är det att få åka med, att allt bara flyter på. Jobbet, aktiviteter jag engagerar mig i, skrivandet. Men även just det fysiska flowet i vilket kroppen får röra sig, där medvetandet hittar trygghet. Som hjälper mig att hitta fokus för meditation när det är högtryck i hjärnan. Som ger min kropp en skön genomkörare.

Det är nog faktiskt när jag får vara mig själv fullt ut. Att slippa identifiera mig med det som inte är jag, känslor, tankar. Rädslor. En magisk sommarkväll när solen fortfarande värmer, vågorna kluckar mot klipporna. När ett glas vin smakar godare än alla andra dagar. Det är en strålande vinterdag med gnistrande snö på skogsbeklädda fjäll, med skidor på fötterna. Det är när allt är som skönast. Det är när jag är frisk, när träning och meditation har en naturlig plats i vardagen. När jag mentalt är där jag kan hantera det jobbiga i livet.

Flowteorin av Mihaly Csikszentmihalyi

Inom vetenskapens flowteori, grundad av professor Mihaly Csikszentmihalyi, handlar flow om att vårt medvetande blir ett med en handling som utförs. Vilket leder till att vi hamnar i total harmoni, just där och då, i ett tillstånd av eufori och lycka.

Men lycka är enligt teorin inte något som kan uppnås genom att söka efter det, utan det är först i efterhand vi kan förstå att vi faktiskt upplevt lycka. Att uppnå lycka handlar om att, utifrån oss själva, hitta en mening i livet, oavsett vad vi utsätts för. Vi hittar lycka genom att göra det bästa av vår situation, men den kommer inte per automatik. Lyckan skapas i sin tur av njutning och när vi njuter går vi helt upp i det vi gör och fängslas av uppgiften.

Flow är ett tillstånd av närvaro i nuet

Flow i livet handlar om att lära oss att inte låta våra tankar ta över och därmed kunna styra över hur vi hanterar olika situationer. Istället för att låta tankarna dra med oss in i en ond spiral där de bara gör att vi mår sämre, kan vi exempelvis dra lärdom av negativa händelser och i framtiden dra fördel av det vi varit med om.

Du kanske har hört uttrycket “att vara yoga”. Snarare än “att göra yoga”. Att vara yoga är just detta. Att mentalt acceptera det som händer och lära oss av det. Vad det än är. Att fysiskt flöda genom olika positioner med fullt fokus. Att låta tankarna få passera vidare, eller bara vara där de är utan att gå in i dem.

Men att vara yoga är även så mycket mer, det är ett förhållningssätt i livet i stort. Icke-dömande. Accepterande. Förlåtande. Närvarande.

Så flow är helt enkelt när vi befinner oss i ett tillstånd av närvaro i nuet. Vi har fullt fokus, fria från oro, rädsla att misslyckas samt självmedvetenhet. Vi befinner oss i total mindfulness.

Gå upp i en uppgift – hitta ditt eget flow

Flow kan vara något så enkelt som att läsa en bra bok som fullt ut fångar vår uppmärksamhet. Att måla ett konstverk med alla sinnen. Det kan även vara att meditera. Att helt fokusera på en andningsövning. Att utöva ett fysiskt flöde i form av yoga eller träning, som vi helt går upp i.

Det är att njuta. Och när vi njuter kickar kroppen igång massa fiffiga funktioner som får oss att må som de kungar och drottningar vi är. Exempelvis endorfiner. Kroppens eget morfin som kan lindra smärta, öka immunförsvaret och mycket mer. Det är ett hormon som ofta kopplas till träning. Men endorfiner bildas även vid bland annat njutning av olika slag, som att skratta, vara förälskad, ha sex och lyssna på musik. Och bidrar därigenom till att känna lycka.

Lästips om forskning, yoga och motivation

Videotips för mer flow

Klass
20 min

Yoga with

A simple and gentle partner sequence to lengthen the spine and become more present.

Klass
5 min

Yoga with

Utforska, dansa och lek med yogarörelser till rytmer som kan höja energin när du vill komma igång.

Klass
30 min

Yoga with

Utforskade och lekfullt flöde med positionen vriden Halvmåne.

Klass
45 min

Yoga with

Du vill röra på dig, men orkar inte. Klass för hela kroppen som ökar cirkulationen i leder och fyller på med energi.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Linda Åslev

Med sina 20-års erfarenhet av träning, yoga, hälsa och friskvård samt en bas. beteendevetenskap vill Linda stötta människor till bättre hälsa på ett djupare plan.

Les mer