Hela dig själv för att kunna hjälpa andra

11 juli 2018 | Av Pål Dobrin

Utmattningssyndrom bland människor som arbetar med att hjälpa andra människor är ett stort problem. Hur kan man orka med att vara engagerad i omgivningen utan att det fullständigt tömmer en på energi? Utan att själv bära omgivningens bördor? Det finns beprövade tekniker som använts av utövare i kontemplativa traditioner i årtusenden som kan dammas av och appliceras på vårt distraherande höghastighetssamhälle. 



Mindfulness

Principerna är ganska enkla.

Först behövs medveten närvaro. Bara den har vinster i sig, speciellt när den används i yrkesrollen med elever, klienter och patienter. Det är ingen hemlighet att vi människor mår bra och helas när vi får en medmänniskas fullständiga uppmärksamhet. Doktorns empati har visat sig ha enorm påverkan på patientens tillfrisknande, likaså avsaknaden av det empatiska deltagandet från doktorn. Det kan vi kanske relatera till den lyssnande vännen. Till den befriande känslan i att få prata av oss när vi befinner oss i en känslomässig storm. 

För att den som deltar uppmärksamt, så som en läkare, lärare eller vän, inte själv skall ryckas med och tömmas på energi finns det verktyg. Verktyg som förhindrar övertagandet av den andres stress och oro så att du inte själv blir tömd och utmattad. Låt mig beskriva tekniken för dig:

Det handlar om medveten närvaro applicerad på sig egen kropp. I början av träningen i denna teknik är det enklast att göra det på egen hand, kanske liggande på sängen eller på en matta på lunchen. Vi känner vår egen kropp, kanske flyttar runt uppmärksamheten och uppmärksammar andningen och kroppsliga förnimmelser som spänningar, tryck, tyngd och blockeringar - utan att reagera på dem med gillande eller ogillande. 

Den medvetna närvaron applicerad på vår egen kropp har samma läkande effekt som den odelade uppmärksamheten på en annan människa. Det är i motståndet mot våra upplevelser som lidandet skapas.

Se inåt, lyssna utåt
Likt forskare observerar vi, utan motstånd och utan önskan om att det vore på ett annat sätt. När tankar och känslor rycker tag i oss påminner vi oss om att vi är forskare och återgår till observerande av vad som känns, om och om igen. Vi gör detta med en vänlig närvaro, lite som om vi var mor- eller farföräldrar som ömt tittar på ett barnbarn.

I takt med att vi blir bättre på att hålla kvar vår uppmärksamhet inom ramen för kroppen kan vi så småningom även ha ett öga inåt när vi gör andra saker, som att lyssna på en elev, vän eller klient till exempel. Det är då tekniken verkligen ger resultat och behovet av att gå undan för att återhämta sig minskar. Vi är kort och gott inte längre lika benägna att hålla fast vid våra medmänniskors lidande eller vår egna stress.

Det bästa är att det inte påverkar det läkande vi möjliggör hos andra med vår uppmärksamhet och medvetna närvaro. Alla vinner.

Visst låter det enkelt?

Videotips

Klass
5 min

Meditere with

Öva på att vara din egen bästa vän med en mindfulnessmeditation av Anna Gordh Humlesjö.

Klass
10 min

Meditere with

A meditation to practice more loving kindness and compassion for yourself.

Klass
5 min

Meditere with

En mindfulnessmeditation för att öva upp hur du bemöter dig själv och andra.

Klass
5 min

Meditere with

Väldigt ofta är vi våra egna värsta kritiker – denna övning syftar att hjälpa oss komma förbi det.

Lästips


För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Pål Dobrin

Pål är meditationsinstruktör (certifierad lärare i Cultivating Emotional Balance (CEB) samt utvecklare av redskap och metod för träning av inre färdigheter.

Les mer