Bygg upp en buffert mot stress & tips för att bryta spiralen när stressen skenat

Ett samtal med Vevve och Majja som ger dig metoder för att förebygga stress och vad du kan göra när bägaren redan tippat över.


Yoga för mindre stress, mer energi & bättre sömn

Vevve och Majja från Team Yogobe har precis släppt boken Yoga för mindre stress, mer energi & bättre sömn. Där ger de förståelse för vad stress är och tar upp kroppsbaserade övningar och förhållningssätt för att hantera stress.

De nämner toleransfönstret, som anger hur mycket man klarar av med hälsan i behåll. Vi kan hantera en del stressorer och motgångar, men börjar det bli alldeles för mycket ser du inte klart längre. Genom de val vi gör i livet kan vi både förstå vårt nuläge och genom övning utvidga fönstret så att vi kan klara av mer.  Vi kan hålla fönstret i gott skick genom att bygga upp en buffert mot stress. När vi är i bra balans kan vi utmana oss för att öka vår tålighet. Har vi redan hela fönstret fullt av motgångar handlar det oftast snarare om att rensa och få bukt på den akuta stressen.

– Man kan se det som ett badkar, man kommer på när det är tomt, i stället för att eftersträva ett välfyllt badkar. För mig som jobbar mycket med kroppen är det rimligt att prehab är så mycket bättre än rehab. Om jag har en jobbig grej och en rolig grej framför mig så gör jag alltid det roliga först. Ofta är det motsatt, man gör det jobbiga först, för att få det roliga som belöning. Men fyll ditt badkar först, säger Majja.

Bygg upp din buffert mot stress

  • Ät efterrätten först. Om du känner att någonting tar emot, gör något kul först för att orka.
  • Ha en daglig yoga- eller meditationspraktik. Men vi passar oss för ordet disciplin, det kan bli kravfyllt och inte lustfyllt eller närvarande. Hitta i stället en följsamhet, en regelbundenhet och ett inkännande, utifrån din dagsform dina behov. Om din praktik är följsam, om du känner in, blir det ibland tre djupa andetag, andra gånger en timme vinyasa. Vad är din förutsättning just nu? Lyckas du med det på yogamattan kan lyckas med det utanför, i vardagen.
  • Nervsystemsreglering. Träna för att få ur dig stressen, ta en promenad, yoga eller meditera – det som gör att du känner att kroppen blir i balans.
  • Avboka om du behöver det. Om det är det skitjobbigt och du är rädd att säga nej, göra andra besvikna etc, tänk: Avboka nu och gör någon besviken eller brinn ut sen och du behöver avboka ändå. Vi har inte någon av oss haft svårt med att säga nej, men vi vet att det är det för många. Om det är svårt, ljug – jag har fått magsjuka. Ge dig utrymme och sedan kan du öva på att säga sanningen när du är redo. För oss är det en del av ahimsa, självsnällhet.
  • Lär dig mer om stress. Genom att lära sig mer om vad stress är så kan man bli mindre stressad. Det är inte farligt, det är helt naturligt, det är när det blir överväldigande och för länge, med brist på återhämtning, som det kan bli farligt. Man kan inte gasa hela tiden, man behöver kunna fylla på bränsle och växla mellan alla olika växlar beroende på situation.

Vad du kan göra vid höga stressnivåer

– Lägg i proppen i badkaret! Går inte det, det vill säga du kan inte i stunden rå på det som tar mest energi, så kan det vara en funktion att kroppen dissocierar, stänger av, för att klara av situationen. Den funktionen behöver finnas för att vi ska orka bygga upp vår buffert. Sedan när kan du se på, vad är det som är jobbigt: Vill jag skiljas, byta jobb, behöver jag ta hjälp från BUP med barnen, hjälp med skolan, behöver jag ta prat med min chef? säger Vevve och fortsätter:

– Att börja våga lyssna in när vi har tillbringat så många år att bara lyssna på vad alla andra tycker är en stor insats som tar mycket energi. Att börja tänka och agera annorlunda och ändra relationer är en skitstor insats, inte något man gör på en dag. Vi får budskapet från yogavärlden på instagram, att när vi är i smärtan ska vi direkt kunna lära och utvecklas från den. Men vi behöver ta oss från den till trygghet först – inte till utveckling.

Nästa del i samtalet med Vevve och Majja kommer att handla om just vad vi kan göra när vi har balans – och vill öka vår tolerans mot stress för att nå utveckling, håll utkik!

Foto: Malin Wittig

Läs mer om stresshantering, återhämtning och avslappning

Yoga och meditation för stress med Vevve & Majja

Klass
30 min

Yoga with

Yinyoga med pressur längs den spirala muskelkedjan för att lätta på spänningar i ryggtavlan.

Klass
20 min

Meditere with

En guidad djupavslappning för när du vill varva ner och somna gott, eller ladda batterierna under dagen.

Klass
10 min

Meditere with

Tankar kommer att komma under meditation – observera dem och lär dig hantera dem.

Klass
20 min

Yoga with

Yin yoga med pressur för att släppa på spänningar längs den djupaste muskelkedjan.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Veronica Löwenbok

Veronica 'Vevve' Jäderlunds klasser beskrivs ofta som starka, lekfulla och inbjuder till introspektion​ o​avsett om det är snabbare flöden eller lugnare klasser hon håller. Vevve uppmuntrar till att släppa tankarna att det finns ett rätt sätt, att yoga på sitt eget sätt istället.

Les mer

Majja Lund

Majja är en energisk och rörelseglad fysioterapeut och yogalärare som sprider glädje kring träning genom yoga, dans och mycket mer. Hon anordnar i träningsevent, är instruktör på träningsresor och håller i workshops och yogalärarutbildningar tillsammans med Veronica Jäderlund i EverydayYogaSchool.

Les mer