Gilla motståndet – det är det som gör dig stark

09 juli 2024 | Av Martin Karlbom

Visste du att tendensen att vilja undvika tuffa övningar när vi yogar eller tränar inte behöver handla om lathet? Vår hjärna är programmerad för att hushålla med energi, då människan historiskt haft ett stort behov av att spara på energi för vår överlevnad. Idag har vi i stället överflöd av energi och genom att öka medvetenhet kring motståndet kan vi lättare möta det, och bli starkare. Läs mer här! 


Utan motstånd, ingen styrka

Motstånd är oftast något vi inte alltid ser så positivt till. Något vi vill ska minska eller upphöra. Men motstånd har den fantastiska egenskapen att det är just det som skapar styrka. Skulle motstånd inte finnas så skulle styrka upphöra att existera.  Oavsett om det är fysiskt, psykiskt eller känslomässigt motstånd så tar det energi.

Vi människor har historiskt haft ett stort behov av att spara på energi för vår överlevnad. Så evolutionen har skapat system som gör att vi undviker motstånd för att just spara på den. Det som gör av med mest energi i våra kroppar är muskler, vilket ungefär är halva kroppen. Våra muskler säger väldigt snabbt och tydligt till att vi ska undvika fysisk aktivitet för att spara på krafterna till det livsnödvändiga. Till exempel att kunna hämta mat, vatten eller försvara oss mot faror.

Hjärnan vill hushålla med din energi

Idag har vi istället ett överflöd av energi, samtidigt som vi aldrig haft så låg fysik aktivitet under en dag som nu. Om man vill öka sin styrka så kommer dom flesta människorna behöva gå emot sin natur. Vilket innebär att man får vara vaksam på att hjärnan kommer hitta lösningar för att sänka/undvika fysisk aktivitet på ett omedvetet plan. Detta gör hjärna utifrån en överlevnadsstrategi, det handlar inte om att man är lat, inte vill eller att man inte förstår. Utan att hjärnan fokuserar på att överleva.

Så hur gör man för att möta motståndet och kanske till och med börja gilla det? När du uppmärksammar motstånd, var tydlig till din kropp och övertyga din kropp om att det är ingen fara, utan det finns energi lättillgänglig. Etablera att det bara är jobbigt i stunden att bli starkare, men lättare långsiktigt. Det är alltså bara jobbigt att bli stark, men inte att vara stark och att avkastningen är större än insatsen.


Träna din medvetenhet kring motståndet och bli starkare

När man också förbättrar sin teknik så upplevs övningen jobbigare för att just belastningen läggs mer i muskler istället för leder, ligament och senor, som inte alls är lika högljudda i att säga ifrån. Men återigen så är det bara i stunden. Muskler återhämtar sig snabbt och byggs upp snabbt. Det gör inte leder, ligament eller senor. Det är även betydligt jobbigare att ha problem i dem och problemen är oftast betydligt mer långvariga än i musklerna.

Hur man än är och gör så tar man med sig evolutionen med sig in på yogamattan. Men det som är så bra med oss människor är att vi har en hjärna som är helt unik jämfört men andra djur. Vi har en mycket högre möjlighet att vara medvetna. Vi kan också träna vår medvetenhet och ett av yogans huvudsyfte är att göra oss mer medvetna. När vi vet hur vi behöver göra för att just bli starkare kan vi låta vår medvetenhet vara starkare än vår omedvetenhet, och på så skapa förutsättningar för att kunna göra det vi behöver, för att nå dit vi önskar nå.

Övningar online – yoga med Martin Karlbom

Klass
45 min

Yoga with

Stanna kvar i positionerna och våga möta motståndet för att skapa möjlighet för ett stabilt sinne.

Klass
30 min

Yoga with

Stärk benen med glöd, eld och motivation.

Klass
10 min

Puste with

Andningsövning för att hitta och använda din fulla andningsvolym.

Klass
45 min

Yoga with

Skapa utrymme att lyssna och ta emot.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Martin Karlbom

Martin Karlbom är utbildad yogalärare , PT och spinninginstruktör och har ett stort intresse för österländsk filosofi.

Les mer