Forskning om YOMI vid stress & oro

30 september 2018 | Av Yogobe

Att regelbunden yogapraktik känns bra och gör skillnad både i kroppen och psyket är de flesta yogisar överens om, men ännu finns det ganska få forskningsstudier om de psykologiska och medicinska effekterna av yoga. Här berättar Frida Hylander, del av YOMI-teamet, om en av dem: en ny studie där psykologi- och medicinforskare har undersökt just effekterna av yinyoga. 


En nypublicerad studie från Region Skåne och Lunds Universitet har  tittat på psykologiska och medicinska effekter av 5 veckors yinyogapraktik och jämfört dem med effekterna av YOMI vid stress & oro: ett program som kombinerar yinyogapraktik med psykologisk kunskap och mindfulnessövningar.

Så här gick studien till

I05 vuxna svenskar (varav 78 % kvinnor) deltog i studien. De självrapporterade sig ha medel till hög stressnivå men var annars friska. De delades in i tre grupper: grupp 1 som medverkade i ett femveckorsprogram med yinyoga, grupp som deltog i ett femveckorsprogram med yinyoga, psykologisk kunskap och mindfulness (YOMI-programmet) samt grupp 3: en kontrollgrupp som inte medverkade i något program.

Både innan och efter de fem veckorna mättes både fysiska och psykiska aspekter hos de medverkande: blodprov och upplevda nivåer av stress, depression, ångest och sömnsvårigheter.

Reslutat

Det forskarna kunde se var att både grupp 1 (som genomgick 10 sessioner yinyoga under 5 veckor) och grupp 2 (som genomgick 10 sessioner YOMI vid stress & oro under samma tid) fick sänkta nivåer av plasma adrenomedullin i blodet, ett ämne som tros spela en viktig roll för så kallade non-communicable diseases, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar.

Båda grupperna fick också sänkta nivåer av ångest och sömnproblem. Deltagarna i grupp 2 (YOMI-gruppen) fick dessutom sänkta nivåer av både stress och depressionssymtom.

Det verkar med andra ord som att yinyogapraktik ger goda effekter i både kropp och psyke - men att YOMI-praktiken är ännu mer gynnsam.

Här kan du läsa hela studien

YOMI vid stress & oro online

YOMI vid stress & oro finns i onlineversion på Yogobe. Kursen riktar sig till dig som upplever stress eller oro i vardagen och som vill få verktyg att ta bättre hand om dig själv. Under kursen kombineras psykologiska föreläsningar med yoga- och mindfulnesspraktik, där du får möjlighet att utforska olika teman som acceptans, självmedkänsla och balans. Läs mer & ta del av YOMI online här.

Just nu pågår en forskningsstudie som tittar på effekterna av just onlineprogrammet.

Videotips

Klass
20 min

Yoga with

Embodied Yin: When you need something short and sweet for the heart.

Klass
45 min

Yoga with

Yinyoga med djupare stretch som öppnar upp framsidan av kroppen.

Klass
60 min

Yoga with

Låt andetaget och lungorna få utrymme och bli ditt ankare i vardagen så att du kan vila i andetagets kraft med Johanna Alvin.

Klass
60 min

Yoga with

Give your body valuable time to heal by simply taking a moment to stop, relax and rest.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips


Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]