Ennaltaehkäise vammoja oikealla tekniikalla

27 januari 2018 | Av Yogobe

Naprapaatti Rebecca Carlowitzin mielestä yksi tärkeimpiä asioita joogan harjoittamisessa on se, että linjaukset ovat kunnossa, ja että tietoisuus kehosta pysyy mukana koko harjoituksen ajan. Tässä kirjoituksessa hän kertoo ajatuksistaan joogasta ja siitä, mitä tulee ottaa huomioon loukkaantumisten ehkäisemiseksi.


Joogaa pidetään erityisesti selälle hyvänä ja lempeänä harjoituksena. Olen sanonut tämän aikaisemminkin ja sanon sen jälleen: kaikki joogan muodot eivät sovi kaikille ihmisille. On tärkeää kuunnella kehoaan sekä kehittää lihasvoimaa samalla oikeisiin linjauksiin huomiota kiinnittäen. Vähintäänkin yhtä tärkeitä ovat keskivartalon tuki, kehon kuuntelu sekä tasapaino erilaisten harjoitusten välillä. Kehoa tulee kuunnella oikeasti, eikä vain pyrkiä kohti ideaalikuvaa siitä miltä joogan kuuluisi näyttää. Kannattaa myös valita lempeämpiä harjoituksia, joissa asanat sekä siirtymät ovat helpompia ja jättää vaativammat harjoitukset suosiolla väliin. Muista tämä etenkin silloin, jos sinulla on aikaisempia vammoja. Käytä apuvälineitä äläkä seuraa orjallisesti ohjeita tai opettajaa, jos se ei tunnu hyvältä!

Ole varovainen alaselän, hartioiden, polvien ja niskan kanssa
Mitä voi tapahtua? Tutkimuksissa on todettu joogan madaltavan verenpainetta, olevan melkein yhtä tehokas apu masennusta vastaan kuin lääkkeet, sekä parantavan jopa seksielämää. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on alettu kuitenkin raportoimaan myös joogan riskeistä. Yksi lähteistä on arvostettu ”The British Medical Journal”. Kolme vuotta sitten ryhmä lääkäreitä ja kirurgeja julkaisi raportin kehonosista, joilla on suurin riski vahingoittua joogaharjoituksessa. Tässä kansainvälisessä tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että kaikista kehonosista alaselkä on eniten riskialtis ja vammat kohdistuvat useimmiten tälle alueelle. Alaselkää seurasivat olkapäät, polvet ja niska.

Oikea tekniikka alaspäin katsovassa koirassa
Loukkaantumiset ovat usein yhteydessä tiettyihin asentoihin. Monissa joogamuodoissa yleisimmin esiintyvä asana on alaspäin katsova koira, eli Adho Mukha Svanasana. Yleisin virhe on antaa hartioiden valahtaa sen sijaan että painaisi vahvasti käsillä lattiaan. Ilman oikeaa tekniikkaa voi olkapäiden alue alkaa tuntua ikävältä ja väsyä, mutta väärä tekniikka voi pidemmän päälle aiheuttaa myös puristuksia, yliliikkuvuutta ja ärsytystä nivelkuopassa tai hartiaseudulla yleisesti. Pyydä apua tekniikan korjaamiseen, jos tunnet kipua: selvitä miksi, mitä teet väärin, miten voit parantaa asentoasi tai miten opit herkemmin lukemaan kehon viestejä?

Paikallaan istuminen vähentää liikkuvuutta
Joogan harjoittaminen voi jopa olla riskialtista. Ai miksi? Nykyihminen istuu paljon paikallaan: työpaikalla, bussissa, sohvalla jne., joogaa muutaman kerran viikossa ja vie itsensä äärirajoille asti aina vain haastavammilla joogaharjoituksilla ja asanoilla. Tämä kaikki rakenteellisista heikkouksista ja huonosta liikkuvuudesta huolimatta. Ei kuunnella kehon hälyttäviä signaaleja tarpeeksi ajoissa.

Oikean koulutuksen omaava opettaja on tärkeä
Joogan suosion lisääntymisen seurauksena on päädytty siihen tilanteeseen, ettei hyviä opettajia ole tarpeeksi. Ohjaajakoulutuksen tulee olla perusteellinen, mutta oppilaan loukkaantumisvaaran näkemiseen tarvitaan myös paljon kokemusta. Tunnin ottaminen opettajalta, joka korjaa liikkeesi oikein, on todellakin sen arvoista. Toisaalta oman kehon kuunteleminen on ihan yhtä tärkeää.

Joogaa, mutta joogaa oikein
Miksi kirjoitan niin negatiiviseen sävyyn jostain näin ihanasta muodosta harjoitella, elää ja olla? Teen sen siksi, että haluan painottaa kuinka joogaa ei tulisi tehdä vain sen tekemisen vuoksi, vaan sitä tulee harjoittaa tarkkuudella, nöyryydellä ja kehoa kuunnellen. Jooga on osa elämää, se ei ole vain siistejä ja äärimmäisiä asentoja. Se on niin paljon enemmän!

Yogobesta löydät tekniikkavideoita joiden avulla voit harjoitella tekemään liikkeet oikein. Valitse videokirjaston oikeasta palkista kohta "näytä vain tekniikkavideot" ja etsi mieleisesi harjoitukset. Suosittelen kuitenkin lisäksi käymään osaavan joogaopettajan tunneilla.

Kaikkea hyvää,
Rebecca

Lue lisää

Videosuosituksia

Tekniktips
5 min

Yoga with

Intro tekniikkavideoiden käyttöön

Tekniktips
5 min

Yoga with

Tutustu Asanat - Chaturanga Dandasanan perustekniikkaan

Tekniktips
10 min

Yoga with

Tutustu Mukha Svanasanan tekniikkaan tämän harjoituksen avulla

Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev