Älä lopeta mitään sellaista mikä saa sinut voimaan hyvin!

24 juli 2016 | Av Peter Munteanu

Lomat ovat monilla täydessä vauhdissa. Hyvän harjoittelurutiinin ylläpitäminen arjessa vaatii itsekuria, mutta voi lomallakin on yllättävän vaikeaa. Joku voi toisaalta olla sellaisessa vaiheessa jossa asiat vain rullaavat omalla painollaan. Huolimatta siitä missä sinä olet elämässäsi, on tärkeää hyväksyä erilaisten vaiheiden luonne, eikä siis jättää rutiinejaan. Joogassa ajatellaan, että niin ikään harjoittelemiseen kuuluu erilaisia vaiheita. Ajatus on mielenkiintoinen, joten suosittelen lukemaan enemmän ja inspiroitumaan! Ehkä onnistun tällä kirjoituksellani inspiroimaan sinua, ja tuomaan vuorokauteesi enemmän aikaa?


“First month paining, second month tired, third month flying.”
Siitaatti astangaguru Sharath Joisilta, joka kuvaa harjoittelun eri vaiheita.

Käydään yhdessä läpi vaiheet yksi kerrallaan:

First month paining
Ensin tulee hullaantuminen: olen löytänyt jotain uutta ja se tuntuu huikealta. Suurin osa, näin uskallan väittää, huomaavat joogan olevan jotakin erityista – joogassa on jotain mitä et löydä mistään muusta lajista.
Kun harjoittelua on takana jo jonkin aikaa, on tavallista alkaa tuntea vastarintaa, ihan kuten kaikissa muussakin lajeissa. Eikö vain? On siis seuraavan vaiheen vuoro.

Second month tired
Joogassa ajatellaan, että tämä vaihe on se missä työ todella vasta alkaa ja haasteet saapuvat. Vastarinta voi olla sekä fyysistä, psyykkistä että henkistä omaan itseensä matkatessa – siitähän joogassa loppujen lopuksi on kyse. Tämä vaihe saa monet luovuttamaan ja lopettamaan joogan, ”tällä hetkellä tämä on liian rankkaa”. Sen sijaan että koittaisit keksiä tekosyitä olla harjoittelematta, yritä etsiä keinoja joilla löytää jälleen motivaatio ja itsekuri. Se on vain vaihe. Vaihe, joka vain täytyy käydä läpi. Ihan kuin kaikki muutkin vaikeat ajat elämässä, tämä vaihe kasvattaa ja kehittää meitä kaikkein eniten. On vain itse määritettävä tahti, ja kuten olen joskus kuullut sanottavan kehityksestä: ei tarvitse mennä lujaa, kunhan suunta on eteenpäin!

Third month flying
Sateen jälkeen tulee aina pouta, ja niin myös joogassa. Viimeiset askeleet huipulle voivat tuntua ylitsepääsemättömän rankoilta, mutta aivan yhtäkkiä kaikki muuttuu. Löydät tunteen ja varmuuden siitä että jooga onkin täydellinen vastapaino. Päivät alkavat tuntua keveiltä, mieli on kirkas ja iloinen, keho vahva ja elämään alkaa löytyä kestävää tasapainoa.

Muistelen joogapolkuni alussa egoni sanoja:
”Sinähän voit todella hyvin, mihin sinä joogaa tarvitset – lähde ulos leikkimään sen sijaan. Skippaa rutiinit. ’Live a little!’ – et sinä tarvitse joogaa enää, sinähän olet vahva, kuolematon.”

Haasteeni sinulle, sekä koko kirjoituksen pointti on tämä:
Kun kolmannessa vaiheessa elämä tuntuu aika ihanalta, on myös tärkeää muistaa rutiinit ja itsekuri, ihan kuten toisessakin vaiheessa. Olen itse käynyt tämän läpi, ja haluan siksi kirjoittaa tästä sinulle. Harjoittelu on jatkuvaa palloilua näiden kahden vaiheen välillä hektisen arjen asettamien haasteiden vuoksi. Itse koen että samalla sitä kuitenkin kasvaa ja vahvistuu psyykkisesti, henkisesti ja fyysisesti.

Helposti sitä unohtaa ne työkalut jotka ovat vieneet meidät sinne missä olemme nyt. Muuttamalla toimivia rutiineja ja tapoja vähänkin liikaa saattaa joutua takaisin epätasapainoon. Elää täytyy, tietysti. Ja totta kai jokaisen tulee ensisijaisesti keskittyä hyviin asioihin elämässään, mutta se ei tarkoita ettei oma hyvinvointi voisi mennä joidenkin asioiden edelle. Jooga ja treenaaminen ovat sellaisia asioita joita tehdään itsensä kanssa ja itselleen, vastapainona kaikelle muulle. Asioita jotka auttavat säännöstelemään ON ja OFF tilaa. Eräs viisas ystäväni sanoi minulle muutama vuosi seuraavan lauseen, ja ajatus onkin ollut mukana arjessani siitä lähtien:

”Ensin minä, sitten me ja sitten vasta työ”

Jollen pidä huolta itsestäni, en voi myöskään pitää huolta ihmissuhteistani optimaalisesti, ja jos taas kaksi edellistä tökkii ei myöskään työpanokseni voi olla paras mahdollinen. Minun neuvoni itselleni ja sinulle joka tätä luet on siksi seuraavanlainen: Luo itsellesi sännöllinen harjoittelu-, jooga-, meditointi-, kävelylenkki-, tai mikä tahansa muu rutiini, joka antaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä, reflektoida, kuunnella ja tutkia itseäsi edistääksesi tasapainoista ja suorituspaineetonta pyrkimystä kohti kestävää terveyttä. Etsi työkaluja ja kanavia, luo tilaa ja pyri suhtautumaan siihen sellaisella tavalla joka tekee kehityksestä mahdollisimman helppoa.

  • Älä luovuta.
  • Pidä yllä itsekuria.
  • Luo rutiineja arkeesi.
  • Hyväksy että erilaiset vaiheet kuuluvat elämään, good and bad.
  • Mene aina eteenpäin.

Haluatko joogata ja treenata kotona ja kaipaat vinkkejä siitä miten päästä alkuun? Tiimini Yogobessa on kerännyt tänne hyviä vinkkejä ja inspiraatiota juuri sinulle.

LIVE LOVE YOGA!

Lue lisää:

Videosuositukset

5 min

Yoga with

Liiku! Kuinka saat enemmän liikettä jokaiseen päivääsi -luento

5 min

Yoga with

Intro Toimistojoogaan – Inspiraatiota ja hyvää oloa työpäivääsi

Klass
10 min

Meditera with

Lyhyt mindfulness-harjoitus tehtäväksi missä ja milloin vain.

Klass
20 min

Meditera with

Meditaatio täydellisen aamun aloitukseen

Peter Munteanu

Yogoben TJ & perustaja. Minulle jooga on elämäntyyli sekä tapa suhtautua ja asennoitua asioihin. Se on työkalu joka auttaa ylläpitämään tasapainon elämässäni niin monin eri tavoin. Investoi itseesi ja anna itsellesi joogaa arkeen!

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev