I smärtans spår – vem är jag?

18 desember 2019 | Av Maria Johansson

Hur kan man hantera långvarig smärta? Vad gör det med dig som person? Här berättar jag mer om mina egna erfarenheter, både som patient och som psykolog, och hur uttrycken ren och skitig skit kan hjälpa i smärthantering.


Olika typer av smärta

Det finns en YOMI-kurs här på Yogobe av mig och min kollega som riktar sig till dig med smärta eller utmattning: YOMI vid utmattning eller smärta. Där får man med sig olika verktyg för att lära sig hantera långvarig smärta. Om du vill testa på utan att köpa en kurs finns det en workshop i YOMI vid utmattning eller smärta du kan testa på. Det finns också en kortare föreläsning om smärta som jag håller i.

Här skulle jag dock vilja dela med mig lite mer av mig själv än vad jag gör under kursen och också diskutera lite mer existentiella tankar runt smärta.

Fysisk, och såklart även psykisk, smärta är något naturligt. Något vi alla upplever och tampas med i perioder av vårt liv. Sådan övergående smärta är vad vi kan kalla akut smärta och även om den är jobbig så är den, just som jag skrivit, övergående. Långvarig, tidigare benämnd som kronisk smärta, är något annat. Den går inte över. Inte på en dag, inte på en vecka, eller en månad. Ibland inte alls. Den kan variera, men går inte över. Ibland kan den förklaras, ibland inte ens det. Det är inte svårt att förstå att det oundvikligen innebär något av en kris för en människa att drabbas av en långvarig smärtproblematik.

Vem är jag när ingenting är som förut?

Min relation till smärta är väl vad man skulle kunna beskriva som relativt omfattande, om än inte extrem. När jag var 18 år var jag med om en trafikolycka som gav milda men ändå påtagliga men i flera år efteråt. Jag har opererat bort både halsmandlar och gallblåsa. Burit och fött två barn. De händelserna fick mig dock ofta att känna mig stark, som att jag var duktig som klarade smärtan och snabbt tog mig upp på benen. Folk berömde och hejade på.

Mitt sjukdomsförlopp är såklart ointressant i sammanhanget. Vad jag är mer intresserad av att fundera över här är det fenomen jag sett, inte bara hos mig, utan också hos alla mina patienter med smärta. Funderingen som kommer i och med smärtan – vem är jag? Vem är jag när jag inte kan göra det jag brukade, när humöret inte håller, när jag inte kan känna mig stark och glad, när jag tappat hoppet om att slippa smärtan.

Vem blir jag när mycket av mitt fokus går till att söka behandlingar, planera in pauser, fundera över medicinering eller inte, säga nej till saker jag egentligen vill göra och ligga till sängs och höra klockan ticka medan jag väntar på bättre stunder. Majoriteten av människor med smärta är oerhört sårbara för psykisk ohälsa och i mina ögon vore annat konstigt. De ständiga återkommande smärtsamma förnimmelserna, all tid att tänka och upplevelsen av att man inte är den man en gång var. Konstigt om det inte leder till gränsland mot såväl depression, utmattning som ångest.

Ge plats för sorgen

När jag som psykolog jobbar med smärta så vet jag hur mycket jag utmanar mina patienter när jag ber dem att jobba med olika verktyg och jag försöker närma mig försiktigt och med ödmjukhet. I rummet försöker jag därför också alltid att ge utrymme till just det där med att få ge plats för sorgen – över förlorade sidor av sig själv och förutsättningar i livet man har gått miste om i smärtans spår, samt att just få fundera över vad som är den bästa versionen av en själv nu?

Vi kan låta ren och skitig skit förklara ett hjälpsamt tankesätt. Den rena skiten är det jag drabbas av som skapar smärta hos mig och som jag inte har möjlighet att påverka. Den skitiga skiten är det lidande jag själv lägger ovanpå min smärta. Vid en långvarig smärtproblematik är högen med ren skit väldigt stor! Om högen av skitig skit också är stor, då blir livet näst intill ohanterbart. Därför är det inte bara rekommenderat utan fullkomligt nödvändigt att ha ett gott självomhändertagande då man har mycket smärta. Jag måste förebygga sårbarhet, ta hand om mig själv på bästa sätt när det är tufft och lära mig hantera självkritiken.

Saker som hjälpt mig hantera smärtan 

För mig var och är det vissa saker som var av extra hjälp. Att låta tårarna få vara där när de kommer. Att alltid våga be om stöd av nära och kära när det känns tufft. Att gränssätta mer mot min omgivning. Att lära mig att möta min inre kritiker med compassion. Att prioritera självomhändertagande rutiner högt. Att yinyoga genom alla oändliga timmar fastlåst i sängen av smärtan. Att tillåta mig att se det jag var tacksam över. Att glädjas över mindre smärtsamma och de ytterst få smärtfria stunder som ges. Att påminna andra om att jag inte fungerar som tidigare och att smärtan finns som en trogen medpassagerare än. För dig kanske det är helt andra saker men om du har mycket smärta rekommenderar jag dig, tar reda på vad som minskar din skitiga skit. För den rena skiten räcker gott.

Om YOMI Recover

I onlinekursen YOMI Recover får du genom 10 veckor ta del av en bit av rikedomen och kunskapen som psykologi, yoga och mindfulness erbjuder. Allt med syfte att få stöd vid utmattning och/eller smärta. Med YOMI Recover kan du fortsätta ta viktiga steg mot ett bättre självomhändertagande – ett självomhändertagande som leder till ett ökat välmående med fler strategier för att hantera de svårigheter som både utmattning och långvarig smärta kan ge. 

Lästips – om yoga, smärta och psykisk ohälsa

Videotips – yoga hemma online

Foredrag
10 min

Grow with

Här får vi lära oss vad som menas med ett smärtmonster och vad skillnaden mellan ren och skitig skit är.

Klass
10 min

Yoga with

Några sköna övningar för att förebygga huvudvärk och långvarig smärta i nacken.

Klass
45 min

Yoga with

Vatabalansering – töm kropp och sinne på stress samt lindra bland annat smärta med mjuka och lugna rörelser.

Workshop
60 min

Yoga with

Hantera långvarig smärta eller utmattning med hjälp av YOMI, psykologisk kunskap i kombination med yoga och mindfulness.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Maria Johansson

Leg. psykolog, STP-psykolog i klinisk psykologi. Fokus på ACT och CFT som behandlingsmetoder för både individer och par. ISHTA-yoga. Tillsammans med kollegan Frida Hylander driver Maria YOMI – en metod som kombinerar psykologi med yoga- och mindfulnesspraktik. YOMI är en beforskad metod och har i studier visat sig hjälpa människor att minska psykisk ohälsa och må bättre. Som kurser på Yogobe finns YOMI Yin för stress och oro, YOMI Recover mot utmattning eller smärtproblematik samt YOMI Yang för nedstämdhet eller depression.

Les mer