Den här vintern kan vi alla vara i riskzonen för depressivitet. Isolerade från nära och kära, långt bort från roliga planer och socialt umgänge. Så hur kan vi fortsätta med det som är meningsfullt för oss – inom nya ramar? Hur kan vi ta hand om oss själva så att vi orkar hjälpa andra? Läs mer om varför självmedkänsla behövs i dessa tider av oro.
När oron sprider sig som en löpeld
"Ingenting får hända dig
Nej vad säger jag
Allt måste hända dig
och det måste vara underbart."
– Bodil Malmsten
Varje gång jag känner oro för mina barn vänder jag mig till det här citatet. För att unna dem ett liv med underbara ögonblick måste jag våga låta dem utforska och utmana. Med ett ständigt överhängande hot om lidande, smärta och misslyckanden. Det är inget jag vill att de ska uppleva, men jag vet att livet alltid kommer med två mynt av allting och att baksidan av lycka är lidande.
År 2020 har verkligen varit ett märkligt år. Plötsligt är lidandet inte bara närvarande i små mörka moln utan istället är det som ett dundrande åskväder som gör himlen svart och aldrig vill flytta på sig. Den vanliga svenska vinterdeppen som kommer i och med mörker och kyla knackar som vanligt på dörren. Men detta år är det inte bara de som brukar dämpa sig i takt med mörker och kyla som mår dåligt. Nu mår en majoritet dåligt. Få finns det som har kraft nog att lyfta andra. Oron sprider sig som en löpeld och matas ständigt på från politiker, vårdpersonal och alla vi känner. Vi behöver ta det hot som hänger över oss på allvar.
Självmedkänsla behövs mot lidandet
Problemet i det är väl som vanligt detta: Att de som mest behöver ta det till sig slår det ifrån sig medan de som behöver slå det lite ifrån sig går in i det med hull och hår. Det har inte undgått någon hur vårdpersonalen går på knäna och därför behöver inte heller jag gå in i det. Men svallvågorna som kommer efter Coronans första, andra och möjliga tredje våg, vad blir de? Som psykolog, med vana att nyansera och tänka utifrån olika perspektiv, så undrar jag så vad som händer med de som behöver samhällets bärande funktioner. Barnen som inte har det bra hemma med sina föräldrar, kvinnorna som får motta misshandel istället för omfamning av sina män, personer med psykisk ohälsa såsom depression, social fobi och ätstörning som isoleras utan möjlighet att utmanas och stödjas genom sina processer såsom de behöver, äldre som får minskade sociala kontakter som redan varit gränsfall på för få innan.
En klok handledare sa till mig att självmedkänsla behövs FÖR att vi lider, som ett slags motgift till lidandets nedbrytande natur. I dessa tider måste vi alla försöka ta hand om oss själva för att inte förgås av ältande tankar och trötthet som förlamar oss. Vilket är svårt när det strömmar negativa besked och signaler i omgivningen mot oss! Den här vintern är vi alla i riskzonen för depressivitet. Mitt i isoleringen från nära och kära, långt bort från roliga planer och sociala tillställningar. Till och med bortom goda vanor. Då måste vi fråga oss vad vi kan göra för att fortsätta med det som är meningsfullt för oss, fast inom nya ramar. Vi måste anpassa oss till restriktioner men med ett ansvar om att göra det på ett sätt som ändå ger utrymme till självomhändertagande. För när vi tar hand om oss själva så har vi kraft även att ge till andra. Vi landar i vår praktik för att sedan ta med den långt utanför mattan, in i vardagen. För det kommer finnas även en vardag även efter Corona.
Kriser skapar perspektiv
Jag önskar och hoppas att vi står på andra sidan om den här krisen och har en ökad tacksamhet mot den planet vi bor på. Att vi tar hand om den bättre så den orkar fortsätta bära våra barn genom livet. Jag hoppas att vi ser att julen inte behöver fyllas av konsumtionshets. Jag hoppas att vi ser värdet i att främja en god integration i samhället på alla sätt vi kan och att vi tar barns rättigheter på allvar. Jag hoppas att starka kvinnor får komma till tals för att bära de som inte orkar. Jag hoppas helt enkelt på mer medmänsklighet, värme och omsorg om varandra. Kriser har en förmåga att skapa perspektiv. Låt oss hoppas att denna kris motiverar oss till dessa förändringar.
I dessa hårda tider hoppas vi att vi kan bidra med något på vägen. Något som hjälper dig styra dig på rätt väg även när omständigheterna är annorlunda. Något som kan vända nedgång till uppgång eller få upp dig där du fastnat. Vi önskar dig också en så bra jul som möjligt.
Med värme,
Maria Johansson
Så kan du ta hjälp av YOMI-kurser online
YOMI är en metod som kombinerar psykologi med yoga- och mindfulnesspraktik. De tre YOMI-kurserna på Yogobe är kurser som är riktade till dig som upplever någon form av psykisk ohälsa. I vissa fall i lite enklare, mer allmängiltig form, och i vissa fall lite svårare problematik. Som kurser hos Yogobe finns YOMI vid stress & oro, YOMI vid utmattning eller smärta samt YOMI vid nedstämdhet.
Läs mer om YOMI-kurserna, depression och oro
- Att välja rätt bland YOMI-kurserna, av Maria Johansson
- Så tar du dig ur depressionsspiralen, av Frida Hylander – också YOMI-grundare, psykolog och yogalärare.
- Så möter du oro och stress i jul, av Mona Drar
Videotips
Yoga with
Hantera stress och oro med hjälp av YOMI, psykologisk kunskap i kombination med yoga- och mindfulnesspraktik.
Yoga with
Hantera nedstämdhet med hjälp av YOMI, psykologisk kunskap i kombination med yoga- och mindfulnesspraktik.
Meditere with
Smält och strukturera intrycken från dagen för att lättare kunna somna på kvällen – med musik.
Yoga with
Du vill röra på dig, men orkar inte. Klass för hela kroppen som ökar cirkulationen i leder och fyller på med energi.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!