Yoga för män – hantera stress

01 september 2019 | Av Yogobe

Yogaläraren Peter Lindmaa tror att män oftare dras till den mer fysiska yogan, snarare än den spirituella. Oavsett kön så lockas vi av olika attribut och atmosfär – men alla behöver vi redskap att hantera stress med, och att kunna varva ned. Här delar Peter med sig av sina tankar runt män och yoga.


Att hantera livets stress

Yogan är ett okänt område för många män. Genom att de flesta yogalärare är kvinnor presenteras oftast yogan från ett kvinnligt perspektiv, ibland med spirituella förtecken och med attribut som levande ljus, Ganeshafigurer och blommor. Den spirituella yogan kan nog upplevas främmande för män och är ingen ingång som de lockas av. Den fysiska vägen till yogan är säkert mycket bättre för män, tror jag.

För min del är det absolut främsta skälet till att jag praktiserar yoga att hantera livets stress. Under mitt liv har jag under perioder av hög stress hamnat i ett fight mode med en mycket hög aktivitetsnivå och tunnelseende. Yogan är det enda sättet för mig att komma till lugn i sinnet. Det är därför som jag alltid har som en absolut rutin att inleda varje dag med meditation. Det har också blivit mitt främsta mål att förmedla detta. Kanske är det enklare för män att arbeta med stresshantering i en mansgrupp?

På det fysiska planet är yoga också mycket viktig för män i förändringsskeden, vägen går genom andningen, till den fysiska aktiviteten och vidare till mental och emotionell motståndskraft.

För att få fler män till yoga anser jag att det är en fördel med mansgrupper och att praktisera yoga fritt från övertoner. Min yoga är baserad på naturvetenskap och på etablerad forskning inom psykologin. Detta leder till en fysisk form av yoga där andningen är viktigast och därpå följer kroppens reaktion på olika andningsmönster. Jag tror män attraheras av en utmanande yoga som som får oss att utvecklas fysiskt, mentalt och emotionellt.

Lästips

Videotips

Klass
30 min

Yoga with

Låt dig guidas till att öppna uppöver bröstet och ditt hjärta.

Klass
45 min

Yoga with

Med övningar som är enkla och tillgängliga för dig som är stel och/eller man.

Klass
45 min

Yoga with

Släpp spänningar och öka rörligheten med övningar för hela kroppen.

Klass
60 min

Yoga with

En skön helkroppsklass perfekt för dig som är ny till yoga med Sam Aziz.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Om Peter Lindmaa

Peter kom till yogan från en helt annan plats än den som är typisk för yogalärare. Han är utbildad på Chalmers Tekniska Högskola samt på Handelshögskolan i Göteborg och har arbetat hela sitt arbetsliv med internationella uppdrag för stora företag.

Peter förändrade sitt liv radikalt vid en vändpunkt. Vändpunkten var en cancersjukdom där han ställdes inför livsfrågorna utan att ha någon möjlighet att undvika dem. Peter började med yoga och har praktiserat yoga i tre års tid, gått yogalärarutbildning och är idag yogalärare. Peters undervisning grundas på egna erfarenheter från livet och han lär ut en fysisk hathayoga där andningen är central. Peter inleder varje dag med att meditera samt en inverterad position. Se mer av Peter på Instagram, Facebook och på studion Yogaroom.

Foto: Katrina Tang Photography

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]