Intervjuserie med Micael Dahlen – Del 2: hur vi behåller våra nya vanor

14 juli 2021 | Av Yogobe

När vi kommit igång med nya vanor är nästa stora steg att göra dem långsiktiga – för att de ska bli ett naturligt inslag i vår vardag. I den andra delen i intervjuserien med ekonomiprofessor Micael Dahlen berättar han hur vi gör det!


"Jag äter tårta samtidigt som jag tränar"

Det här är den andra delen av tre i en intervjuserie med ekonomiprofessor Micael Dahlen, av Hanna Rydén, journalist och yogalärare. Här kan du läsa den första delen!

Det första steget för att implementera en ny vana i livet är att göra den ordentligt i början. Vill du exempelvis få in en daglig meditation, se då till att avsätta en speciell tid då du gör den.

– Vi behöver lära både knoppen och kroppen det nya mönstret. Det för att det ska bli något som vi gör utan att behöva tänka för mycket på det, det sker automatiskt, säger Micael Dahlen.

Med det sagt ska vi inte forcera fram förändringar. Det får inte bli tvångsmässigt. Om du en dag inte vill göra det du bestämt dig för så strunta i det. För att motverka stressen i skapandet av nya vanor samt öka chanserna att de blir långsiktiga är en viktig del att få in det lustfyllda.

– Vad är det för vits med att leva längre om vi inte gör saker som vi mår bra av. Därför gör jag ibland knasiga saker som att äta skumtomtar och tårta samtidigt som jag tränar, säger Micael Dahlen.

Tips: tänk gemenskap och att göra vanorna enkla

Att göra saker tillsammans med andra skapar också glädje. Hitta därför någon som du kan sätta gemensamma mål med. För vem har inte varit med om att vi är ute och springer i skogen och känner oss rätt sega, men så kommer vi ut bland folk i bebyggelsen och får plötsligt ny kraft och fart i benen.

– Vi ska inte underskatta den sociala delen när vi ändrar beteenden. Vi är sociala varelser som ibland känner oro över vad andra ska tycka om oss, men det är fantastiskt hur vi kan sporra och belöna varandra.

Ett sista tips är att skapa tillfällen som gör det enklare för dig att behålla vanorna. Låt säga att du vill börja yoga. Lägg då om din dagliga rutt så att du passerar yogastudion när du är på väg till eller från jobbet. Se också till att ha med dig träningskläder i väskan.

När det gäller just att komma igång med yogan kan ett motstånd handla om att vi inte känner oss viga eller tillräckligt vältränade för att gå till en studio.

– Tänk mindre på det som en prestation. Att bara göra det utan press eller stress gör hela skillnaden och som bieffekt kommer du snart att bli bättre på det, säger Micael Dahlen.

Röj ursäkterna och uttryck tacksamhet

Hans fru är yogalärare och hon var i många år på honom att han skulle börja med yoga. Det var i samband med att han blev utbränd för nästan tio år sedan som han valde den vägen. Han experimenterade fram en egen variant av yoga, en sorts skrivbordsyoga. Den gick ut på att bli bättre på yoga och samtidigt hålla skrivbordet rent: ju smidigare han blev desto mer utrymme behövde han på skrivbordet. Att göra det på just skrivbordet gör att han inte kan skylla på att han måste iväg eller att han inte hinner.

Micael Dahlen har även ett dagligt mantra som han säger flera gånger per dag. Det utgör bara fyra bokstäver och är ordet tack.

– Bara att uttrycka det lilla ordet tack gör skillnad. Det kan vara när någon säger något snällt till dig, när någon bjuder dig på en kopp kaffe eller håller upp dörren. Det finns massa tillfällen där vi har anledning till att vara tacksamma. Bara att du säger det lilla tacket gör att du påminner dig själv om att du har något att vara tacksam för. Och det häftiga är att det lilla tacket får personen du säger det till att må lite bättre. Det ger dig ytterligare en skjuts och det skapas en form av positiv spiral.

I den tredje och och sista delen av intervjuserien ger Micael Dahlen tips på hur vi kan bli lyckligare – håll utkik i bloggen nästa vecka!

Foto: Viktor Gårdsäter

Lästips om träning och vanor

Yoga och träna online – släpp loss och gör det enkelt

Ny
5 min

Trening with

RFLG: Full body workout that will make you smile and get your heart rate going.

Ny
3 min

Trening with

Tanja berättar om hennes Daily Fix och hur de kan användas för att enkelt skapa bättre vanor i vardagen.

Klass
10 min

Yoga with

Partner Yoga: a partner sequence focusing on opening the chest and releasing tension.

Ny
20 min

Puste with

Andetaget är källan till ditt lugn men också till din kraft – öka trycket och lyft dig när du behöver det.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Om Micael Dahlen

Micael Dahlen är författare, internationell föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Hans senaste bok är En liten bok om meningen med livet. Den tar vid från hans bok En liten bok om lycka, som bygger på ett forskningslivs studier om hur lyckan fungerar och vad som får oss att må bra. Micael har även skrivit boken Starkt kul: ingen kan bli perfekt - men alla kan bli skitbra.

Om Hanna Rydén

Hanna Rydén är journalist och yogalärare. Hanna var svårt utbränd och hittade en ny väg med hjälp av yoga, meditation och ayurveda. Parallellt med återhämtningen utvecklade hon sin roll som journalist och yogalärare. Hanna har tidigare varit utrikeskorrespondent för Göteborgs-Posten i Paris och jobbar idag för Dagens Nyheter i Göteborg.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]