Lär dig möta svåra känslor

26 september 2023 | Av Mona Drar

Visst kan det kännas enklare att tränga undan svåra känslor istället för att möta dem. Men det kan skada oss på sikt. Genom att träna oss i att möta alla känslor kan vi få ett färggladare liv. Läs mer och ta del av mitt nya korta program för personlig utveckling här! 


Att tränga undan känslor kan skada både fysiskt och psykiskt

Vi lever i ett samhälle där välmående och framgång ses som det självklara och naturliga. När normen är att må bra och vara lycklig blir många av oss experter på att döva svåra känslor. Men det får oss att må sämre i längden. 

Genom aktiviteter och ständiga distraktioner håller vi det jobbiga ifrån oss. Allt för att undvika att vara stilla och möta oss själva och våra känslor. Men de känslor som vi försöker göra oss av med försvinner inte, istället tar de sig andra former. De kan sätta sig i kroppen i form av huvudvärk, magont eller smärta eller så utvecklar vi panikångest, depression, ätstörningar eller andra former av självskadebeteende.

När vi på olika sätt försöker döva svåra känslor dövar vi alla slags känslor, för vi kan inte döva selektivt. Vi kan uppleva att vi blir avtrubbade eller att vi inte riktigt är närvarande i våra egna liv. Då kan tillvaron och livet te sig ganska grått och färglöst.


Bli närvarande i alla känslor – för ökat välmående

När vi vågar och orkar vara i kontakt med vår egen sårbarhet blir livet mer nyanserat. Plötsligt märker vi hur olika känslor hänger ihop. Efter gråt kommer ofta skratt och efter uppgivenhet infinner sig inte sällan hopp. Det kan kännas läskigt att ta en åktur i livets berg- och dalbana om vi inte är vana. Vi behöver vara omtänksamma och rimliga mot oss själva och kan börja med en liten berg- och dalbana, kanske den som är för barn för att sedan successivt, med tiden, våga prova de större. När vi åkt berg- och dalbana många gånger lär vi oss att efter en djup dal kommer ett härligt berg, precis som i livet.

Om vi vågar möta det svåra och jobbiga kommer det som tynger oss efter hand att lätta och släppa taget om oss. Fortsätter vi att undvika att möta det svåra finns det en risk att priset vi får betala är ett liv som känns mindre meningsfullt, färgglatt och äkta.

Nytt program – Personlig utveckling: Hantera känslor

Vill du lära dig mer om hur du kan möta dina känslor? I vårt nya kortare program Personlig utveckling: Hantera känslor delar Yogobes expert, legitimerade psykologen Mona Drar, med sig av sin kunskap, erfarenhet och nycklar till att vara med dina känslor och ge dem utrymme utan att varken döma eller förringa dem. Att hitta förmågan och nycklar att uppleva känslor istället för att undvika dem.

Är du intresserad av personlig utveckling kan vi också varmt rekommendera våra andra program med Mona Drar:

Alla våra program ingår i din prenumeration hos Yogobe – testa 14 dagar gratis här!

Stöd & övningar online för att möta och hantera känslor

Klass
10 min

Meditere with

En meditation för tillfällen när du har det tufft och upplever svåra känslor, med Mona Drar, leg. psykolog.

Klass
45 min

Meditere with

En guidad mindfulnessmeditation som du utför ute i naturen, gärna barfota, leg. psykologen Mona Drar är din guide.

Ny
5 min

Meditere with

Stanna upp en kort stund och hitta närvaro, lugn och kontakt med kroppen genom visualisering.

Ny
5 min

Meditere with

Låt kroppen förstå att du är hållen och trygg, när känslor av rädsla och oron dyker upp.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Mona Drar

Mona är legitimerad psykolog och egenföretagare med visionen att sprida medkänsla och mental hälsa. Hon använder gärna naturen som inslag i sitt arbete.

Les mer