Flytta träningen till vardagsrummet

22 mars 2020 | Av Yogobe

Träning gör gott, kanske extra mycket i orostider. När Coronaviruset nu härjar fritt och arbetsplatserna flyttas hem, gymmen stänger och en del av oss sitter i karantän hemma blir yoga och träning online ett ännu viktigare verktyg för välmåendet. Här ger vi tips på hur du kan komma igång med hemmaträningen, både på fysiska och mentala planet.


Stå stadigt i stormen

Plötsligt står vi på en plats vi förmodligen hade extremt svårt att föreställa oss för bara några veckor sedan. Med ett växande antal insjuknande, restriktioner för större folksamlingar, en pandemiklassning och en växande allmän oro. Allt till följd av ett virus som ingen av oss visste existerade för 3 månader sedan. 

Förutom det faktum att människor blir svårt sjuka, att vi får stora problem i samhället rent praktiskt, väcker detta även mycket känslor. Oron för att närstående och vi själva ska drabbas av Corona och de konsekvenser det kan medföra ekonomiskt. Hela samhället påverkas på så många plan.

Mitt i stormen behöver vi ändå stå stadigt och ta hand om oss själva. Vi mår bra av träning, både fysiskt aktiv och mental sådan, det kommer inte förändras även om världen är i gungning. För att vara starka i kroppen för att bättre stå emot sjukdom samt om vi skulle bli sjuka, trygga i sinnet när tankarna rusar, för att behålla lugnet. 

Ta hand om dig själv på hemmaplan
Rekommendationen är att stanna hemma om du upplever symtom som kan tyda på att du är smittad av viruset. Det innebär inte bara om du får influensaliknande symtom, utan även om du får känningar av en förkylning då många endast blir lindrigt sjuka. Likaså om du befunnit dig i riskområden. I det senare fallet kanske många är friska och inte kommer att bli sjuka utan bara får sitta i frivillig karantän. Då kan hemmaträningen vara en räddare för att få utlopp för energin. Kanske kan de här dagarna även vara ett tillfälle att lägga tid på att börja meditera och yoga, att hitta verktyg för att hantera stress i vardagen som väntar på att du åter ska inta den.

Om du är sjuk med exempelvis halsont och feber är träning och yoga inte att rekommendera. Här kan du läsa mer om att yoga vid förkylning, som kan vara bra att tänka på även vid andra typer av virus. Men om du inte är alltför sjuk eller är på bättringsvägen kan till exmpel avslappningsövningar eller meditation vara ett skönt sätt att hjälpa kroppen återhämta sig.

Tips för din hemmapraktik

  • Spika tiden – Bestäm en fast tid för ditt utövande, och försök att inte låta något komma emellan.
  • Förberedelser – Rulla ut yogamattan och ställ i ordning alla saker du kan tänkas behöva i förväg, och låt dem om möjligt ligga framme. Om du tänker yoga eller träna på morgonen – lägg fram kläderna bredvid sängen kvällen innan.
  • Upprepning ger mer – precis som när du går på pass på gymmet så kan det vara svårt att hänga med i en klass första gången under en onlineklass. Gör gärna samma klass några gånger för att komma in i den ordentligt, då får du ut mer av den efter hand.
  • Acceptans – Det är som det är just nu. Försök att acceptera läget även om det är frustrerande om arbetsplatsen inte fungerar som vanligt, om dina planer går i stöpet. Hälsan är viktigast. Du har en kropp, använd den som du kan.
  • JUST DO IT! – Du kommer möta motstånd, garanterat. Och kanske ännu mer än om du lyckas ta dig iväg till gymmet. För hur skönt är det inte att ligga kvar i soffan istället? Möt motståndet. Ge det lite utrymme, så det inte äter sig fast. Försök sedan bara låta det vara där, och kör igång.

Dela dina bästa tips, visa medkänsla och inspirera andra i vår Facebookcommunity BEYOGA365 och i dina egna kanaler. Tillsammans är vi starkare! 

Lästips

Tips på playlists för olika humör och behov

Här hittar du fler videor, playlists och träningsprogram för alla tänkbara behov! 

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]