Experten tipsar: Så tränar du smart

02 april 2024 | Av Jovanna Stolt

Upplever du att träningsmål kan bli ytterligare ett kravmoment i vardagen? Här delar Spring Boosts inspiratör Jovanna Stolt med sig av sin uppdaterade SMART-modell för mer självmedkännande, motiverande och rolig träning. Läs mer här! 


Måste vi ha mål med träningen?

När jag utbildade mig till sjukgymnast och tränare så fick vi lära oss att använda SMART-modellen i motivationsarbetet med patienten/klienten. Förkortningen stod för att målet skulle vara: specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbestämt.

Som nyutexad försökte jag applicera modellen i mitt arbete när vi skulle sätta mål. Ofta var målen kopplade till att bli mer fysisk aktiv eller att genomföra ett visst träningsprogram. Men ofta fungerade det inte – de SMARTA målet förblev bara ett ytterligare krav i livet.

Jag har funderat mycket på det här med målsättning. Måste vi ens ha mål med vår träning? Vad grundar sig våra mål i? Är det andras förväntningar? Yttre krav? Inre självkritik?


Rörelse utifrån vad kroppen behöver och längtar efter 

När jag var yngre var jag mer måldriven. Hela livet var en plan, en veckoplan, en periodiseringsplan och ouppnåeliga mål med hur kroppen skulle se ut. Planen skulle utvärderas: i kilon, kilometertider, centimetrar och vikter. Och självkritiken bara växte.

Numera är planen att tillvaron ska innehålla rörelse utifrån vad jag behöver och efter vad kroppen längtar efter. Jag har inga specifika eller mätbara träningsmål längre. Vardagen kan upplevas full med krav, press och stress ändå. Träningen hjälper mig att få energi, göra problem mindre, sova bättre, få nya idéer, bli mindre förbannad, känna mig mer i kontakt med mig själv och lite mer levande. Och oftast tränar jag tillsammans med andra. Det tycker jag är fantastiskt! Att lägga titlar och livets måsten åt sidan och få svettas och skratta tillsammans.


Här kommer min nya SMART-modell:

  • Självmedkännande – ibland (eller kanske ofta) är motståndet till rörelse starkt. Din inre självkritikern kanske piskar med: “idag måste jag träna” eller hotar: “om jag inte tränar blir jag…”. Prova istället att utgå från frågan “Hur behöver jag röra mig idag för att hjälpa mig själv fysiskt och mentalt?”. Att utforska din inre medkännande röst kan vara ett sätt att sänka de hinder och den mentala press som du känner. Och svaret blir kanske något annat än det du trott.
  • Motiverat – vad motiverar dig till att röra på dig? Går det att skifta fokus från yttre krav och förväntningar på kroppen till att uppleva vad som sker i dig när du faktiskt rör dig. Varje gång vi rör oss sker det massa häftiga saker i oss som hjälper oss att må bättre och förbättra vår hälsa. All rörelse är en handling av att ta hand om hälsan vilket kan vara mer motiverande än högt satta mål som ligger i en avlägsen framtid. Varje träningspass är en present till kroppen!
  • Accepterat – denna fick vara kvar! Men kanske med en annan ingång till acceptansen. Vad behöver du acceptera med dig själv? Kanske att kroppen gör ont någonstans? Att du inte kan röra dig på samma sätt som förut? Att kroppen behöver mer återhämtning efter träning? Att den inte ser ut som den gjorde förut? Eller så kanske vi behöver acceptera att all träning vi gjort tidigare handlat om ytliga mål och att det är lätt att hamna där igen. Och det är okej - vi jobbar på att skifta fokus!
  • Roligt – Nä, det kanske inte alltid är roligt att träna. Men är det aldrig roligt - då är det dags att leta nytt! Eller hitta tillbaka till det du älskade när du var barn. Var det inte kul med träning när du var liten? Låt din medkännande röst påminna dig om varför det kan skapa ett motstånd i dig till träning nu i vuxen ålder. Du kan skapa nya härliga rörelseminnen med din kropp nu istället!
  • Tillsammans – vem vill du träna med? Den där kompisen du aldrig hinner träffa? Med någon i familjen? Digitalt eller i grupp med andra som gillar samma grej som dig? Eller vill du bara vara tillsammans med dig själv?

Övningar online – träna med Jovanna Stolt

Ny
20 min

Grow with

Hitta energi och glädje i det du har och finn din egen väg med träning, yoga och återhämtning.

Ny
30 min

Trening with

Effektivt pass med kroppen som redskap för att stärka musklerna i mage, rumpa, och rygg.

Ny
30 min

Trening with

Helkroppspass med styrkefokus där du får skön pulshöjning på köpet.

Ny
30 min

Trening with

Få en bra magkänsla i en coreklass med eller utan miniband/gummiband.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Jovanna Stolt

Jovanna driver Jovanna Stolt Health AB som erbjuder compassionkurser, existentiell vägledning, personlig träning med fysioterapeutkompetens samt konsulttjänster inom hälsa och vårdsegmentet. Jovanna brinner för att stärka klientens resurser genom utforskande av självmedkänsla, existentiella samtal samt individanpassad rörelse.

Les mer