Smartare konferens med smarta pauser

11 september 2019 | Av Camilla Oldberg

Den som planerar en konferens vill såklart ha ut mesta möjliga och idag finns massor av tips kring att optimera möten och konferenstillfällen. Tydligt syfte, rätt deltagare, lagom många punkter att avhandla är några tips att betänka i planeringen. Men väl på plats, hur skapar vi delaktighet, samverkan och utrymme för reflektion? Med smarta pauser såklart!


Ge konferensen det lilla extra

Ett möte eller en konferens är såklart mer än vad som står på agendan. Man vill framåt, tänka nytt, omforma och utveckla. Och för att skapa dynamiska, kreativa och interaktiva möten krävs utrymme för mer än att sitta still och lyssna. Vi har sammanställt fem punkter som kan ge din konferens just det där lilla extra.

  • Checka in
    Kanske har deltagarna fysiskt checkat in på anläggningen, men är de närvarande mentalt? Nästa konferens, testa att ge utrymme för en mental incheckning som syftar till att flytta fokus och närvaro till den gemensamma agendan och låt alla deltagare få fundera över sitt syfte och mål med dagen.
  • Skapa delaktighet och interaktion
    Interaktion och dialog föder delaktighet som i sin tur föder engagemang. Skapa utrymme för diskussion, men bjud också in andra typer av interaktion såsom samarbetsövningar av olika slag. Gärna med kroppen. Ger utrymme för att öva på sin kommunikationsförmåga och bejaka andras behov.
  • Ge rum för rörelse
    Vi lär oss mer och presterar bättre när vi får röra på oss. Om vi ges möjlighet att röra oss i nya miljöer har det också visat sig positivt för vår kreativa ådra. Mötespromenad borde vara ett stående inslag på alla konferenser.
  • Stanna upp och reflektera
    Väl igång är det lätt att trycka gasen i botten och beta av punkt efter punkt på agendan, men här vill vi slå ett slag för reflektionstid. När ni kommit till ett beslut i en fråga, låt alla få en stund att suga på karamellen och fundera ett extra varv innan ni gör avslut och går vidare. Beslut kan behöva tid att mogna och landa.

    Men hur lyckas man om agendan redan är fylld till bredden? Vi tror inte att lösningen ligger i att trycka in mer i programmet utan snarare att skapa lite luft mellan olika delar. Korta men effektiva pauser, smarta pauser helt enkelt. Så här kommer vårt femte tips.
  • Pausa regelbundet
    Glöm inte pausen. Ger kroppen välbehövlig rörelse och hjärnan ny energi. Regelbundna pauser gör att vi lättare kan fokusera och ta in information. För kroppen rekommenderas pauser var 30:e minut och hjärnan sägs kunna koncentrera sig ca 45-60 minuter. En kort bensträckare i timmen är en bra utgångspunkt när man planerar en konferens och därtill (utöver lunch- och kaffepaus) några smarta pauser med specifikt syfte.

Att våga bryta traditionella mönster kräver mod. Vi på Pausa Smart erbjuder färdiga lösningar som gör dig modigare, där vi står för en smart lösning där du ger utrymme för paus. Välkommen att kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig att skapa mervärde genom att nyttja mellanrummen, helt enkelt att göra pauserna smartare.

Videotips för konferensen

Klass
5 min

Puste with

Andningsövning för ny energi.

Klass
5 min

Yoga with

A perfect minibreak at a conference or meeting.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

Camilla Oldberg

Camilla är en passionerad yogini från Alingsås som är specialiserad på Global Yoga och medgrundare till Pausa smart – yoga på jobbet. Hennes pedagogik och fina sätt att fömedla yogan gör henne till en omtyckt inspiratör.

Les mer