Det handlar om vanor 

21 februar 2018 | Av Camilla Oldberg

Stillasittande arbete kan som bekant leda till stela muskler och värk i kroppen. Men, detta kan enkelt förebyggas genom nya vanor. Bland annat kan vanliga stretchövningar som du gör i samband med din träning anpassas för att utföras vid skrivbordet.  Läs mer och se till att pausa smart. 


Du har förmodligen lärt dig att stretcha på gymmet, då kan du även lära dig att sträcka ut på jobbet. Att stretcha efter träningen är en naturlig del av träningspasset för de flesta. Det hjälper kroppen att varva ner, får musklerna att slappna av och ökar blodcirkulationen vilket ger en snabbare återhämtning och minskad skaderisk. Kanske tog det ett tag att komma in i din nya vana men när det väl har blivit det är sannolikheten stor att du kommer fortsätta. 

Pausa Smart heter en onlinetjänst för arbetsgivare som är framtagen av Yogobe i samarbete med Creo Hälsa. Med den vill vi hjälpa dig att skapa en ny god vana – på jobbet. Samhället har förändrats de senaste 50 åren, nya arbetsförhållanden, kommunikationsmöjligheter och medievanor har minskat den fysiska aktiviteten i vår vardag och lett till ett ökat stillasittande. Omkring en miljon människor sitter stilla åtta timmar om dagen och utvecklingen talar inte för att det kommer att bli färre, tvärtom.

Människans fysik har dock inte förändrats och påverkas negativt av att vara stilla längre stunder. Idag forskas det på konsekvenserna av den muskulära inaktivitet som långvarigt stillasittande innebär och resultaten ser oroande ut. Det har en negativ inverkan på vår kropp och leder till låg energiomsättning, en känsla av stelhet, uppkomst av värk med mera. Men, det positiva är att problemen är lätta att avhjälpa och förhindra.

Genom att tillföra mer lågintensiv vardaglig aktivitet motverkar man dessa riskfaktorer. Rekommendationerna säger idag att vuxna bör vara fysiskt aktiva minst 150 minuter i veckan, 2,5 timme. Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst 10 minuter. Dessutom bör långvarigt stillasittande undvikas. På FYSS  hemsida (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling) kan man läsa att ”Regelbundna korta pauser (”bensträckare”) med någon form av muskelaktivitet under några minuter rekommenderas för dem som har stillasittande arbete eller sitter mycket på fritiden. Detta gäller även dem som uppfyller rekommendationerna om fysisk aktivitet ovan”. En intressant aspekt är att det inte räcker att vara aktiv på fritiden, utan att alla som sitter stilla längre perioder är i behov av korta pauser under arbetsdagen.

Vill du skapa en ny vana?
Börja med något som är enkelt och bekant. Samma stretchövningar som du gör i samband med träning fungerar utmärkt även på arbetsplatsen. Låt mig ge några exempel:

  • Efter armhävningar är det skönt att stretcha bröstmusklerna. Knäpp händerna bakom kroppen och öppna framsidan. Efter några timmar framför datorn är samma stretch ypperlig för att motverka framåtroterade axlar.
  • Efter en tung benövning är det skönt att stretcha ut baksida lår. Likaså är det skönt att få sträcka ut benet och få igång cirkulationen när du suttit på en stol länge.
  • Efter situps är det skönt att sträcka ut bål och höftböjare. När vi sitter framför datorn blir vi också korta på kroppens framsida och att ställa sig upp, korsa benen och sträcka upp en arm mot taket gör att du sträcker ut både framsidan och sidokroppen.
  • Efter en löptur när benen är trötta och stela är det välgörande att stretcha såväl framsida lår som vaderna. Om du står och jobbar kan benen också kännas stumma efter ett tag så ta dig en kort stund och sträck ut så kommer det att kännas bättre.

Enkelt, eller hur? Och vi lovar, när du väl fått in vanan, kommer du inte att vilja sluta. Vill du ha mer inspiration och variation? Kika in på Pausa Smart, i vårt videobibliotek och/eller gå med i vår Facebookcommunity BEYOGA365.

Pausa Smart på jobbet

För att hjälpa dig att faktiskt ta små mikropauser och få igång kroppen under arbetsdagen har Yogobe och Creo Hälsa tagit fram Pausa Smart. Pausa Smart riktar sig till arbetsgivare och är en tjänst och ett verktyg som ger medarbetare guidning via videor online till smarta pauser under arbetsdagen med utgångspunkt i individens behov för stunden. Läs mer här. Och du, skicka länken till friskvårdsansvarig på ditt företag för att tipsa om att skaffa detta till alla anställda!

Tips på paussekvenser

Klass
5 min

Puste with

Smart andningsövning för ny energi.

Klass
10 min

Yoga with

Ta extra hand om ryggen när du har ett stillasittande arbete.

Klass
10 min

Yoga with

Kom tillbaka med ny energi efter lunchen.

Klass
15 min

Yoga with

Var snäll mot dig själv och ta en välgörande paus vid ditt skrivbord.

Camilla Oldberg

Camilla är en passionerad yogini från Alingsås som är specialiserad på Global Yoga och medgrundare till Pausa smart – yoga på jobbet. Hennes pedagogik och fina sätt att fömedla yogan gör henne till en omtyckt inspiratör.

Les mer