Ta hand om dig – genom hela livet

22 oktober 2016 | Av Lotta Ilona Bertilsson

Yoga är verkligen för ALLA! Det handlar bara om att anpassa praktiken efter våra förutsättningar. Du är helt enkelt aldrig någonsin för gammal för att börja yoga. När du blir äldre blir det istället ännu viktigare att ta hand om din kropp. Här berättar jag mer och hoppas kunna inspirera dig till att ge din kropp och ditt inre lite kärlek genom att skapa en regelbunden yogapraktik. 


Hösten är den årstid som mest påminner mig om livets olika skeenden. Naturen går mot sin vintervila. Sommarens starka färger börjar mattas av och förändras, blommor vissnar och dör så sakteliga. Det som är slående är hur de strålar ut sin livskraft in i det sista, blommar så länge det finns minsta lilla kraft kvar. Med lite näring och omsorg så sprider de sin livskraft och blommar så länge de förmår och så tänker jag att även vi ska leva. Att leva fullt ut så länge det finns minsta lilla kraft kvar och för mig är yoga det verktyg som förser mig med vad jag behöver samt ger mig näring att blomstra och leva fullt ut till mitt sista andetag.

Yoga är en holistisk träning som påverkar hela kroppen. Den fysiska, mentala och emotionella.
Yoga passar alla åldrar och för allas olika förutsättningar.
Den läker, förebygger och skapar välmående i både kropp och själ.

Med åren tappar vi naturligt både styrka, flexibilitet och balans. Med regelbunden träning med fysiska rörelser där vi stärker muskler, sträcker ut, vrider, töjer och vänder upp och ner på kroppen bibehåller vi just styrka, flexibilitet och balans. Med andningen stretchar vi insidan av kroppen och påverkar syreupptagningsförmågan och masserar de inre vitala organen.

De fysiska rörelserna tillsammans med andningen ger oss även en ökad koncentrationsfömåga vilket ökar vår förmåga att vara närvarande. Hjärnan blir stimulerad och hormonsystemet balanseras.

Det viktiga är att var och en anpassar träningen utifrån var och ens förmåga. Det finns alternativ för alla rörelser. Sluta aldrig att försöka men lägg träningen på den nivå som passar dig och utgå från din egen förmåga. Lycka till med träningen & ha kul!

“To die is alright, we all have to die sooner or later, but what we must do is not allow the body to degenerate while living. By doing yoga in the proper way, we should be able to maintain its purity until the end." - Vanda Scravelli

Inspireras till att yoga hemma 

För att inspirera fler till att yoga hemma har Yogobe nu utökat sitt videobibliotek med sekvenser anpassade för dig som behöver lite lugnare och enklare rörelser. Jag kommer guida dig till att känna in vad du behöver. Testa dig fram och hitta dina favoriter!

Läs mer

För att se hela våra videosekvenser behöver du vara medlem, men du kan alltid testa vår tjänst gratis i tre dagar för att känna på, registrera dig här!

Nya senioryogasekvenser

Klass
30 min

Yoga with

Perfekt för dig som är ny till yoga. Få guidning till hur du kan få in en regelbunden yogapraktik i din vardag.

Klass
15 min

Yoga with

Öva andning och balans med hjälp av en stol. Kort flöde för alla, med enkla rörelser som synkroniseras med din andning.

Klass
30 min

Yoga with

Lekfullt, lite tuffare flöde för hela kroppen där du får finna stabilitet och mjukhet i kroppen.

Lotta Ilona Bertilsson

Lotta är en erfaren och kunnig yogalärare som studerat yoga i över 20 år. Hennes undervisning bygger på mötet mellan kropp, känslor och tankar genom respekt, kärlek och ödmjukhet. Lotta lever och undervisar i bland annat Spanien under vintern och Sverige under sommaren.

Les mer