Ny till yoga? Kom igång!

12 januar 2019 | Av Ulrica Norberg

Du har bestämt dig för att testa, eller har kanske varit på en eller två yogaklasser. Men sen då? Vad är nästa steg, vad ska man tänka på när man börjar med yoga och hur långa pass behöver man göra? Här delar Ulrica Norberg med sig av tips till dig som är ny till yoga. 


Bygg en god grund

När du ska ta upp yoga som en träningsform är det viktigt att ta ett steg i taget och att börja successivt. Det ger dig bättre effekt att göra 15 minuter om dagen än att satsa på en mer utmanade klass en gång i veckan, även om det är jättebra det med.

Mottot: "man måste bygga husgrunden innan man kan bygga taket" är ett bra motto att försöka efterleva, menat att sikta på att lära dig grunderna först. Grundyogaställningar, andning, fokuseringstekniker och avspänningsträning.

Sök dig till nybörjaryogaklasser för lärare som du har hört är duktiga på att ge en stabil grund att stå på som yogautövare. Många av kroppsställningarna och andningsteknikerna bör modifieras för nybörjare, så att du bygger upp kroppen och sinnet successivt. Välj en yogastil som tilltalar dig. Dock är en av de mest nybörjarvänliga stilarna Hathayoga.

Individuella förutsättningar
Framgång i träningen nås enbart via utmaning, i ett eget tempo, ett steg i taget, där hänsyn tas till dina förutsättningar, kroppshistoria, tankar och känslor. Kropp, själ och sinne måste gå hand i hand in i varje ny mental och fysisk utmaning för att effekten ska bli total.

Du kommer att bitvis känna en virvelvind av olika känslor för yoga under den första tiden. Ibland kommer yogan kännas spännande och lustfylld och du känner att din träning ger effekt, och ibland blandas av frustration och irritation. Om det sistnämnda uppstår och håller i sig, så förenkla din yoga och kanske byt lärare till en som bättre passar dig. Personkemin till läraren är viktig. Du vill känna dig utmanad men omhändertagen av din lärare. Och att du är i säkra händer så det är ett stort plus om din lärare kan kroppens anatomi, fysiologi och biomekanik.

Videotips

Tekniske tips
5 min

Yoga with

Snygga till hållningen och lär dig tekniken till tadasana – en viktig grund för alla stående positioner.

Klass
15 min

Yoga with

kople av etter dagen slik at du sover bedre og våkner mer uthvilt i morgen

Klass
15 min

Meditere with

Sitt i stillhet – hitta närvaro i din kroppen samt landa i känslor och närvaro genom små, lugna rörelser.

Klass
15 min

Yoga with

En flödande solhälsning för en stark rygg med Anna Gordh Humlesjö.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här.

Lästips

Vill du ha mer inspiration?
En kvart om dagen räcker för att integrera yogan i ditt nya, hälsosammare liv. I min bok: ”Yoga en kvart om dagen” ger jag inspiration och allmänna råd om hur man får in mer yoga i sitt liv.

Ulrica Norberg

Ulrica är en av Sveriges pionjärer inom yoga och har skrivit flertalet böcker och artiklar både i Sverige och utomlands. Ulrica har även utbildat över 500 yogalärare i Skandinavien.

Les mer