Enkla tips för att inte krascha in i semestern

07 juni 2022 | Av Julia Glutz

Brukar det bli full fart rakt in i semestern, som sen upplevs mest i någon slags trötthetsdimma? Eller känns semestern lite stressande, med allt som "ska" upplevas? Här får du enkla tips för att ta bättre hand om dig själv inför och under semestern! 


Bromsa in före semestern

Många jobbar på i ett högt tempo och när det är dags för ledighet blir det snarare en krasch och inte en mjuk landning och kanske blir du till och med sjuk. Det är läge att bromsa in före din ledighet för att få en fin övergång och faktiskt kunna njuta av semestern. På våren brukar det också hållas ett högt tempo med fester, studenter, konfirmationer med mera. Hur kan du då bromsa in och få en försmak på lite lugnare tempo?  

Nedan listar jag tips som underlättar din semester. Kanske kan du här få hjälp med att hitta nya härliga rutiner att hålla fast vid under sommaren.

Tips för mindre stress innan och under din ledighet   

  • Mindfulness – att försöka vara i nuet. Ta en stund för dig själv när du bestämmer dig för att verkligen andas, känna in andningen och känna alla dofter omkring dig. Bestäm dig för att ha ett öppet sinne, försök att inte värdera, utan bara notera och observera. Du kommer att bli förvånad över hur fort du glömmer bort att tänka på jobbet. Några tips för att öva på närvaro:
    • Känn in andetaget, hur det flödar, helt naturligt. Hur kroppen rör sig och hur luften känns när den rör sig in i näsan, och när den rör sig ut.
    • Ta för vana att dofta på maten, på frukterna, på morgonluften.
    • Ta extra lång tid på dig att smaka på maten som du äter och verkligen insupa ljud och röster omkring dig.
  • Planera in dagar för ingenting. Har du semester eller jobbar och har helg – låt några dagar bara vara tomma. Stanna upp och ta tid till att läsa en bok eller ta en lugn skogspromenad. Dessa dagar ska vara helt fria från prestationer och bara ägnas åt  återhämtning och lugn. Se också till att ha några sådana här dagar inplanerade längre fram. Ta del av övningen inte göra någonting för att träna lite på detta.
  • Sänk dina förväntningar. Denna punkt kanske är en av de viktigaste punkterna. Förväntningar som inte uppfylls skapar stress och oro. Sänk i stället dina förväntningar så kraven om prestation blir mindre och förhoppningsvis mår du då också bättre. Ta lite hjälp och dansa bort stress och oro.
  • Logga ut från mobilen. Tillåt dig själv att ta en paus från sociala medier och nyheter – flödet som ständigt jagar oss i vår vardag. Lägg ifrån dig mobilen några dagar här och där.
  • Rörelse. Samtidigt som det är viktigt att slappna av och ta det lugnt är det också viktigt att röra sig och låta kroppen bygga upp sig. Fysisk aktivitet och vardagsmotion får gärna stå på schemat under sommaren också. Träning brukar bidra till att du känner dig mindre stressad och att du känner dig starkare och piggare. Jobbar du kan nu nyttja ljuset som kommer tidigt. Ställ klockan och njut av att röra dig i takt till att jorden vaknar.
  • Glädje. Gör saker du mår bra av. Kanske är det något du länge drömt om eller tänkt på. Det kan vara allt från att besöka en vän eller läsa en bok i hängmattan till att åka på en liten härlig weekend. Gör en lista och välj några saker som du känner dig pepp på utan att känna stress över logistik, utförande och så vidare.

Skapa en god vana med Vakna med Yogobe

Gå med i vår sommarutmaning Vakna med Yogobe. Under fyra veckor får du tips, inspiration och korta klasser att göra på morgonen för en riktigt bra start på dagen. Du får välja mellan klasser med puls, flow eller mjukhet och får på så sätt enkelt in rörelse eller lugn i vardagen.

Hoppas att du får en fantastisk sommar och att du verkligen kan njuta utan att det skaver!
Stor kram / Julia

Lästips för att hantera stress & öva mindfulness

Yoga, avslappning & träning online under din semester

Playlist: Andas dig pigg och få energi – tips & övningar

Klass
15 min

Yoga with

Väck kroppen mjukt och inkännande - i sängen eller på mattan.

Foredrag
10 min

Grow with

Vill du göra en förändring har du ett personligt ansvar för att se till att den förändringen sker.

Klass
20 min

Trening with

Cirkelträning med hantlar och motståndsband där hela kroppen får sig en genomkörare.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Julia Glutz

Julia är personlig tränare, kostrådgivare och låg- och mellanstadielärare som drivs av att hjälpa människor att må bra, leva länge och skratta mycket.

Les mer