Lär känna dig själv via dina koshas

Är du nyfiken på att utforska yogafilosofins värld, men vet inte riktigt var du ska börja? Det finns många delar av denna spännande värld, som också kan hjälpa dig att utveckla din praktik. Ett exempel är våra koshas, fem vibrationsfält av medvetandet som utgör den du är. Här får du lära dig mer om koshas!


Bortom muskler och skelett

När vi börjar utforska våra chakran får vi lära oss att dessa sju hjul är placerade längst ryggraden, har olika färger och symboliserar olika aspekter av vårt beteende och liv. Detta är en del av det som benämns som "den subtila kroppen", eller "energikroppen", det som är bortom muskler och skelett. Energikroppen som den västerländska medicinen inte arbetar med, men den österländska lägger oerhörd vikt vid. Även något som spelar stor roll inom yogan.

Ett annat begrepp som utgör delar av vår subtila kropp är koshas. Koshas är fem energilager som omger atman, den sanna själen, och tillsammans skapar de det som utgör en människa. Tänk lite som en rysk matrjosjka-docka med fler smådockor som gömmer sig där under när du öppnat det första skalet.

Våra fem koshas:

  • Annamaya kosha - den fysiska kroppen
    Den som vi ser, tar på och upplever allt genom. När du äter eller praktiserar yoga ger du näring till, och är i, den första ryska dockan. Detta är den yttersta koshan.
  • Pranamaya kosha - energikroppen
    Om du tänker dig en bil, med kaross, motor, bensintank och växellåda. Det är det yttersta lagret, den fysiska kroppen, det är vad som arbetar för att få dig fysiskt att funka. Men vad startar bilen? Oavsett hur väl fungerade alla andra delar är behövs det något ytterligare, en tändgnista för att starta upp allt. I kroppen är det pranamaya, andningen, som står för att skapa livsenergin, och bibehålla den under vårt jordeliv.
  • Manomaya kosha - sinneskroppen
    Det här lagret innefattar våra sinnen och är var vi uppfattar det som sker omkring oss. Det är här egot, eller "jag", "mitt" existerar. Det är i detta lager som du skapar dina begränsningar, men också här all potential ligger. När vi utsätter oss för för mycket intensiv stimuli, och inte tar oss tid för tystnad och återhämtning, rubbas balansen i denna kosha.
  • Vijnanamaya kosha - intelligenskroppen
    Här sitter vår urskiljningsförmåga och vår vilja. Denna kosha inkluderar även medvetenhet samt det som kallas buddhi - vår inre observatör. Den vakna delen av oss som vi med yoga och meditation strävar efter att komma i kontakt med.
  • Anandamaya kosha - blisskroppen
    Ananda, eller bliss, översätt ofta till lycksalighet, jag tycker att det förklaras lättast som "flow". De gamla texterna säger att det är när du är i detta lager som du kommer i kontakt med atman, din inre, sanna själ som är absolut sanning och skönhet.

En liten krydda till din praktik
Detta är en kort sammanfattning som ger dig en övergripande bild av vad koshas är. Tillsammans med chakran, nadier och de andra begreppen ger de oss en kompletterande förklaringsbild av bland annat hur energi flödar, eller stoppas, inom oss. Varför vi praktiserar yoga och hur vi kan arbeta för att öppna blockeringar, eller rikta vår praktik för att uppnå önskade resultat.

Känner du att en nyfikenhet väcktes inom dig så finns det massor att läsa i ämnet, och videor att se. Sitter du som ett frågetecken och undrar om det här verkligen är något för dig kan du andas ut; detta är inget du behöver kunna eller förstå för att fortsätta yoga. Du kan fortsätta som du gör och få goda resultat. Se detta mer som en alternativ krydda till din egen yogapraktik. För en del är den tilltalande, för andra inte. Till pannkakor går det inte ihop, men till din rödbetssallad är den klockren. Något att läsa vidare kring och djupdyka i när du är sugen och redo.

Lästips

​Videotips & inspiration till ​att lära känna dina koshas

Foredrag
5 min

Yoga with

An introduction to the koshas, the five vibratory fields of consciousness, that make up who we are, with Mona Anand.

Klass
30 min

Yoga with

In this class we integrate a connection to the koshas into the asana practice, guided by Mona Anand.

Klass
30 min

Yoga with

Restorative class where we integrate the koshas into restorative yoga with Mona Anand.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång!

Veronica Löwenbok

Veronica 'Vevve' Jäderlunds klasser beskrivs ofta som starka, lekfulla och inbjuder till introspektion​ o​avsett om det är snabbare flöden eller lugnare klasser hon håller. Vevve uppmuntrar till att släppa tankarna att det finns ett rätt sätt, att yoga på sitt eget sätt istället.

Les mer