Hur kan en doula hjälpa under förlossningen?

19 mai 2020 | Av Yogobe

Under en förlossning är lugn och trygghet otroligt viktigt. Här skriver doulan Sofia Roos Forssell om hur du som partner eller stödperson kan ge de bästa förutsättningarna för en bra förlossningsupplevelse, samt om doulans roll under en förlossning.


Hur kan jag som partner ge det bästa stödet under förlossningen?

Som doula brinner jag för att ge dig som födande lugn, trygghet och en förlossning på dina villkor. Men mitt hjärta bultar lika mycket för att göra dig som partner eller medföljande stödperson trygg och lugn i att du har kunskap, verktyg och tekniker som du kan ta till på förlossningen, även om ni inte har en doula med er.

Många partners/stödpersoner kan känna att det är tufft att stå bredvid under en förlossning. Kanske finns det en oro redan innan att man inte riktigt vet hur man ska kunna hjälpa den födande på bästa sätt.

Under mina förlossningsförberedande samtal ger jag partnern/stödpersonen information, tips och råd om hur hen kan hjälpa och stödja den födande på bästa sätt. Dessa samtal går även att boka enskilt om man inte väljer att ha en doula med sig på förlossningen.

Ofta är det viktigaste under en förlossning att visa för den födande att du är där, helt närvarande vid hennes sida och att kunna ge henne lugn. För ju lugnare och mer avslappnad den födande är under förlossningen, desto bättre kan kroppen naturligt jobba på med sin egen smärtlindring, samt att förlossningsförloppet flyter på lättare. Tiden innan förlossningen kan det kännas fint och tryggt att ha testat olika avslappningsövningar och meditationer tillsammans för att lättare kunna plocka upp den känslan under förlossningen. Vi går även under dessa samtal igenom delar av verktygslådan inom akupressur, massagetekniker, FUR (Föda utan rädsla) samt Aktiv baby-övningar som gör att bebisen lättare kan inta en optimal position i livmodern.

Vill du ta hjälp av yoga, andning, meditation och träning inför förlossningen? Här på Yogobe hittar du ett stort antal klasser för gravida i videobiblioteket samt ett träningsprogram för gravida. Du kan även köpa kursen FUR – Föda Utan Rädsla Online.

Bli ett superteam med er doula

Under en förlossning finns doulan där för att stödja er båda och ge den vägledning som önskas och behövs – för att er förlossningsupplevelse ska bli så bra som möjligt. Vi ses två gånger före förlossningen och bygger upp en relation, lär känna varandra och pratar igenom tankar, känslor samt önskningar. Doulan hjälper er sen till att bli ett superteam tillsammans. Vi doulor vill aldrig ta över partnerns plats. Partnern är alltid det viktigaste stödet för den födande. Det är partnern som känner den födande bäst och är den bästa personen för att vrida på oxytocinkranen hos henne.

Läs gärna min tidigare text om hur du lättast kan få igång oxytcinflödet i kroppen: Doulans tips för en lugn och trygg förlossning!

När jag bistår en förlossning lämnar jag aldrig den födandes sida. Önskar paret vara själva på rummet ett tag så går jag ut, men önskar de stöd hela tiden så finns jag där. Det kan vara skönt att vara en extra person i ”flocken”under en förlossning, som partner behöver man ibland ladda om och samla ny energi. En doula har dock inget medicinskt ansvar utan är endast ett emotionellt och mentalt stöd, utbildad inom naturlig smärtlindring som akupressur och massagetekniker.

När bebis är född och ungefär när förlossningsbrickan kommer in åker jag som doula hem och familjen får landa och lära känna varandra.

Ett par veckor efter förlossningen ses vi igen på ett eftersamtal och pratar igenom hur allt känns i både kropp och själ. För många känns detta skönt, att knyta ihop säcken. Jag ger även amningstips och råd vid dessa tillfällen om föräldrarna önskar.

För ensamstående kvinnor erbjuder jag och min doulakollega Jacqueline Vergara doulauppdrag med två doulor till priset av en, för att den födande ska kunna få det bästa möjliga stödet under hela sin förlossning.

Stöd under förlossningen – tips för partner/stödperson 

  • Beröring – prata om tiden innan förlossning hur den gravida vill bli berörd. Under en förlossning är oftast lugna och tunga strykningar skönast samt mest lugnande. Ingen nervös lätt hand som åker snabbt upp och ner på ryggen. Det kan stressa mer än det hjälper.
  • Påminnelser – påminna om att sänka axlar, släppa käke (käken hänger ihop med bäckenbotten.. slappnar vi av i den så slappnar bäckenbotten av automatiskt.) Påminn även den födande om att andas tungt och våga säga positiva saker till exempel ”ja” med mörk röst.
  • Ge förslag – föreslå att den födande ska byta ställningar, Det är bra att röra på sig, bebisen har lättare att rotera nedåt i förlossningskanalen då. Kanske föreslå det där badet hon pratat om innan? Men även att dricka och äta är bra att föreslå mellan värkarna.
  • Närhet – Var nära om hon inte bestämt säger ifrån att hon vill vara för sig själv. Men vill hon och söker hon närhet så kramas, dansa, pussas, massera. Allt som gör att oxytocinet börjar flöda i kroppen är super.
  • Kammen – glöm inte kammen! Perfekt smärtlindring hemma innan ni åker in, i bilen in till sjukhuset och sen under förlossningen. Även efter förlossningen kan kammen vara bra om den födande behövs sys till exempel. Hur funkar kammen? Lägg tänderna på kammen ner i kudden i handflatan precis under fingrarna. Slut fingrarna om kammens rygg och tryck.
  • Triggers - prata innan om vad som kan trigga den födande till stress och irritation. Exempelvis gillar hon att höra att hon är duktig? Eller går hon igång på det ordet?

*Aktiv baby-övningar och massagetekniker som ger bäcken och livmoder den bästa förutsättningen inför förlossningen. Aktiv baby eller Spinning babies som det kallas utanför Sverige är specifika övningar som hjälper barnet att inta optimala positioner i livmodern vilket minskar graviditetsrelaterade problem och underlättar förlossningen.

** Föda utan rädsla 

Föda utan rädsla (FUR) är en modern metod med förlossningsförberedelse som bygger på fysiologi och vetenskap och som används inom vården. Metoden är framtagen av Susanna Heli och består av fyra verktyg – Andning, Avspänning, Rösten och Tankens kraft. Dessa har som mål att stimulera trygghet för att skapa de bästa förutsättningarna både för dig som födande, din partner och ert barn i magen. Metoden går att ta del av i bokform, kurser samt som onlinekurs här på Yogobe – läs mer och köp kursen här!

Yoga, meditation & träning online för gravida

  • Samtliga gravidklasser: Gravidyoga & gravidträning – ett stort antal klasser inom träning, andning, yoga, meditation och avslappning.
Tekniske tips
3 min

Yoga with

Gravidyoga: Några tips för dig som är gravid och vill fortsätta med din yogapraktik, med Cecilia Olin.

Workshop
5 min

Puste with

Breath it out – andningsteknik inför förlossningen där du får öva på avslappnande andning.

Tekniske tips
5 min

Yoga with

Benen upp mot väggen – avlasta ryggen och vänd på blodflödet för återhämtning och energi.

Klass
10 min

Yoga with

Guidad avslappning för dig som väntar eller nyligen har fött barn.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Om Sofia som doula

Mer information om Sofia Roos Forssell som doula finns på hennes hemsida! Hon finns även på Instagram. Är du nyfiken på vad en doula skulle kunna göra för dig? En första träff med Sofia är alltid kostnadsfri och inte bindande på något sätt. 2 doulor till priset av 1 för dig som är ensamstående blivande mamma! Kontakta Sofia för att bollar dina tankar.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]