Oretuscherat om småbarnslivet

24 mai 2018 | Av Yogobe

Sugen på att läsa om andras hormonkriser och bajskatastrofer? Möt mästarna på att dela sanningen om småbarnslivet – Sofia Falk Spanos och Therese Krupa Syllner från bloggen Hormoner & Hemorrojder! Mer oretuscherat om mammalivet blir det knappast.


Varför pratar vi inte om vissa saker kring graviditet och förlossning?
Sofia: Dels för att väldigt många saker är tabu att känna och tänka, fortfarande. Moderskapet är förknippat med så mycket gull och fluff att raka motsatsen (som också är en ofrånkomlig del av livet) kan upplevas som ett misslyckande. Man är rädd att ses som någon som inte klarar av att ta hand om sitt barn och sitt nya liv med barn. Och dels vill man kanske skydda nygravida och inte skrämma upp dem i onödan.

Therese: Det kan hyfsat lätt skapas en ond spiral. Som förstagångsmamma är det lätt att tro att det man själv upplever, inte delas av andra. I synnerhet negativa känslor och tankar. Man har ju inga referensramar och alltså ingen uppfattning om vad andra också rimligtvis ”borde” känna i samma situation. När många sedan väljer att vara tysta om det som känns obekvämt, olustigt eller jobbigt, späs ju bara den okomplicerade, enkom härliga bilden på vilket gör det ännu svårare att öppna upp och berätta hur man verkligen känner. Därför är det så viktigt att olika upplevelser lyfts fram och att förståelsen för graviditet, förlossning och föräldraskap ökar.

Vilka är de mest välbevarade hemligheterna?
Sofia: Att man kan må skit även psykiskt när man är gravid. Jag hade bara hört att man strålar och hjular fram av lycka och kände mig därför som ett ufo när jag inte gjorde det. Att vissa bebisar har ett helt otroligt närhetsbehov och att de inte alls sover så mycket som det påstås.

Therese: Oh man, det är så mycket som drabbar en som man innan är helt ovetande om. Graviditeten: Att nio månader som gravid känns som tre långa år. Förlossningen: Du kommer med viss sannolikhet att bajsa på dig. Och du kommer inte att bry dig över huvudtaget. Och, det konstigaste av allt (för mig) – trots att det är så vansinnigt smärtsamt kommer du att vilja göra det igen för att det är en så sjukt häftig upplevelse. Livet som nybliven mamma: Turbulensen. Jag tror att det i folkmun kallas för ”bebisbubblan”. Omställningen, kärleken, tröttheten, ansvaret och marathonamningarna. Jag tror jag satt och ammade och/eller höll båda mina barn 98 % av min vakna tid de första fem veckorna.

Vad är det konstigaste som hänt under förlossning?
Sofia: Att jag inte brydde mig det minsta när jag bajsade på mig under krystandet, hehe.

Therese: Med mitt första barn var det klart konstigaste min överdosering och reaktion på lustgasen. Jag fick sådana skruvade hallucinationer och trodde att sköterskan var Hacke Hackspett.

Vad är det pinsammaste eller märkligaste som hänt efter att ni fått barn?
Sofia: Det märkligaste var nog att jag blev så oerhört stressad av att få barn. Av amning som inte funkade och en depression på det. Jag trodde att jag skulle må mys under bebistiden!

Therese: Min ribba för vad som numera anses pinsamt är…. Äh, det finns ingen ribba. Vi får se hur poppis det är hos ungarna när de kommer in i en känslig tweenieålder och jag får feeling och fuldansar framför tv:n. Märkligheter finns det dock gott om, inte minst alla fysiska symptom som kommer så fort man kissat plus. Förstoppning, pigmentfläckar, förstorade fötter, nästäppa, halsbränna, hemorrojder – listan tar fanimej inte slut. Jag var fullkomligt ovetande inför graviditetens…eh, plusmeny.

När känner ni er som starkast?
Sofia: När jag utfört någon form av fysisk aktivitet och när jag inser hur många av våra läsare som faktiskt känner sig styrkta själva av vår blogg.

Therese: Märkligt nog under svinjobbiga vaknätter. Det ofrånkomliga i att jag (och/eller min man) måste hantera det, att ingen annan kommer att komma till undsättning. Då känner jag mig som Terminator 2, typ. Franska Främlingsregionen kan gå och duscha.

Läs Therese och Sofias blogg Hormoner & Hemorojder för fler skön tankar och utdrag ur föräldraskapet.

Lästips

Vill du få mer inspiration?

Vår Facebookcommunity YOGAMOM365 riktar sig till gravida och mammor. Vi vill inspirera till hållbar hälsa genom bland annat yoga, meditation, och andra sköna tips. I gruppen kan medlemmar ställa frågor, peppa och dela med sig av sina erfarenheter. Här hittar du glad och prestationslös träning för kropp, sinne och själ. Inspirera och inspireras med oss!

Foto: Linda Alfvegren

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]