Hjälp fascian och hela kroppen att slappna av med yinyoga

07 desember 2021 | Av Rebecca Carlowitz

Visste du att fascian finns överallt i din kropp? Och att fascian kan lära sig att slappna av genom yinyoga? Läs mer om den spännande fascian, eller bindväven, genom mitt, naprapatens perspektiv här! 


Fascia är en dynamisk och kommunikativ del av kroppen

Det skrivs mycket om fascia och framför allt inom yinyoga vilken effekt denna yoga har på bindväven. Även om fascian – ett stort nätverk av bindväv i hela kroppen – har varit med oss hela tiden, så är det först ganska nyligen som den börjat uppskattas för sin ovärderliga roll för kroppens hälsa och funktion.

Jag ska försöka förklara ur naprapatens syn på det hela, vad min egen fasciaerfarenhet lärt mig och allt det nya som ständigt dyker upp i olika studier och forskningsrapporter.

Fascia – ett 3D-nät i hela kroppen

Fascian finns överallt inom oss. Det är ett 3D-nät av anslutningsmöjligheter som omger och genomtränger, tillåter kommunikation och påverkar immunförsvar i alla våra olika "delar." All den mjuka bindvävnaden är ett fiber-och-vätskebaserat system som innefattar ytlig, djup och lös fascia, samt även våra ligament och senor. Den finns ÖVERALLT. Vi påverkar den hela tiden dygnet runt.

Vi ser våra olika kroppsdelar som självständiga strukturer, men de är sammanbundna av nätverket som utgör fascian, alltså runt muskler, skelett, organ, nerver och blodkärl. Det är mer ett sammanlänkat nätverk, en helhet, än vad det är olika separata kroppsdelar. 

När vi talar om de fysiska fördelarna med en asana, en yogaposition, fokuserar vi ofta på vilka muskler som sträcks eller stärks i just den positionen. Men i verkligheten är våra muskler omgivna och sammanvävda av tre olika lager fascia. Dessa tre skikt smälter samman i vardera ändar av en muskel och blir där dess senor.


Fler nervreceptorer i fascia än i musklerna 

Vårt kontinuerliga fascianätverk förenar oss på insidan och skapar en miljö där det som händer i ett lokalt område av kroppen (en stretch, en massage, en skada) direkt påverkar kroppen som helhet. Synen på fascia har gått från "något som bara var där" till "att vara allt", som fasciaforskaren Dr Jean Claude Guimberteau säger.

Fascia underlättar all kommunikation mellan varje kroppsdel och det finns 10 gånger fler nervreceptorer i fascia än i musklerna. Fascia finns i fast form, i flytande form (extracellulär vätska) och kommunikationen i fascia är 15 gånger snabbare än i nervsystemet. En annan stor fasciaförespråkare, Tom Myers, säger att ”fascia omsluter inte bara hela kroppen, den vänder upp och ner på hur vi ser på den”.

Sammanfattningsvis: Fasciaforskning har erbjudit många nya insikter om struktur och funktion hos våra kroppar och eftersom detta framväxande område utvecklas kommer det att komma mycket mer fascinerande information framöver. Under tiden, låt oss ta hand om vår fascia genom yoga och att utöva andra former av rörelse, så att den kan fortsätta att göra sitt fantastiska arbete i att stödja oss inifrån och ut!

Yinyoga påverkar hela fasciasystemet

Här kommer yinyogan in på ett ovärderligt sätt eftersom vi påverkar hela kroppens fasciasystem i de olika positionerna, och samtidigt hela nervsystemet när vi tillåter oss att gå in i lugn och ro. I yinyoga rör vi oss så mycket kroppen vill och framförallt NÄR den vill. Vi erbjuder rörelsefrihet och uppmuntrar till att lyssna mer inåt och börja agera utefter kroppens egna villkor i stället för en yttre instruktion.

Alla kan göra yinyoga, även om man har en överrörlighetsproblematik, är äldre, har skador eller liknande, yinyoga passar så bra eftersom vi aldrig går in i ytterlägen.

Fascian – bindväven som allt i kroppen är inbäddat i – utgör cirka 30 procent av vår kropp. Genom yinyoga öppnar vi en förbindelse och får ett friare flöde i detta nätverk, det som i olika delar stagnerat, stelnat, fått ärrvävnad på grund av olika faktorer. Syftet med yinyoga är att vi ska kunna slappna av överallt i kroppen. Det är genom denna avslappning som vi lär fascian att slappna av så att den får göra det den är bäst på. Vi behöver inte ha någon avsikt att komma åt fascian, vi behöver bara göra yinyoga, så händer det av sig självt.

Yinyoga ger musklerna större rörelsefrihet och binder samman vårt stora omslutande, innefattande, organiserade kaos av bindväv. 

Man kan beskriva yinyoga som en blandning av yoga och mindfulness. I stället för att träna musklerna går man djupare, och jobbar med bindväv, leder och ligament, som vi ofta är väldigt stela i. Och då frisätts ny energi i kroppen. Dessutom aktiveras det parasympatiska nervsystemet, som gör oss lugna och harmoniska, ger bättre sömn och kan lindra värk.

Man kan lugnt påstå att yinyoga är ett win-win koncept. Jag som naprapat arbetar ju egentligen om man hårddrar det, hela dagarna med mina patienters bindväv. Och dagligen upplyser jag minst en av dessa om att de skulle må bra av yinyoga. På alla plan! Här kan du läsa mer om yinyoga.

Läs mer om fascia, yinyoga och mindfulness

Videotips – avslappnande yinyoga online

Klass
30 min

Yoga with

Embodied Yin: Work with the meridian pair for spleen and stomach to free yourself from worry.

Klass
30 min

Yoga with

Slappna av och hitta din rytm, i graviditeten och inför förlossningen.

Klass
20 min

Yoga with

Yin yoga med Milla Floryd för ökad rörlighet i axlar och lunga.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Rebecca Carlowitz

Rebecca är naprapat, yogalärare, doula och instruktör inom konceptet Föda utan rädsla. Hon brinner för att arbeta med människor och är en av våra trogna ambassadörer och gästbloggare.

Les mer