Är du hypersensitiv?

04 mars 2018 | Av Pål Dobrin

Vad vi fokuserar på kommer att påverka oss på alla plan i vårt liv. Genom att lära känna sig själv med hjälp av medveten närvaro kommer vi i kontakt med våra känslor i allt större utsträckning. Vad som dock är lätt att glömma är att om vi inte parallellt med detta även utökar vår förmåga till att fokusera på rätt saker så riskerar vi att hamna lite snett och istället bli hypersensitiva. Hur och vad du kan göra för att balansera upp dig själv berättar jag mer om här! 



När vi utvecklar förmågan till kroppsmedvetenhet genom yoga eller annan träning i medveten närvaro inom ramen för kroppen ökar vi vår känslighet för kroppsliga förnimmelser. Vi känner mer och tydligare.

Strålande, livet har blivit lite färggladare.

Men, och det finns ett stort men, denna ökade känslighet ställer större krav på förmågan att förhålla sig till starka emotionella upplevelser. 

In på scenen kommer FOKUS! även kallat Samadhi/Shamata.

Om vi ökar vår förmåga att känna utan att samtidigt öka vår FOKUS!-förmåga är risken stor att vi blir hypersensitiva. Det är en produkt av att känna mycket men inte ha tillräckligt stor kontroll över sin uppmärksamhet, vi kastas med andra ord hit och dit av starka tankar och starka känslor utan att ha stabilitet i sinnet. 

Titta på dina tankar, de blir till ord.
Titta på dina ord; de blir handlingar.
Titta på dina handlingar; de blir vanor.
Titta på dina vanor; de blir din karaktär.
Titta på din karaktär; den blir ditt öde

~ Lao Tzu

Vårt fokus blir vår verklighet
På ytan kanske fokus verkar vara som vilken annan färdighet som helst. Men om vi reflekterar över hur vi upplever våra liv och världen omkring oss, så är det till stor del baserat på vad vi har fokuserat på. Om jag till exempel fokuserar på våldsamma TV-program, filmer och böcker om krig, hur kommer världen då att se ut ur mitt perspektiv? Den kommer att framstå som en våldsam och grym plats. Följaktligen kommer jag att leva med ständig oro, ångest och depression.

Vad vi fokuserar på för stunden,
vad vi uppmärksammar, 
det blir vår verklighet.

~ William James

Idag påverkas vi människor som aldrig förr av de starka medryckande krafterna i media, reklam och teknik som fångar vår uppmärksamhet och får oss att tappa kontrollen över våra liv, över det vi verkligen bryr oss om, och istället fastna i meningslös mediakonsumtion. 

Vad vi tänker, känner och gör är ett resultatet av vad vi har fokuserat på och det gäller inte bara hur vi är just nu, utan även hur vi kommer att bli i framtiden. Vad vi väljer att fokusera på kommer att avgöra vilken typ av person vi utvecklas till.  ~ Alan Wallace

Ta kontroll över tankens kraft
Genom att utveckla och ta kontrollen över den fokuserade uppmärksamheten blir vi inte längre lika styrda av utomstående krafter - utan skapar medvetet våra egna liv. Tankens kraft är en skapande kraft. Fokuserad uppmärksamhet är en nödvändighet för att bli medvetna om, kunna kontrollera och styra vår tankes kraft. Det finns många sätt att träna Fokus!  

  • Visualiseringar
  • Tysta eller uttalade mantran
  • Medveten andning i olika former
  • Medveten rörelse som i yogan (förutsatt att vi har uppmärksamheten kopplad till andningen och de taktila förnimmelserna i kroppen).
  • Kroppscanning.

Gemensamt för dem alla är att de så småningom leder till utvecklandet av medvetenhet om själva medvetenheten.

Att hantera hypersensitivitet
Jag tror det är viktigt i dessa tider att försöka skapa lite balans i våra sinnen och inte låta det negativa ta alltför stor plats. Utan att blunda för verkligheten väljer vi med omsorg vad som får vår uppmärksamhet och övervakar våra tankar genom metakognition. Hur kan man göra för att komma till tals med oro, rädslor och känslor av hopplöshet? Här är några konkreta tips:

  1. Medvetet återuppleva goda minnen genom att prata om dem med vänner och familj.
  2. Perioder av daglig Meditation på tema kärleksfull vänlighet eller medkänsla (obs först kärleksfull vänlighet tills dess att den är någorlunda etablerad och först därefter gå på övningarna i medkänsla för att inte överväldigas av lidandet utan att ha en positiv grund i sinnet som motpol / ankare.)
  3. Minska lite på konsumtionen av information kring katastrof och kris i alla dess former. Eventuellt även dra ned på Facebookandet för att öka möjligheten att kunna välja, annars är risken att vi inte har någon kontroll över vad vi sugs in i för information i flödet.
  4. Välja vilken media vi konsumerar och kopplar av till, välja feelgood filmer istället för våld, krig, spänning och bedrägerier
  5. Träna FOKUS! regelbundet för att ta tillbaka lite kontroll över sinnet, för att minska på tankarnas vandrande till möjliga framtida katastrofer och ältande av misstag i det förflutna.

Träna FOKUS! online
Är du intresserad av att testa FOKUS!-träning? Då finns det en serie meditationer i videobiblioteket som du kan pröva på. 

Har du några fler tips på hur vi kan förhålla oss till omvärlden? Dela gärna med dig av dina tankar i vår Facebookcommunity BEYOGA365.

Stora famnen

Lästips

Videorekommendationer för att hitta fokus & närvaro

Introduksjon
10 min

Meditere with

En introduktion med Pål Dobrin. Kom ut ur ditt huvud och den ständiga strömmen av tankar.

Klass
5 min

Meditere with

En kort meditation där Pål guidar dig till en mer ömsint relation till dig själv.

Klass
5 min

Meditere with

En övning med Emma Öberg som öppnar hjärtat så du känner dig mer närvarande i stunden.

Klass
10 min

Meditere with

En meditation med Anja Bergh som hjälper dig definiera dina gränser.

 

Pål Dobrin

Pål är meditationsinstruktör (certifierad lärare i Cultivating Emotional Balance (CEB) samt utvecklare av redskap och metod för träning av inre färdigheter.

Les mer