Tre enkla yogaövningar som mjukar upp kroppen

20 oktober 2020 | Av Yogobe

Vill du lära dig några enkla yogaövningar som stretchar och mjukar upp kroppen? Bara några minuters yoga om dagen kan göra stor skillnad för kropp och själ! Här tipsar vi om tre lätta yogaövningar som utförs sittande och som du enkelt kan göra hemma.


Yoga hemma – enkla övningar som kan göra stor skillnad

När vi inte rör på oss tillräckligt eller arbetar för monotont med kroppen kan den bli stel och orörlig, vilket i sin tur kan leda till att vi får ont och känner oss trötta i både kropp och själ. Genom att röra lite på sig varje dag blir kroppen glad och du kan förebygga stelhet och smärta i kroppen. Och du behöver inte yoga en lång stund, några minuter om dagen kan kan göra stor skillnad! De här tre övningarna kan du enkelt göra hemma. De utförs sittande, och om du inte har en yogamatta hemma kan du göra dem på en vanlig matta, i sängen eller något annat, lite mjukare underlag. Gör övningarna på morgonen när du vaknar, under dagen eller på kvällen innan du går och lägger dig, för att mjuka upp och frigöra energi i kroppen.

Tre enkla yogapositioner som utförs sittande

  • Sittande framåtfällning
    Den här positionen sträcker ut hela baksidan av kroppen. Sitt upp med benen framför dig, och fäll dig framåt från höften. För att underlätta positionen kan du böja på knäna eller placera en ihoprullad handduk eller filt under dem. Ta fem till tio långsamma andetag innan du långsamt kommer ur positionen. Läs mer om sittande framåtfällning.
  • Sittande rotation
    En vridning som stretchar och mjukar upp i området kring ryggraden. Sitt med benen framför dig och placera din högra fot på utsidan av ditt vänstra ben. Placera sedan din högra hand i golvet bakom din rygg och placera den vänstra armen på insidan av ditt högra lår. Rotera överkroppen åt höger och snegla ned mot handen bakom din rygg. Ta fem till tio långsamma andetag. Gör sedan samma sak på andra sidan. Läs mer om sittande rotation.
  • Sittande fjäril
    Den här positionen öppnar upp stela höfter och ljumskar. Sitt med benen framför dig och placera sedan fötterna mot varandra, så att fotsulorna nuddar varandra och låt knäna sjunka ut i sidorna, utan att pressa dem neråt. Om du vill kan du placera kuddar under knäna för att göra positionen lite behagligare. Ta fem till tio djupa andetag här. Läs mer om sittande fjäril.

Läs mer om och få inspiration till att yoga hemma

Videotips på enkla yogaövningar du kan göra hemma online

Klass
5 min

Yoga with

Jagraata namaskar – ett mjukare alternativ till den traditionella solhälsningen.

Klass
3 min

Yoga with

Det viktigaste när det kommer till rörelse är att göra någonting istället för ingenting. Här får du yoga på en minut med Sara Hoy.

Klass
10 min

Yoga with

En skön rörelsepaus för att landa i kroppen när som helst under dagen.

Tekniske tips
10 min

Yoga with

Ardha matsyendrasana är en sittande ryggradsvridning. Positionen kanske ser enkel ut men det finns mycket att arbeta med för att hålla den intressant. Använd gärna en filt.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]