Nyfikenhet och intelligens hänger ihop – träna dina förmågor med Ulrica Norberg

26 oktober 2021 | Av Yogobe

Ulrica Norberg har alltid varit nyfiken på livet, men kvävde upptäckarlusten för att passa in. Nu har hon djupdykt i forskningen som både visar hälsofördelar med att vara nyfiken – och hur det hänger ihop med intelligens. Läs första delen av intervjun med Ulrica och ta del av hennes onlinekurs samt innehåll i audio- och videobiblioteket inom nyfikenhet här. 


Nyfikenhet – livsviktig vetgirighet bakom all utveckling

Detta är Del 1 av 2 i intervjuserien om nyfikenhet med Ulrica Norberg. 

– Nyfikenhet är en av våra grundkänslor och den ligger bakom all form av utveckling och är därmed livsviktig för oss, säger Ulrica Norberg som har skrivit en bok om förmågan som dessutom kopplas ihop med intelligens, Nyfiken – Väck ditt inre geni.

Ulrica beskriver nyfikenhet som ett vakuum som skapar en förundran, och ur den en vilja att ta reda på saker, vara innovativ, arbeta med vår befintliga kunskap och kunna ta in ny kunskap.

– Jag har alltid varit väldigt nyfiken som person, rätt så vetgirig som barn, väldigt undersökande och tycker att det är spännande att lära mig nya saker och försöka förstå hur grejer fungerar. Alltid varit intresserad av livsåskådningsfrågor, kultur, mat, resor, alla möjliga saker, så jag försöker att undvika att censurera min nyfikenhet, säger Ulrica Norberg.

Intresset för att lära mer och förstå, både världen runt henne och inuti, fick henne att ställa många frågor, söka svar och hon hade ett utforskande förhållningssätt till det mesta.

– För mig personligen är det löftena om upptäckterna som gör att jag ställer frågor. Jag tycker att det är roligare att upptäcka saker. Vad är det jag är ute efter? Ibland handlar det mer om att lyssna, vad sägs och vad sägs inte, snarare än att ställa massa frågor, säger Ulrica.


Tryckte ner sin egen upptäckarlust för att passa in i normen

Men hon kvävde den här vetgirigheten och upptäckarlusten efter att ha fått uttalade eller symboliska signaler om att "måste du undra så mycket". Hon försökte passa in i mallen, tänkte att det var fel på henne och försökte spela enligt alla givna yttre spelregler.

– Men så blev jag mamma för snart 16 år sedan och då blev det som att allting fick en ny vändning i mig. Jag stannade upp en stund och frågade mig, vem lever jag livet för och enligt vem? Och vem ska få ha åsikter om min identitet? säger hon och fortsätter:

– Jag blev så otroligt inspirerad av det här lilla livet. Hon struntade i hur andra såg på henne och kompromissade inte med sin utforskarlust. Jag tänkte, gud vad häftigt det vore att kliva in i hennes värld och se världen utifrån hennes perspektiv. Så jag började göra det. Det blev otroligt lustfyllt och lekfullt och det här tangerade mer och mer nyfikenhet över hur hade jag hamnat här, och fler med mig?

Bättre intelligens, IQ och kreativitet med en balanserad nyfikenhet

Ulrica undrade varför man i vissa kulturer (länder, sociala sammanhang eller arbetskulturer etc) ser nyfikenhet som barnsligt, medan i andra uppmuntras det och ses som grundförutsättningen för att utveckla sin egen förmåga, kompetens och identitet.

Hon började se på vilken forskning som kretsade kring nyfikenhet och såg att förmågan inte bara var viktig för kreativitet och nya upptäckter, innovationer och för att nå vetenskapliga framgångar, utan även hör ihop med intelligens ur ett vidare perspektiv.

– Vi kan via nyfikenhetsträning utveckla högre förståelse, skärpa och klarhet. Tidigare trodde man att man föds med en viss IQ. Men hjärnforskningen visar att den går att påverka, säger Ulrica.

Hon utsatte sig själv för intelligenstester och insåg dessutom att när hon släppte prestationen och identifieringen vid intelligens "svarar jag rätt, är jag intelligent nu", och mer gick på intuition och vad som kändes rätt blev resultatet mycket bättre.

Trygghet är viktigt för att kunna vara kreativ brukar man säga, och det visar sig även vad det gäller nyfikenhet och intelligens, Det lugna, öppna förhållningssättet tycks vara nyckelkomponenter för att locka fram nyfikenheten, och inte låsa sig vid resultat eller bedömning. Mod behövs också för att våga se på saker på nya sätt.

– Nyfikenhet behövs alltid i tider av förändring, och där är vi ju egentligen hela tiden. Nyfikenheten är biologiskt betingad och forskningen visar också att den är individuell. Du har din repertoar där din nyfikenhet kommer bäst till hands. Vi har alla ett behov av att veta och få svar, men vi behöver det på ett individuellt sätt, säger Ulrica.

Vad tar du med dig från bokskrivandets gång?

– Ju mer jag har lärt mig och hör och ser, desto häftigare är det här. Desto mer bekräftar det vilken spännande art vi människor är, och hur mycket det finns att förstå om vår egna potential. Jag har fått en starkare kärlek till mänskligheten. Jag vet att det är många som är i motsatt läge nu, men jag ser också att det här föder extremt mycket hopp. Det behövs så lite för att hitta en motivation och en tro på den egna förmågan och man kan ta enormt kloka kliv framåt även som organisation, säger Ulrica.

Hon har också blivit en bättre observatör och finner sig själv uppslukad i att betrakta sin omgivning med fördjupat intresse.

– En annan aspekt är att jag har börjat bjuda in lek allt mer, och jag bryr mig mindre om vad folk tycker och tänker om vad jag gör, för de kommer att ha åsikter om mig oavsett vad jag gör eller inte gör, säger hon med ett skratt.

Ta del av intervjuns andra del:
Nyfikenhet som mental träning – smarta upp dig och boosta din kreativitet.

Kurs: Mentalt stark genom nyfikenhet – online med Ulrica Norberg

Är du nyfiken på nyfikenhet? I Ulrica Norbergs kurs Mentalt stark genom nyfikenhet – online  får du genom föreläsningar, övningar och klasser kunskap och verktyg för att träna din nyfikenhet, vilket kan hjälpa dig att minska stress, bygga mental styrka, öka ditt välmående, träna tankekraft och känslobalans, men också öka ditt inre ledarskap, nytänkande och kreativitet. 

Köp Ulricas bok Nyfiken – Väck ditt inre geni på Adlibris!

Nyfiken på mer om nyfikenhet och Ulrica Norberg? 

Övningar & klasser om nyfikenhet

Klass
15 min

Yoga with

Upplev nyfikenhet i den fysiska kroppen genom att uppmärksamma ingångar, övergångar och tyngdpunkter i positioner på ett annorlunda sätt.

Klass
10 min

Andas with

Frisätt tankekraft och få mer själsligt utrymme med hjälp av andetaget.

Klass
20 min

Meditera with

Följ med på en nyfiken resa full av möjligheter.

Workshop
10 min

Grow with

Bakom sårbarhet finns frihet – våga vara sårbar för att vara modig.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Foto: Caroline Andersson

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev