Låt din inre nomad guida dig mot bättre hälsa

08 november 2020 | Av Ulrica Norberg

Många är vi som byggt en stor del av livet på prioriteringarna att framgång ger lycka. Men hur kan vi uppleva vårt liv istället för att överleva det? Jag vill inspirera dig till att ta hand om dig själv och naturen, se hur du kan vara en nomad – och kanske ge dig ut och vandra?


En ny medvetenhet om hälsan

Under tusentals år har vi människor varit nyfikna på vårt inre universum; vilka vi är som art, grupp och vad som skapar individuella beteenden, tankemönster och känslovågor. Även sociala mönster, normer och åsikter. De senaste tjugo årens framväxt av ett nytt hälsomedvetande där vi återupptäckt yoga, meditation, andning, dans och olika typer av kostpåverkan på hur vi mår och tänker, har fått oss att inse att vi kan påverka vår egen hälsa.
 Går det att finna ett tillstånd av varande där vi mestadels flyter mellan sekunder och minuter med mental skärpa och klar kontakt med vårt inre och i dialog med det yttre? I ett tidevarv där vi dagligen är uppkopplade och ökar tempot och kraven, är det svårt att uppleva förnöjsamhet och att stanna upp och njuta av framsteg, varandra och livet. När det kommer till allt ifrån hälsa, kost, inredning och föräldraskap, är lagom långt ifrån tillräckligt. Och det gör att det blir lätt att gå vilse i sitt eget liv.

I mitt jobb som yoga- och meditationslärare möter jag ofta människor som tappat bort sin livsgnista och de kommer till mig med hopp om att jag tänder upp deras väg. Flera av dem har skjutit både livet och lyckan framför sig till förmån för bekräftelse och status. Ibland utan att veta varför, utan för att ”det är ju så man ska göra”. De har byggt sin strategi / sina prioriteringar på idén om att när de uppnår framgång, då kommer de bli lyckliga. Jag känner igen mig själv i detta så det blir lätt att landa i en förståelse för deras situation. Och då jag själv arbetat med detta under lång tid har jag samlat på mig en hel del kunskaper och insikter kring hur vi kan väva in alla våra upplevelser och vända på myntet och träna upp vår potential så vi kan uppleva vårt liv istället för att överleva det. Det är möjligt men kräver reflektion, träning och utforskande.

Att hitta sin uppgift och sitt kall

Studier inom modern psykologi tyder på att det balanserade, harmoniska och lyckliga livet är en förutsättning för framgång, snarare än en konsekvens av hårt arbete och hög status.

Forskningen har uppmärksammat några aspekter som är nödvändiga för personlig utveckling och lycka. En av dessa är achievement – förmågan att prestera. När vi utmanas och får arbeta efter ett mål, en intention eller en dröm, känner vi oss levande och behövda. Vi bidrar med något till vår egen och andras samtid och framtid. För att lyckas med detta betonar många forskare poängen med att hitta sitt ”kall”. I sökandet efter sin uppgift, sin roll i samhället, behöver vi känna att det vi gör har en mening vilket skapar ett engagemang.

Carpe diem – varje ögonblick är viktigt

Vi kommer aldrig hitta vägen om vi inte tillåter oss att gå vilse ibland. När vi letar efter något men inte riktigt vet vad, kan vi finna svar på helt andra frågor som vi inte visste att vi hade. Frågor som vi trycker undan. Kompenserar bort. Betalar oss ur. Det är lätt för oss att söka snabba kickar i tron att det löser det som bekymrar oss eller är svårt.

Genom åren har jag reflekterat mycket över mina egna begränsningar och mentala motstånd. Till exempel att jag ibland blir arg och ledsen av att känna mig trängd eller oförmögen. Och sedan vaknar ofta min mer maniska sida. Varpå nya projekt dras igång.

Dessa perioder har varit fyllda av mycket inspiration och stimulerande arbete, men inte rymt vare sig fritid eller egentid. Inte alltför sällan har jag efter en tid av stress drabbats av känslan att jag inte kan ta fatt i någon av de strängar som håller mig uppe. Famlande har jag tagit mig igenom situationer på ett sätt som fått mig att se kritiskt på mig själv. Att jag kan bättre. Borde ha gjort mer. Skulle ha sagt något.

En aspekt av att befrämja nomaden inom oss är att träna på att se möjligheter, utmaningar och vad som skaver. Det finns många vägar dit men bara en där du finner mening. Som nomad är allt av värde. Varje ögonblick.

Vandring i olika former ger olika värde

Jag älskar vandring. Just att ta ett steg i taget i en härlig terräng i skog och mark vecklar ut mina förmågor och får mitt inre att stärkas ett andetag i taget. Jag uppskattar alla former av vandring då de skänker mig olika värde. Tuff, utmanande vandring slipar mina resurser. Mysvandring är njutningsträning. Stadsvandring är utbildande och kulturvandring inspirerande. För att nämna några.

Vandring stärker yogautövandet och yogautövande stärker vandring. Båda träningsformerna är en resa med livet som rytm. Att utöva yoga hjälper oss att släppa på fysiska och mentala spänningar och stärker oss även fysiskt, inifrån och ut. För mig fördjupar vandring min meditation och yogapraktik. Det är i naturen som jag finner ärlighet, frihet och verkligt utrymme. Det är där jag kan spänna ut mina vingar till fullo, andas hela andetag och känna hur min kropp stärks för varje steg.

Jag hoppas att du med detta finner inspiration att värna om dig själv och naturen, ge dig ut och skogsbada, andas och kanske ta en etapp eller två.

Delar av detta blogginlägg är utdrag ur min bok NOMAD- den läkande kraften i att vandra och bli ett med naturen (Harper Collins Nordic 2020) som du kan köpa via Adlibris.

Foto: Linda Alfvegren

Lästips

Videotips för lugn, fokus och glädje

Föreläsning
10 min

Meditera with

Vad är egentligen medvetenhet och varför är det viktigt för oss som människor att förädla den?

Klass
20 min

Meditera with

En stunds alldeles ljuvlig återhämtning och avspänning för att få ny kraft guidad av Ulrica Norberg.

Klass
30 min

Yoga with

A class to uplift and mobilize energy, creating strength and focus, with Ulrica Norberg.

Klass
20 min

Meditera with

Känn tacksamhet och fokusera på guldkornen från dagen som varit – med musik.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Ulrica Norberg

Ulrica är en av Sveriges pionjärer inom yoga och har skrivit flertalet böcker och artiklar både i Sverige och utomlands. Ulrica har även utbildat över 500 yogalärare i Skandinavien.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev