Yoga för simmare

01 oktober 2019 | Av Monika Björn

Yoga är i min mening det perfekta komplementet till i stort sett alla sporter. Här berättar jag hur yoga kan hjälpa dig som simmar, eller dig som vill fokusera på axlar, bröstkorg, rygg och ben. För oavsett om du elitsatsar eller motionssimmar kan yoga förbättra din prestation och ditt välmående!


Yoga + Simning = Sant

När du ser någon som är en riktigt duktig simmare är det som en uppvisning i elegans, styrka och flexibilitet i vattnet. Som åskådare kan det se lätt ut, men det ligger många timmar, månader och år bakom den typen av ”lätthet” i bassängen. För att kunna simma bra, snabbt och/eller med ökad effektivitet krävs det både flexibilitet och rörlighet.

Yogans fördelar för dig som simmar:

  • Förbättrar din andning 
    Andning är en av de viktigaste ingredienserna i yoga – så även inom simning. Att jobba med ett fokuserat andetag på mattan kan lära dig att hålla ett lika fokuserat andetag i bassängen – ett lugn mitt i det fysiskt utmanande - vilket i längden kan leda till ett längre (och starkare?) stroke (simtag).
  • Balanserar fram- och baksida
    Många simmare är obalanserade mellan framsidan och baksidan av kroppen. Crawl (freestyle), bröstsim samt fjärilsim ger en väldigt stark framsida (som stora bröstmuskeln) medan baksidan (som rhomboideus) är försvagad. Yoga kan sträcka ut en sammandragen framsida samt bidra till en starkare baksida. Att lära sig att jobba balanserat med både fram- och baksidan av kroppen kan ge en bättre flytposition i vattnet.
  • Stärker upp din bål
    Yoga utmanar dig att integrera bålen i mer eller mindre alla asanas (positioner). Den stärker både framsidan/baksidan och sidorna av kroppen, något alla simmare kan dra nytta av, då simning kräver en stark bålkontroll i alla simstilar.
  • Ökar din rörlighet
    Yogan kan hjälpa dig att bli mer flexibel. Ökad flexibilitet i axlar, armar, ben, höfter, fötter/fotleder är direkt översättningsbart till simningen. Genom att välja yogaövningar som jobbar igenom dessa områden kan du lägga märke till skillnaden i hur du kan jobba med din benspark - som startar från ankeln i crawl och hur du kan kicka ifrån med benen - som startar från en ”öppen” höft - i bröstsim.
  • Ökar ditt fokus
    Yoga liksom simning, skärper fokus på det som görs i stunden, i nuet. Yoga kan vara simningens motsvarighet på land – att hitta ”flowet” mellan den fysiska utövningen, andetaget och koncentrationen på uppgiften.

Utforska vilken effekt 30 minuters yoga under tre dagar denna vecka får på din simning. Jag har tagit fram en 30 minuters lång yogasekvens som är specialanpassad för just simmare, se nedan. Här hittar du även ett program för simmare! 

Yogavideor för dig som simmar

Klass
15 min

Yoga with

Yoga for athletes: En kortare klass för när du inte har så mycket tid.

Klass
30 min

Yoga with

Yoga for athletes: Fokus på axlar, bröstkorg, rygg & ben.

Klass
20 min

Yoga with

Vitamininjektion för ökad rörlighet i axlar och skuldror.

Klass
15 min

Yoga with

Stärk upp ryggen för vardagen eller för bakåtböjningar i yogan.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Mer läsning 

Monika Björn

Monika har jobbat i träningsbranschen både nationellt och internationellt i snart 20 år – som instruktör, entreprenör, konceptutvecklare, motivatör, utbildare, inspiratör, coach, mentor och personlig tränare.

Les mer