Få ny energi med röstyoga   

04 mars 2019 | Av Ulrica Liavor fd. Gulz

Har du testat att ljuda under din yoga? Röstyoga kan hjälpa dig att öppna upp energikanaler och ge en känsla av befrielse. Holi Vocal Salutation bygger på solhälsningen som grund och är ett enkelt, befriande och roligt koncept för att gå på djupet i dina energikanaler, kroppen och framför för allt för att befria rösten. 


Solhälsning med rösten i röstyogan

Många känner till yogans solhälsningar som finns i otaliga varianter, en del har kanske också provat att utöva någon solhälsning med ljud. Kanske ljud som harmoniserar med de chakran som berörs mest i de olika positionerna, eller någon annan spännande variant. Det finns som sagt många varianter och eftersom HoliYoga Röst är en metod där vi använder rösten nästan hela tiden till olika asanas och positioner, så används även solhälsningen i kombination med ljud.

I Holi Vocal Salutation andas, rör vi oss och låter på särskilda sätt. Ljudet får flöda på luftströmmen och vi håller halsen öppen utan att pressa fram rösten. KOM IHÅG att det inte spelar någon roll HUR du låter, det är inte SÅNG vi gör och det är ingen som bedömer dig. Däremot kan din röst ibland bli mer flexibel och klangrik genom denna träning, men det ska inte bevisas under själva utövandet. Lägg ner prestationen alltså!

Stretcha lungorna med röstyoga

En viktig del i röstyogan är att stretcha ut lungorna. Ibland har du kanske upplevt att det känns som att det är för trångt i lungorna eller att bröstet inte kan ge det utrymme som behövs för att lungorna ska kunna fyllas i alla vrår och riktningar. Det kan vara en befrielse att sedan plötsligt få till ett andetag som fyller lungorna så att det känns som att lungspetsarna går hela vägen ner i bäckenet och är välfyllda.

Visst vet vi att lungorna inte går ner i bäckenet, men liksom med all HoliYoga är intentionen oerhört viktig och kraftfull och den hjälper ofta kroppen att förstå och öppna sig. Men, vi är alla olika och om hör du till dem som mer blir störd av intention än hjälpt, ska du förstås hitta ditt sätt att nå kraften i övningarna. Vi gör en "lungstretch" i själva solhälsningen, men även som förberedelse för att mjuka upp och stretcha lungorna med hjälp av olika balanspunkter och positioner. Det här är övningar som den med astma eller liknande blockeringar i andningsflödet kan ha glädje av men intentionen är att fördjupa andningen för alla.

Det är förstås alltid din egen upplevelse av något så diffust som lungstretch som räknas. Hur känns det för dig?

Få ner rösten i kroppen och fördjupa relationen till din röst

Tänk om det var så att lungorna faktiskt gick hela vägen ner i bäckenet? Wow! Man brukar säga att ”Rösten sjunker dit ditt andetag för dig”. Det vill säga att dit ditt andetag tar sig, där startar rösten och ljudet sin resa ut. Många rösttraditioner vill få ner rösten i rotchakrat, i bäckenbotten, i svanskotan och många har på sånglektioner fått höra: ”sjung med könet”!

HoliYoga Röst är ingen sångteknik men många sångare och röstanvändare har stor nytta av teknikerna och fördjupar relationen till sin röst. Bland annat utforskas just att låta intention och andetag ta sig till olika delar av kroppen och energisystemet, ta kontakt med olika typer av känslor, olika aspekter av oss själva; vår sårbarhet, vår kraft, vår energi, vår trötthet, vår sanning och så vidare. Så, kan vi stretcha lungorna på olika sätt kan vi också låta rösten starta inom oss på olika ställen och se hur det påverkar oss och rösten.

Andas ner i lungspetsarna i bäckenet, fyll och vidga området och låt rösten mjukt, men med kraft röra sig på luftströmmen nerifrån din stabilitet och grund ut, prova att uppleva att ljudet kommer från ditt underliv/kön bara för att utforska. Låt tonen ta sig upp genom kroppen, genom din öppna hals utan spänning eller mål och känn och hör hur du släpper iväg exempelvis ett AH, utan ansträngning på din egen luftström.

Använd rösten och yoga för att släppa spänningar

Det är förstås väsentligt att på många olika sätt arbeta upp kontakten med andningsmusklerna, både primära och sekundära, men först brukar jag börja med att hitta andningsmusklerna i magen och sedan låta ljudet flöda på luftströmmen med mjuk och öppen hals. Det många gör när rösten inte känns bärig eller man är osäker, är att man tar rösten och kraften direkt från halsen, vilket kan göra rösten trött, skarp, eller vi tappar vårt naturliga register och pressar oss. Efter hand kan vi få problem med harklingar, heshet och även en spegling i en trög kropp på olika sätt.

Rösten är en spegling av vår kropp och tvärtom. Det hörs på din röst hur din kropp mår och pressar du din röst, finns det alltid reflektioner av dessa spänningar på andra ställen i kroppen, ofta i bäckenets område eller övre magen. Holi Vocal Salutation är ett bra piller mot detta och ett verktyg som med träning även kan påverka din rösts klang och register. I Vocal Salutation letar vi rätt på de viktiga andningsmusklerna i magen och verkligen förstår kopplingen.

Videotips med röstyoga online

Nedan finns några av Ulricas röstyogasekvenser. I videobiblioteket hittar du ännu fler sekvenser med HoliYoga RöstHoliYoga och HoliYoga Hormon.

Klass
10 min

Yoga with

HoliYoga Röst: Aktivera andningsmuskulaturen genom chanting för andningskontroll.

Klass
15 min

Yoga with

HoliYoga Röst: En genomgång av hur chakratoning går till och hur det fungerar.

Klass
10 min

Yoga with

HoliYoga Röst: Enkel men kraftfull chakratoning.

Klass
30 min

Yoga with

HoliYoga Röst: En sekvens som öppna andningsenergin och mjukar upp rösten.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – kom igång direkt här!

Lästips om röst, andning och yoga

Ulrica Liavor

Ulrica Liavor är en omtyckt yogalärare och tidigare musiker som utifrån sina egna erfarenheter av sjukdom och smärta tagit fram de mjuka yogaformerna HoliYoga, HoliYoga Röst (röstyoga) samt HoliYoga Hormon (hormonyoga). Med sin holistiska utgångspunkt är dessa yogaformer anpassade för alla.

Les mer