Vikten av att vårda relationen till dig själv

07 juni 2018 | Av Rosanna Gatti

Livet som förälder är underbart! Samtidigt så tufft och krävande många gånger. Mycket känslor, många saker som ska hinnas med, för att inte tala om vad sömnbrist kan göra för ditt sinne och hur många sjukdagar man kan hinna med under en och samma säsong. Här kommer pepp för att orka ta hand om dig själv!


Töm sinnet på brus

Det är så lätt hänt att prioritera bort sig själv och sina egna behov när man blir förälder. Ofta undermedvetet tills man en dag vaknar upp och inser att situationen inte är hållbar. När stressen blir för påtaglig, glädjen till livet minskar och lusten att göra saker försvinner.

Jag tänkte att vi skulle prata om vikten av att vårda relationen till sig själv och andra i sin omgivning eftersom de är det finaste vi har. Det som borde vara så enkelt och så självklart, men istället i många fall är svårt och utmanande. För det är så lätt att tappa ork, fokus och integritet i den här brusiga världen där mycket tävlar om vår uppmärksamhet. Det bästa vi kan göra för att minska stressen och hitta mental avkoppling är att tömma sinnet på brus. Vara mer i våra kroppar, i stunden, väcka våra sinnen och uppleva varandet! Det kan räcka med en promenad, några djupa andetag, en stunds tystnad med blicken ut över vattnet, lyssna på en podd eller en härlig låt som gör dig glad.

Det är när vi tömmer sinnet på brus som vi kan få pms-monstret att försvinna, mensvärk att minska, både axlarna och käkarna mer avslappnade och helt plötsligt blir allt det där som man irriterat sig på inte så frustrerande längre. Ibland gäller det bara att byta fokus, för att inte fastna. 

Hälsan är vår största rikedom
För att orka göra skillnad när man har som minst kraft kvar är mitt tips att inte vara så hård mot sig själv – eller göra så stor sak av det hela. Bara ta ett litet steg, som att skapa en positiv tanke, lyssna på en låt som gör dig glad, skratta, dricka en god smoothie eller ringa någon du tycker om, kan vara tillräckligt för att må bättre. Kom ihåg att ju mer vi gör något, desto bättre blir vi på att behärska det. Så nästa gång frustration, negativa tankemönster eller stress tar över, prova att ta några djupa andetag och skifta fokus. Töm sinnet på brus!

Det här är så viktigt, för vårt välmående är allt vi har, det får vi aldrig glömma bort. Vår hälsa är vår största rikedom. Att ta hand om oss själva, och våra medmänniskor, psykiskt så väl som fysiskt är det största vi kan göra.

Att hitta tid för återhämtning, stillhet, träning och yoga kan ibland kännas smått omöjligt. Men i slutändan handlar det om att prioritera, och inte minst investera i sig själv. Att göra val i livet som får dig att känna dig lycklig är en osjälvisk sak att göra, för om du mår bra så kommer människorna i din närhet också att gör det. Allting börjar med dig!

Lästips

Vill du få mer inspiration?

Yogobes Facebookcommunity YOGAMOM365 handlar om kvinnohälsa – för dig som är gravid eller mamma. Vi vill inspirera till hållbar hälsa genom bland annat yoga, meditation, och andra sköna tips. I gruppen kan du ställa frågor, bli peppad och dela med dig av dina erfarenheter, här hittar du glad och prestationslös träning för kropp, sinne och själ. Inspirera och inspireras med oss och våra samarbetspartners Hela Kvinnans Klinik och Rising Sisterhood!

Rosanna Gatti

Rosanna är yogaläraren som brinner för att göra yogan enkel och lättillgänglig med glädje som utgångspunkt. Med ett fokus på återhämtning och teknik får hon människor att känna sig trygga, sedda och lite mer harmoniska än innan de klev på yogamattan.

Les mer