Intervjuserie med Micael Dahlen – Del 3: hur vi skapar lycka och mening i livet 

21 juli 2021 | Av Yogobe

Hur blir vi lyckligare? En bromskloss i strävan mot lycka kan vara att vi lägger för mycket tid på den och gör den till en för stor grej. Det menar ekonomiprofessor Micael Dahlen som varje dag måste påminna sig själv om att vara glad. Läs mer här i tredje och sista delen av intervjuserien!


Att följa ditt leende

Det här är den sista delen av tre i en intervjuserie med ekonomiprofessor Micael Dahlen, av Hanna Rydén, journalist och yogalärare. Här kan du läsa den första och andra delen!

Med tanke på alla val och möjligheter vi har är frågan varför vi inte är lyckligare? Kan det vara så att vi inbillar oss att vi är olyckligare än vad vi är? Just den tesen driver Micael Dahlen som har myntat ett begrepp om just detta: happykondri.

– Ju mer vi använder lycka som mål och måttstock i livet desto svårare blir det att känna lycka. Det blir så stort och ouppnåeligt.

Han har lagt otaliga timmar på att fundera, forska och föreläsa kring lycka. I hans ”En liten bok om lycka” ryms 13 tips baserade på egen och andras forskning om vad som egentligen gör oss lyckliga. Historiska perspektiv varvas med författarens egen väg till att känna sig tillfreds.

En viktig insikt han presenterar är att lyckan till stor del är genetisk. För Micael Dahlen var det befriande att vila i att hans basnivå inte är lika hög som andras. Istället för att bli frustrerad över att man gör något fel kan man fokusera på att detta är mitt grundläge och göra det bästa av det.

En annan del handlar om att vi fokuserar för mycket på att vara lyckliga.

– Det verkar ju lite motsägelsefullt i och med att jag lägger så mycket tid på ämnet. Men vi kanske inte ska prata så mycket om lycka, tänk på att ha det lite kul istället.

Fokusera på de små korta lyckostunderna

En ledtråd till att veta om vi är på rätt plats i livet och om vi gör rätt saker är att följa vårt leende, menar Micael Dahlen.

Titta dig själv i spegeln eller skyltfönstret på morgonen när du är på väg till jobbet eller studierna. Har du en antydan till leende, ja då är du på väg till något som gör livet bättre. Och har du ett leende när du kommer hem igen, ja då har du förmodligen gjort något som också gör livet bättre.

Ett annat tips är att tänka mindre i termer av att lycka måste vara något intensivt och långvarigt. Fokusera istället på de små korta lyckostunderna.

Äldre människor är i regel lyckligare än yngre, enligt Dahlen. En av förklaringarna är att de har ett rikare band av upplevelser att gå tillbaka till. Därför tycker han att vi borde avsätta mer tid till att vara nostalgiska. Ofta är vi inte helt närvarande och njuter inte fullt ut när saker väl händer. Vi borde också tillåta oss att oftare se fram emot saker.

Se fram emot saker och släpp måsten

– Livet ska inte vara en transportsträcka till semestern. Unna dig att försvinna iväg i tankarna och njuta av att se fram emot saker. Det behöver inte vara stora grejer. Det kan handla om något som gör jobbet mer tillfredsställande den här veckan eller något som gör det lättare att gå upp på morgonen.

Att släppa måsten är också något som äldre personer är bättre på och som gör att de kan vara mer tillfreds. Micael Dahlen slår ett slag för att vi avmåstefierar tidigare i livet och inte väntar till pensionen.

– Själv har jag ett mål att plocka bort ett måste varje dag, säger han när han precis kommit fram till padelcentret där han ska träffa några vänner han inte sett på länge.

Som sista fråga vill jag höra hur lycklig han känner sig just i den här stunden, på en skala ett till tio. Men samtalet bryts. I samma stund minns jag ekonomiprofessorns ord: Ju mer vi fokuserar på att mäta lycka desto svårare blir det att känna oss lyckliga.

Foto: Studio Emma Svensson

Läs mer om glädje, lycka och vanor

Videotips – härlig dans och rörelse online

Klass
45 min

Trening with

En svettig dansklass för hela kroppen som passar fint för alla nivåer.

Klass
5 min

Trening with

RFLG: Let go of control and let the body work hard.

Klass
15 min

Meditere with

Stående lekfulla rörelser – checka in med och lyssna på kroppen och rör dig fritt, utifrån vad som känns skönt.

Workshop
15 min

Trening with

Complement your yoga practice with cardio using big muscles and fun movement.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Om Micael Dahlen

Micael Dahlen är författare, internationell föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Hans senaste bok är En liten bok om meningen med livet. Den tar vid från hans bok En liten bok om lycka, som bygger på ett forskningslivs studier om hur lyckan fungerar och vad som får oss att må bra. Micael har även skrivit boken Starkt kul: ingen kan bli perfekt - men alla kan bli skitbra.

Om Hanna Rydén

Hanna Rydén är journalist och yogalärare. Hanna var svårt utbränd och hittade en ny väg med hjälp av yoga, meditation och ayurveda. Parallellt med återhämtningen utvecklade hon sin roll som journalist och yogalärare. Hanna har tidigare varit utrikeskorrespondent för Göteborgs-Posten i Paris och jobbar idag för Dagens Nyheter i Göteborg.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]