Träning för stark utförsåkning – 5 övningar inför skidsäsongen

07 februar 2023 | Av Magnus Hagström

Skidåkning är tungt för kroppen – så börjar förbereda dig inför säsongen redan nu! Här ger jag tips på övningar som stärker upp ben, rumpa och bål inför utförsåkningen, så att du kan känna dig stadig och uthållig i skidbacken!


Förbered kroppen för skidåkning

Kylan drar in i landet och är ett starkt tecken på att vintern är på väg. Med vintern kommer snön och skidorna. Många är det som längtar efter att få kasta sig nerför skidbackarna, att få känna skidorna mot snön i de där underbara svängarna. Det är en fantastisk känsla! Risken är dock att den känslan blir kort på grund av att dina muskler inte orkar särskilt länge, eller att du får ont efter ett tag.

Att träna innan för att förbereda din kropp på skidåkningen är en väldigt bra idé. Starka ben och stark rumpa kommer göra skidåkningen roligare och skönare – fast det många kanske inte tänker på är att bålen är väldigt viktig den också. Här kommer några rörelser/övningar som kan vara bra att börja träna.

5 tips på övningar inför utförsåkning

  • Benböj med vikten fram – Plocka upp vikten, (det kan vara en skivstång, kettlebells, en sten eller liknande), håll den högt upp på bröstet. Ställ dig nu höftbrett eller något bredare. Sätt dig nu ner ungefär som att du skulle sätta dig på en stol. När du har vikten på framsidan så kommer du tvingas vara mer upprätt och då även få en större belastning på bålen.
  • Marklyft – Ställ dig med fötterna höftbrett isär och skivstången nära smalbenen. Håll ryggen i neutralt läge, som när du står upp och sträcker på dig. Böj dig ner genom att fälla i höften och böja knäna, tänk dig att du ska puta ut med rumpan. Greppa stången med händerna i axelbredd. Spänn bålen och räta sedan på kroppen tills du står upprätt. Sätt sedan ner stången genom att fälla i höften och böja knäna. Tänk på att hålla ryggen rak genom hela rörelsen.
  • Utfallssteg ut sidan – Stå rakt upp med fötterna höftbrett. Ta ett stort steg rakt åt sidan med höger ben och sätt dig sedan ner över det. Vänster fot är kvar på samma ställe hela tiden och benet är rakt. Rest dig upp och kom tillbaka till mitten med höger fot. Vill du lägga på vikt så håll en hantel eller liknande i händerna högt upp på bröstet.
  • Höftlyft – Lägg dig på rygg, sätt fötterna i golvet nära din rumpa, håll dem höftbrett. Börja nu genom att spänna rumpan och få höften att tryckas upp mot taket. Släpp sakta ner rumpan till golvet igen och börja om.
  • Stående rotationer – Ställ dig med sidan mot en dragmaskin eller fästet för ett gummiband. Fatta tag i handtaget med bägge händerna och raka armar för dem sedan bort från fästpunkten genom att rotera kroppen. Håll emot på vägen tillbaka.

Tips: Gör du dessa två gånger i veckan så kommer du vara förberedd när det väl är dags att kasta dig ner för backen!

Glöm inte träna rörlighet – viktigt när du åker skidor

Kroppen behöver vara både stark och smidig så kom ihåg att även arbeta med rörligheten! Yoga är ett perfekt komplement till både styrketräning och skidåkning så varför inte varva med några yogapass här på Yogobe? Kika gärna på vår playlist med övningar inför skidåkningssäsongen – perfekt för att skapa mer styrka, stabilitet och rörlighet till skidbacken. 

Lästips om träning, yoga och vintersäsong

Övningar inom yoga och träning online för att åka skidor och utförsåkning

Tekniske tips
3 min

Trening with

Magnus Hagström går igenom vad du ska tänka på och hur du kan göra ditt utfallssteg lättare eller tyngre.

Tekniske tips
5 min

Trening with

Du får en genomgång i vad du ska tänka på när du gör benböj.

Klass
45 min

Trening with

Stark & grundad – tuffa, intensiva övningar för ben och rumpa varvat med lugnande övningar i stillhet.

Klass
20 min

Yoga with

Flöda med andetaget som leder utan stopp.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Foto: Maarten Duineveld

Magnus Hagström

Magnus är en personlig tränare och samtalsterapeut/coach med fokus på det yttre såväl som det inre. Hans glädje, härliga personlighet och breda kunskap gör honom till en populär tränare på konvent, träningsresor och klasser.

Les mer