Varför vill du vara stark?

14 mars 2018 | Av Linda Ahlgren & Jasmin Salhi

Hur du vill kunna använda din kropp avgör vad du behöver stärka upp. Ibland är det lätt att träna på utan mål och riktning, men det är bra att stanna upp och fundera på var fokuset bör ligga, oavsett om det handlar om träningsmål eller att må bra i vardagen. Här får du tips på hur du blir stark där du behöver det – pilatesträning kan vara en bra bas att utgå från!


Vad vill du kunna använda din kropp till?

Det rådande kroppsidealet just nu är att ha en stark och funktionellt vältränad kropp; en atletisk kropp som klarar av att utföra ett marathon eller utföra avancerade akrobatiska cirkuskonster. På 1980-talet var kroppsidealet modellsmala tjejer och muskulösa Rambo-killar. På 40- och 50-talet skulle alla kvinnor vara kurviga. Idealen skiftar och dagens drömkropp, framförallt inom träningsvärlden, är på många sätt mer hälsosam och könsneutral då både män och kvinnor vill/ska vara starka och atletiska.

Fler och fler tränar för att må bra, inte för att se bra ut. Det är ju bra. Men varför vill vi egentligen vara så starka? Varför vill du vara stark? Vad vill du använda din styrka till? Vill du kunna bära barnen utan att få ont i ryggen, lyfta tunga vikter på gymmet med kompisarna, kunna stå på händer utan att ramla, måla huset själv, springa långt, hoppa högt eller vad vill du kunna göra?

Att bygga styrka för en särskild uppgift

Beroende på vad du vill kunna använda din kropp till måste du bygga upp specifik styrka för just den uppgiften. Man blir bra på det man gör helt enkelt. Men, oavsett vad du vill göra så behöver du alltid inre styrka och stabilitet för att kunna bära upp kroppen med bra placering och kontroll inifrån och ut. Ju högre belastning du utsätter kroppen för desto starkare måste du vara inuti. Pilatesträning är därför en väldigt bra träningsform för alla, oavsett vilka andra utmaningar du antar.

Tips för att bli stark där du verkligen behöver det

  • Börja med att bestämma dig för vad du vill kunna göra med din kropp. Fråga dig själv varför du vill göra det, om det är realistiskt och om det tillför glädje till ditt liv. Kanske har du flera uppgifter du vill utföra, det går bra, var bara tydlig och ta det steg för steg.
  • Bygg upp din grundläggande styrka med pilates. Oavsett om du tränat mycket tidigare eller aldrig rört på dig så behöver du bli stark inifrån och ut. Balansera upp din styrka, rörlighet och balans med pilates först. Se det som en storstädning av kroppen där du rensar bort stelhet och svagheter och förbereder kroppen inför den kommande utmaningen. (Bra videotips är pilatesteknikerna 1-5 och Pilates Basic).
  • Bygg upp din specifika styrka för uppgiften du ska utföra.
    • Uthållighetsstyrka för att kunna springa långa lopp med en välplacerad kropp.
    • Explosiv styrka för att kunna hoppa högt eller starta snabbt.
    • Maxstyrka för att kunna lyfta eller dra tungt vid ett tillfälle.

Tänk på att stegra träningen långsamt, starta några veckor med enbart pilates och behåll därefter pilatesträningen som en kompletterande del av din träning. Lycka till!

Kom igång med din pilatesträning online

Kom igång med din pilatesträning med vårt träningsprogram och få till en bra grundteknik, förståelse för den egna kroppen och de bästa tipsen för en säker och effektiv träning. Här kan du se programmet Pilates – styrka inifrån och ut!

Foto: Vegafoto

Lästips om träning och avspänning

Pilates online – bygg en stadig grund

Klass
10 min

Trening with

Bygg en stadig grund och utmana underkroppen.

Klass
10 min

Trening with

Jobba med de inre och nedre magmuskler, säte och höfter genom ryggliggande övningar.

Klass
30 min

Trening with

Lär dig varför detta redskap kallas mördarbollen.

Klass
10 min

Trening with

Office pilates: Kort sittande sekvens på stol som du kan göra när som helst under dagen.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här för att komma igång direkt!

Linda Ahlgren

Grundare och ägare av Pilates Complete och Pilates Complete Education. Personlig Tränare, gruppträningsinstruktör samt kursledare.

Les mer

Jasmin Salhi

Jasmin är tillsammans med Linda Ahlgren grundare och ägare av Pilates Complete och Pilates Complete Education. Hon är fullt certifierad STOTT PILATES-instruktör och undervisar bl. a. pre och postnatal pilatesträning för grupper och i personlig träning.

Les mer