Variation för att minska värk i skuldror & nacke

08 februar 2017 | Av Hillevi Borga

Likt Atlas bär vi genom livet tunga bördor på våra skuldror, såväl fysiskt som emotionellt och mentalt. Många gånger värker skuldrorna och känns stela, vi önskar få vår börda lättad och smärta lindrad. Kanske vi ber någon massera lite för att få en stunds skön lättnad av spänningarna som sitter där. Men tänk om det finns ett sätt att må bättre i skuldran, bli mjukare, minska spänningar och öppna upp för möjligheter. Här ger jag tips på olika varianter. 


Stress & stillasittande kan ge ont i nacken, övre delen av ryggen & huvudvärk

Idag har en stor andel människor ont i nacke och skuldra, kanske även ackompanjerat av en ständigt återkommande huvudvärk. Ovan nämnda Atlas bar ju en riktigt tung börda då han enligt mytologin bar upp himlen på sina skuldror. Idag lyfter vi sällan så tungt då tyngre kroppsarbete blivit mer sällsynt, däremot är det just de konstanta spänningar vi har som leder till mycket smärta, man behöver inte ens bära något för att få ont. Felaktiga arbetsställningar framför datorer, iPads och mobiltelefoner såväl som stress leder ofta till att vi håller axlarna lyfta och spända under en längre tid.

En naturlig respons på stress som hör till vårt så kallade flight or fight mönster är just att dra upp skuldrorna och att muskulärt och mentalt förbereda oss på att fly eller slåss för att överleva. Bra och funktionellt vid akuta nödsituationer, men inte i den konstanta och långvariga stress vi har idag. En del spänner sig då de sitter framför datorn för att undvika att sjunka ihop som en hösäck och istället sitter med en konstant spänning genom att dra axlar och skulderblad bakåt. Oavsett ställning så är framförallt det statiska stillasittandet ett problem här. Jakten på den perfekta kontorsstolen blir ett fokus, faktum är att det finns ingen kontorsstol i världen (vad jag vet) som kan kompensera för rörelse. Musklerna behöver cirkulation, musklerna behöver stärkas och vi måste bli medvetna om våra spänningar för att släppa dem.

Frigör spänningarna i nacken & skuldrorna

Ett sätt att komma till rätta med dessa besvär kan ju vara att sitta på ett rörligt underlag, till exempel en pilatesboll/fit ball, en balanskudde eller liknande. Detta stimulerar vårt core genom att vi ständigt behöva hitta vårt center för att sitta bra, vilket i sin tur ger skuldrorna en bra möjlighet att slappna av i sin ytligare muskulatur som är känsligare för statisk belastning, även skuldra och nacke mår alltså bra av att vi är corestarka. Ett annat sätt att hantera statisk belastning är ju att byta arbetsställningar, ofta – att stå, att gå, att variera underlag.

Sedan har vi ju yogan. Några extra djupa andetag där vi andas in och ut fullt och känner in pauserna mellan andetagen. Några sköna yogarörelser i ett mjukt flöde. En kort stunds meditation eller mindfulness där vi känner av var vi är i oss själva är fantastiska redskap som kan användas ofta under arbetsdagen, inte bara vid ett härlig yogapass på mattan före eller efter arbetsdagens slut.

Namasté,
Hillevi Borga
Leg Fysioterapeut/Sjukgymnast, Yogalärare 500 E-RYT

Lästips

Sköna rörelser för nacke och skuldror

Klass
5 min

Yoga with

Enkla övningar som mjukar upp stela nackmuskler.

Workshop
20 min

Yoga with

Teknik och andra bra tips att ta med dig för att förebygga och lätta på spänningar i nacken.

Klass
20 min

Yoga with

Vitamininjektion för ökad rörlighet i axlar och skuldror.

Klass
30 min

Yoga with

Yogaklass med fokus på att släppa spänningar i käke, nacke, axlar och bröstrygg. Gör gärna några positioner varje dag och hela programmet en eller ett par gånger i veckan, även i förebyggande syfte, för att skapa cirkulation, rymd och flexibilitet.

Klass
30 min

Yoga with

Yoga for shoulders and neck.

Klass
30 min

Yoga with

Identifiera dina spänningsmönster och öva på att släppa taget.

Hillevi Borga

Hillevi arbetar sedan mer än 20 år som legitimerad fysioterapeut samt sedan många år även som yogalärare. Med sin breda erfarenhet sprider hon viktig kunskap genom att bland annat utbilda andra yogalärare i bland annat yogans anatomi.

Les mer