Skogsbada för din hälsas skull

17 mars 2020 | Av Bianca Barck

Oavsett om du är en skogsmulle eller bara gillar att ta en promenad ibland – naturen gör dig gott. Just nu pågår ett spännande forskningsprojekt på Linnéuniversitetet, som inte bara undersöker hur skogen påverkar hälsan, utan också vilken sorts skog som är mest hälsofrämjande.


Kravlös vistelse ute

Lämna alla måsten och tunga ryggsäckar hemma. Att skogsbada betyder helt enkelt att vara ute i skogen. Biolog och universitetslektor Jenny Lovebo leder just nu ett pilotprojekt på Linnéuniversitet i Växjö där man undersöker vilka effekter skogen har på oss människor, vad som får oss att ta oss ut i skogen, samt hur skogarna ska se ut för att vara så hälsofrämjande som möjligt.

– För deltagarna poängterar vi att skogsbad är detsamma som kravlös vistelse i skogen. Man behöver bara vara där och släppa in skogen med alla sina sinnen, säger Jenny Lovebo till Friluftsfrämjandet.

Vi vet att människor mår bra av att vara i skog och grönområden – naturvistelse ger till exempel bättre hälsa hos den som har stressymptom. Men varför? Här finns olika teorier:

  • Aesthetic-affective theory – viss information i naturen talar om för dina basala hjärnfunktioner att detta är en säker plats, här kan du vila.
  • Attention restoration theory – riktad uppmärksamhet för planering och beslutsfattande, den kan vila när din spontana uppmärksamhet tar över, vilket sker när du upplever naturen.

Så här går studien till

Pilotstudien görs i samarbete med sjuksköterskeprogrammets Hälsomottagning. Forskarna dokumenterar deltagarnas puls, blodtryck, Hb, glukos, längd, vikt och bukomfång. De får även svara på en enkät om tidigare erfarenheter av skogsvistelse och hälsotillstånd.

Deltagarna får sedan skogsbada två dagar i veckan i fyra veckor, ca en timme per gång. De får strosa, ligga eller sitta ned. De skriver även skogsdagbok. Efter fyra veckor görs ny mätning, ny enkät om effekt av skogen och hur inställningen till skogen påverkats, samt hälsotillstånd. Deltagarna intervjuas.

Resultat

– Våra resultat hittills går i linje med tidigare forskning. Flera studier pekar på att vistelser i skog och mark lindrar besvär och ökar välmående hos människor som lider av utmattningssyndrom eller svår stress, säger Jenny Lovebo.

Enligt Lovebo visar viss forskning att gammal blandskog ger god effekt. Artrikedomen gör att det finns mycket att uppleva för sinnena. Gles skog ger också god effekt. Kanske på grund av att det passar vår instinkt att upptäcka om en fara närmar sig. När studien avslutas i augusti 2021 får vi svar.

– Jag vill få ut folk! Jag hoppas att vi ska få skog på recept till slut. Vi vet att fysisk aktivitet är bra, men detta handlar om något annat. Det handlar om skogen i sig, kort och gott, säger Jenny Lovebo.

Lästips

Naturnära videotips

Klass
10 min

Meditere with

Stående mediation när du behöver grunda dig och komma i kontakt med dina värderingar.

Klass
45 min

Meditere with

En guidad mindfulnessmeditation som du utför ute i naturen, gärna barfota, leg. psykologen Mona Drar är din guide.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Källa: Linnéuniversitetet och Friluftsfrämjandet.

Bianca Barck

Bianca jobbar som frilansskribent, bokstavsillustratör och redaktör. Hon har också skrivit diktsamlingen "Det klarnar opp". För henne är natur och yoga som universalhjälp – för lugnare, starkare och snällare dagar.

Les mer