Hur påverkas relationen vid en graviditet?

06 november 2019 | Av Julia Glutz

De flesta par genomgår stora förändringar i sin relation under en graviditet och upplever svårigheter i att hantera detta. Hur hålls kärleken vid liv samtidigt som livet håller på att göra kanske den största förändringen någonsin?


En av de mest omvälvande händelserna 

Att vänta barn, vare sig det sker genom att man bär barnet i magen eller man får det på annat sätt är en av de mest omvälvande händelserna en människa kan vara med om. Det väcker en massa tankar och känslor, och kanske lite oväntade sådana. Detta gäller förstås båda föräldrarna. Det är ofta en början på en kärlekssaga i förändring. Det är mycket som ställs på sin spets i väntan på ett barn och de flesta genomgår stora förändringar både på individnivå och parnivå.

Ni kanske har stormiga diskussioner kring ämnet barnuppfostran, ekonomi och/eller boendesituation, samtidigt som den ena partner genomgår stora hormonförändringar. Vissa par drabbas hårdare och andra mindre.

De allra flesta kärleksrelationer utsätts för olika grad av påfrestningar och det är inte något fel eller konstigt med det.

Mammans fysiska förändringar påverkar

Mamman översköljs av graviditetshormoner som påverkar henne i olika grad under de olika trimestrarna. För många kan just dessa hormonella förändringar vara väldigt besvärliga. Hon kan känna sig nedstämd och ledsen helt utan anledning. Hon kan uppleva värk i kroppen och känna sig otymplig. Det kan vara svårt för mamman att just här fokusera på någon annan än just sig själv och barnet. Här är det viktigt att prata med varandra och att ha stor förståelse. Alla känslor och tankar är ok att känna. Både för den blivande mamman och partnern. Det är viktigt att det finns ett öppet sinne för förändringen som sker och olikheterna ni som partners upplever. Det är ok att det känns lite svajigt under denna period, så tänk på att inte ställa för höga krav på er relation och att det ni upplever nu inte varar för evigt.

Viktiga aspekter att prata om:

  • Era förväntningar på varandra och på er relation.
  • Att båda föräldrarna är lika mycket värda även om det kan upplevas som om ni befinner er i två olika ”världar”. Speciellt när den ena föräldern är hemma och den andra jobbar heltid på sitt vanliga jobb.
  • Gnistan och närheten mellan er kommer att kräva jobb. Här gäller det att kommunicera ordentligt och uttrycka sina önskningar. Om själva sexakten är svår att få till finns det andra sätt att visa närhet till varandra. Och som sagts tidigare, kom ihåg att denna period inte varar för evigt!

Bygg ett starkt team, och våga ta hjälp

Lyckokraven som visas upp överallt kan ställa höga krav på er och det viktiga är att ni hittar er ”grej”, det som funkar för er. Ni är ett team, så försök att inte ta olika planhalvor för att mötas i en match där en av er går ur som vinnare. Ni är nu en växande familj där ordet ”team” skall vara ett av ledorden. Försök att sträva åt samma håll och vårda kärleken mellan er och till er växande bebis.

Löser ni inte konflikterna eller har svårt att kommunicera under denna perioden så finns det ofta bra hjälp att få på mödravårdcentralen eller hos parterapeuter. Det får inte ligga någon skam i att söka hjälp, snarare tvärtom. Ni håller på att bygga ett starkt lag och det finns en enorm styrka i att söka hjälp tillsammans.

Sist men inte minst, ni har något helt fantastiskt framför er så se till att försöka njuta av denna tid och vårda kärleken mellan er, och till er själva.

Lästips

Bygg relationen – övningar att göra tillsammans

Klass
10 min

Meditere with

Spana in en snygging – en meditativ partnerövning.

Klass
15 min

Meditere with

Guidad kroppsscanning för ökad avslappning och en återhämtande stund för dig själv.

Klass
15 min

Meditere with

Stående lekfulla rörelser – checka in med och lyssna på kroppen och rör dig fritt, utifrån vad som känns skönt.

Klass
10 min

Puste with

En skön andningsövning för att stärka andningen och hitta tillbaka till ett mer balanserat andetag.

Julia Glutz

Julia är personlig tränare, kostrådgivare och låg- och mellanstadielärare som drivs av att hjälpa människor att må bra, leva länge och skratta mycket.

Les mer