Våriga april – ge dig själv en rejäl naturboost

02 april 2018 | Av Linda Åslev

Våren är här! Ja, även om det fortfarande kan komma en köldknäpp så får vi allt välkomna den nu i härliga april. Och vad passar bättre än att verkligen nyttja ljuset och varmare dagar än att bege sig ut i det fria? Naturen ger oss så mycket, vi mår faktiskt bättre av att bara vara i naturen. Så det är precis vad vi vill inspirera till under hela april – ut och njut! 


"Livets årstider vävs ihop med generationers samklang med naturen. Vi är alla ett, var och en av oss en liten del av det stora liv som pulserar på moder jord. En dag i taget, ett år i sänder bärs vi fram på naturens starka axlar." - Sofia Sivertsdotter (Tillitens väg)

Platsen av total trygghet. Där allt kan få växa och frodas. 
Där jag är i mig själv. Med mig själv.
Där jag hämtar som mest energi.

I naturen. Mitt livselixir. 

Vi behöver alla naturen. Det är därifrån vi kommer. Det är där vi kan få hitta hem. Bara komma ut. Att få springa med djupa andetag. Att få promenera i sällskap av oss själva eller andra. Att sitta på en stubbe och meditera. Eller läsa en bok på en solig bänk med en filt över oss. Att sitta i en kajak med vattnet skvalpande och solen glittrande i vattenytan.

Det finns även forskning som visar att fördelarna är många för såväl vuxna som barn att befinna sig nära naturen. Personer som lever i närhet av grönområden mår ofta bättre. Och att regelbundet få en dos härlig natur verkar återhämtande för oss. Bor du i stan kan det räcka att få komma ut i en park eller annat litet grönområde för att åtnjuta de återhämtande effekterna.

Jag tror verkligen på naturens helande kraft. Jag känner den själv så snart jag kliver ut i skogen, eller på klipporna vid havet. När jag numera både bor och jobbar mitt i centrala Stockholm känner jag ett skriande behov av att varje vecka komma ut i naturen. Så snart trädkronorna ger mig skydd, när stammarna står som trygga stöttepelare runt mig, när vidderna erbjuder fria andetag under en blå himmel, när havet öppnar sig och vågorna ger ny kraft och tar med sig det jag inte längre behöver bort, ut i världsalltet — då lever jag upp. Då kan jag hämta hem det som riskerar att springa bort i stadspulsens sorl. 

Månadens friska tips

Så den här månaden tycker jag och mina kollegor att vi alla ska ta oss ut ännu mer. Att verkligen omfamna naturen och ljuset. Djupa andetag. Insup dofterna, den friska luften, energin. Att bara vara. UT OCH NJUT! :)

Låt oss tillsammans inspirera varandra med härliga naturbilder, både i vår Facebookcommunity BEYOGA365 samt på Instagram, använd hashtag #BEYOGA365.

Vi i Yogobe Crew (alla vi bakom spakarna), Team Yogobe och andra härliga vänner till oss kommer inspirera under månaden genom blogginlägg, bilder och tips. 

Och här kommer några aktiviteter som passar utmärkt i naturen som är perfekta för denna månad:

  • Kom igång med löpningen – ta hjälp av vårt träningsprogram
    Att gå ut och springa är ett fantastiskt sätt att kombinera den viktiga pulshöjande träningen med naturens magi. Men alla som försökt komma igång med löpning vet också att det ofta är allt annat än skönt till en början... Därför är Magnus Hagströms träningsprogram 12 veckor till milen så himla bra! Trappa upp långsamt, få styrke- och rörlighetsövningar och massa inspiration.
  • Flytta yogapraktiken utomhus
    När solen skiner mot en vägg i lä, med lite extra kläder så behöver det inte vara så varmt ute. Ta med yogamattan för lite fysiska positioner, eller ta med en filt, andas och meditera. Perfekt att ta med modilen ut och köra din favoritsekvens från videobiblioteket.

Sköna sekvenser att göra lite här och var

Klass
5 min

Yoga with

Stående paus med bröstöppnare och ryggsträckare, perfekt under arbetsdagen.

Klass
5 min

Trening with

Mjuka upp kroppen under dagen eller värm upp inför träningen på ett lekfullt sätt.

Klass
10 min

Trening with

Skön stående sekvens som passar när som helst – en välbehövlig paus eller uppvärmning.

Klass
5 min

Yoga with

Barnyoga: Hitta stabilitet och lugn med en stående avslappning.

Klass
15 min

Yoga with

Fire stående øvelser for bevegelighet og styrke av rygg, midje og mage!

Klass
15 min

Trening with

Hitta hållning och stabilitet med stående övningar – vidareutveckling av coreträning med neutral ryggrad, även perfekt att göra på jobbet.

Källor
Här kan du läsa mer om forskning och naturens påverkan på oss: Rapport från Naturvårdsverket samt Folkhälsan.

Linda Åslev

Med sina 20-års erfarenhet av träning, yoga, hälsa och friskvård samt en bas. beteendevetenskap vill Linda stötta människor till bättre hälsa på ett djupare plan.

Les mer