Lindra allergi och förkylning – testa nässköljning

15 april 2020 | Av Yogobe

Du har kanske sett den märkliga kannan eller hört talas om människor som häller saltvatten genom näsan? Det handlar om nässköljning, en riktig räddare i nöden i förkylnings- och allergitider, något som inom yogan och ayurvedan använts i tusentals år. Fler och fler upptäcker nässköljning – men hur fungerar det och vad är det bra för egentligen? 


Frigör din andning

Nässköljning används inom yogan och kallas här för neti. Även utanför yogan har den här naturliga rengöringen av näsa och bihålor blivit vanligare. Läkare har till exempel börjat rekommendera nässköljning som lindring vid bland annat allergi, bihåleinflammation och förkylningar. Du kan också använda nässköljning i förebyggande syfte. Det är ett perfekt alternativ, eller komplement, till nässpray, då nässköljningen inte torkar ut slemhinnorna som nässprayer ofta kan göra.

Inom yogan är nässköljningen en del av olika kroppsreningstekniker och används för att hålla andningsvägarna och bihålorna rena och friska, som en del i en hälsosam livsstil. Inom ayurvedan har man använt nässköljning i tusentals år. Genom att skölja näsan och bihålorna rensar du rent och öppnar upp luftvägarna så att du lättare kan andas genom näsan vilket är viktigt i både din yogapraktik och i din vardag – bland annat för att sänka stress.

Nässköljning sägs även stimulera ditt sjätte chakra, anja chakra, som står för mental klarhet. Den bidrar till att ta bort blockeringar. Ett överbelastat sjätte chakra kan ta sig uttryck i bland annat koncentrationssvårigheter eller att du lätt får huvudvärk. 

Hur fungerar det?
När du gör nässköljning så häller du saltvatten genom ena näsborren så att det rinner ut genom den andra. Genom sköljningen rensas dina slemhinnor och bihålor. Flimmerhåren i andningsvägarnas slemhinnor återfår sin funktion som består av att fånga partiklar av olika slag så att de inte passerar ner i lungorna. Genom att hålla luftvägarna rena så hjälper du immunförsvaret på traven. 

När du blandar salt i vattnet så skapas ett så kallat högre osmotiskt tryck än om du bara använder vatten (vilket inte rekommenderas att testa, såvida du inte vill få en känsla av en kallsup i näsan…) som hjälper till att rensa ut inne i bihålor och andningsvägar.

Nässköljningskanna
Numera finns stora sprutor att köpa på exempelvis apoteket, där vattnet trycks upp i ena näsborren för att sedan komma ut genom den andra. Traditionellt har man dock använt sig av en särskild nässköljningskanna, vilka kan kännas snällare och mindre obehagliga att använda än sprutan. Det finns många olika sorters nässköljningskannor.

När du använder näskannan sätter du kannans pip mot ena näsborren, samtidigt som du håller dig över ett handfat, lutar huvudet åt andra sidan (här får man testa sig fram vad som fungerar bäst) så att vattnet kan rinna ut ur andra näsborren. Andas under tiden genom munnen. Använd antingen hela kannans innehåll i ena näsborren, fyll på igen och upprepa på andra sidan eller byt näsborre när du tömt halva kannan.

Gör din egen saltlösning
Saltlösning går att köpa färdig på apoteket men det bästa, och billigaste, är att göra sin egen saltlösning. Det är superenkelt och går på ett litet kick. I många näskannor finns en markering på hur mycket vatten som ska fyllas samt en liten sked som fylls med salt och blandas i vattnet direkt i kannan. Om du vill blanda din egen och inte har några mått så kan det vara bra att utgå från den här mängden:

  • En halvliter ljummet vatten
  • En tesked salt

Blanda ihop, klart! Hur mycket salt du klarar av kan vara individuellt så testa dig fram för att hitta en mängd som passar dig.

Din egen näskanna

Vill du skaffa en egen näskanna hittar du två alternativ i Yogobe Store, en vanlig och en lite mindre som är bra att ha med på resan.

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]