Så får jag till min yogatid

01 mars 2020 | Av Rebecca Carlowitz

Många av oss mammor kanske tappar bort oss själva i roller, eller normer som vi tror vi måste följa. Men att tillåta sig eget utrymme kan hjälpa. Jag andas, jag känner mitt bröst och mitt hjärta slå, jag hittar stunden att känna att jag lever. Läs mer om hur yogan kan ge andrum i vardagen!


Det berömda livspusslet

Du ska vara en uppmärksam, kärleksfull, förstående och vårdande mamma. Du ska hjälpa barnen i skolan och på fritidsaktiviteterna. Du ska laga ekologiskt, lokalt odlade, nyttiga måltider. Och sen kanske driva ett litet företag eller arbeta på ett roligt jobb, tjäna tillräckligt för att bo bra, ha ett rikt socialt liv och hinna träna och hitta egentid. Svårare än så är det ju inte att vara mamma idag. Eller hur? Ett lätt pussel!

Här har yogan har verkligen hjälpt mig som mamma, fru, egenföretagare och kvinna. Att få vara uppmärksam i min yoga, vara mindful och vara medkännande med mig själv, tillåta mig eget utrymme. Det hjälper mig att möta utmaningar som att ha störd sömn, vabba, inte brusa upp. Det hjälper mig att hitta balans. Yoga och mindfulness hjälper mig att hålla mig lugn och jordad i situationer när jag stressar upp mig, målar fan på väggen och tror världen ska rämna.

För mig handlar yogan mer och mer om att öva på att hitta andetaget, hitta mellanrummet mellan att vara för ”på” och helt av. Att inte vara för snabb i svar och reaktioner i mitt vardagsliv som mamma, partner och kollega. Inte döma mig själv. Jag försöker leva efter ahimsa mot mig själv, liksom ha en del av santosha som hjälper mig att släppa mina förväntningar på mig själv och vara mer med det som är nu. Tillåta mig andas på mattan, helst på morgonen, landa i mig själv och stabilisera mitt inre. Jag hittade yogan när min dotter var fem, det var en slags frälsning. Hade jag hittat yogan under min gravditet hade jag gärna gått på gravidyoga, den lugna varianten. Men jag tror att man ska släppa förväntan på sig själv under den tiden man ruvar på en bebis. Vi är alla OLIKA.

Yogan hjälper mig

Min yogapraktik påminner mig inte bara att jag är tillräcklig, utan att jag är en sensuell människa, inte bara mamma, partner eller naprapat. För många av oss kanske tappar bort oss själva i roller som samhället lägger på oss, eller normer som vi tror vi måste följa. Jag lyckas hitta paus i den fridfulla och njutbara aspekten av att flytta kroppen in och ut ur poser samtidigt som man fokuserar på andningen, på muskler i min kropp som tillåter den att vara stark, rörlig och stilla. Yogan gör ibland underverk för min självbild och jag lär mig släppa tankar som att jag aldrig gör eller ger av mig själv tillräckligt.

Att hitta min tid på mattan hjälper mig att ta mig tillbaka in i min kropp och påminna mig om att jag ens har en kropp. Jag säger till mig själv att andas in, känna mina fötter och känna mitt skelett stötta mig. Jag andas, jag känner mitt bröst och mitt hjärta slå, jag hittar stunden att känna att jag lever. Inte bara rusa på i ekorrhjulet, jag hinner stanna upp, jag tar en timme, två eller ibland bara femton minuter för att vara med mig själv. Det är övning i att lära sig tycka om sig själv! Praktiken hjälper mig se min kropp, känna mina andetag, lyssna på mina tankar och lära mig självmedkänsla.

Ge plats åt mattan

Jag gör plats för min yoga alla dagar, jag låter den inte falla till föga för andra saker, snarare flyttar jag på annat för att ge plats åt mattan. Yogan hjälper mig att påminna mig om att livet, precis som i en yogapose, kan vara lite obehagligt men att man kommer ur det. Yogaklassen kan ibland kännas som bara en tid som ska klämmas in i vår vardag. För mig finns inte att INTE yoga. Jag ger mig tillåtelse att släppa taget om vissa vanor jag haft och har lämnat plats för min yoga. Jag tar ansvar för min yogatid. Det är ju min praktik. Jag står upp för min praktik genom att prioritera det och organisera så att det passar i livet, snarare än att hitta ursäkter för att inte praktisera.

Min yoga handlar inte bara om den tid jag spenderar på mattan. Yogan lever i varje ögonblick av mitt liv. Det finns många sätt att "praktisera" under dagen: Jag vaknar tidigare för att få tid att praktisera och meditera. Att försöka göra saker långsamt och medvetet så att varje aktivitet upplevs och jag försöker känna hela ögonblicket. Att vara i naturen, att känna kroppens konturer mot luften. 

 Andas in det du behöver, andas ut det du inte behöver! För att behålla min praktik när saker blir stressiga tar jag till pranayama: tar kontroll över livskraften och riktar den. Andas in och andas ut, och låter mitt sinne följa andningen.

Videotips

Klass
15 min

Meditere with

Guidad kroppsscanning för ökad avslappning och en återhämtande stund för dig själv.

Klass
30 min

Yoga with

Återhämtning för nyblivna mammor – enkla övningar som öppnar upp både kropp och andetag.

Klass
20 min

Yoga with

Mammayoga: Energiboost och stretch för axlar, nacke och skulderblad.

Klass
10 min

Meditere with

Meditation: Fokuserad uppmärksamhet på andetaget.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips


Rebecca Carlowitz

Rebecca är naprapat, yogalärare, doula och instruktör inom konceptet Föda utan rädsla. Hon brinner för att arbeta med människor och är en av våra trogna ambassadörer och gästbloggare.

Les mer