Stå stadigt med sunda värderingar 

19 mars 2019 | Av Mona Drar

Utan värderingar som guidar oss kan vi inte ta medvetna beslut. Sunda värderingar fungerar som en inre kompass som visar vägen i livet även när det blåser. Genom sunda värderingar som du vågar stå för kan du stå på dig, stå upp för andra och ta dig genom livet utan att skada vare sig dig själv eller andra. 


Vet du vart du är på väg och varför?

Vi fyller våra liv med en massa måsten och ”att göra listor”. Vi springer på genom vardagen och livet, ofta för stressade för att stanna upp och hinna reflektera. Vi är ständigt på väg. Vi vet kanske inte alltid vart vi ska men vi vet att vi ska bort ifrån där vi är just nu. Ibland kan det framstå som att destinationen är underordnad själva springandet.

Detta ständiga ”att vara på väg” leder till att vi sällan har tid eller tar oss tid till att möta oss själva och fundera över vad som verkligen är betydelsefullt för oss. Vad vi tycker är viktigt, tror på, bryr oss om och vill manifestera i våra liv.

Vi är experter på att sätta upp mål. Experter på att tro att vi inte är tillräckliga som vi är och att vi måste göra mer, vara mer och prestera mer för att duga. 

Vem är du utan värderingar som du står upp för?

Vi har drillats till att bli experter på att formulera mål men oroväckande få av oss vet vilka värderingar dessa mål är förankrade i. När vi inte är i kontakt med våra värderingar blir vi mer sårbara för livets törnar. Vi blir som frön i vinden som blåser hit och dit beroende på vart vinden för oss. Vi kommer aldrig slippa undan livets törnar men om vi är i kontakt med våra värderingar  fungerar de lite som ett ankare, ett ankare som gör oss stadigare och lite mer motståndskraftiga.

Värderingar är till skillnad från mål inte något vi uppnår och kan bocka av. Våra värderingar skapar en riktning, blir en ledstjärna som vi kan sträva mot och som guidar och hjälper oss genom livet.

Videotips för att komma i kontakt med ditt inre

Klass
10 min

Meditere with

Stående mediation när du behöver grunda dig och komma i kontakt med dina värderingar.

Klass
15 min

Meditere with

Stärk din känsla av tillräcklighet – en meditation för att jobba med beteendeförändringar.

Klass
15 min

Meditere with

Väck kroppen i ett mjukt flöde för mer avslappnad andning och ökad rörlighet i kroppen. Rofylld meditation i rörelse.

Klass
20 min

Meditere with

En liggande kroppsscanning där du får uppmärksamma kroppen och stötta dig själv med hjälp av självmedkänsla, med Mona Drar, leg. psykolog.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Mer läsning

Mona Drar

Mona är legitimerad psykolog och egenföretagare med visionen att sprida medkänsla och mental hälsa. Hon använder gärna naturen som inslag i sitt arbete.

Les mer