Vad är disciplin egentligen? Och hur kan du använda disciplin för att få till rutiner och goda vanor? Här bjuds du på inspiration, oavsett om det handlar om yoga, meditation, träning eller något annat du behöver i livet. Hitta det som ger glädje och börja!
Vad är disciplin?
Vad är disciplin för dig? Har du funderat på det?
Det är lätt att fastna i tron om att disciplin är något hårt och negativt. Något som kanske förknippas med exempelvis elitidrottare, Ironman-deltagare eller andra som känns lätt övernaturliga, som klarar att pusha sig själva långt över vad du själv känner att du skulle klara.
Men om vi bryter ner begreppet disciplin så börjar vi ana nyanser, och förstå hur vi behöver det för att utvecklas, vad det än må handla om. Att skapa nya, goda vanor av olika slag kräver alltid en dos disciplin. Disciplin att faktiskt gå och träna eller sätta oss och meditera. Disciplin att ta ut sig för att få upp pulsen. Disciplin för att stanna upp i stillheten och inte fly från det där jobbiga som ligger under ytan och lurar.
Lustfylld disciplin – gör rutinerna kul och intressanta
Att sedan skapa rutiner med hjälp av disciplinen kan ju kännas rätt motigt. För ofta ska vi göra något vi inte är vana vid, och vi är ju vanedjur – det är skitjobbigt att påbörja nya saker, vare sig det är att lära sig något nytt eller sätta nya rutiner. Hjärnan är en lat och envis typ, det gäller att peppa igång den och ibland tvinga oss själva att göra något. För känns det bra efter vi gjort det där vi gjort, då är det ju rätt, hjärnan är överbevisad. Och när vi väl kommit in i det, då kan det ge så mycket glädje i längden.
Men hur kommer vi då dit? Ja vi måste hitta vår egen väg, det som passar oss själva bäst. Men några tips att på vägen hittar du dock nedan!
Tips för disciplin till rutiner i träning & yoga
-
Justera ditt mindset – identifiera vad du upplever att du behöver eller vill göra mer och mindre av. Fundera på varför, vilket syfte har du till det? Vill du verkligen, och av vilken orsak? Se om du kan skapa positiva, uppmuntrande motivationsfaktorer – vad du vill till, i stället för att kritisera och anklaga dig själv. Kanske inser du att det du behöver är någonting annat än du först trodde. Exempel:
- Tidigare: Jag MÅSTE träna, kör nu din himla latmask.
- Omformulerat: Jag kommer mår bra i kroppen efter och kan känna inre lugn när jag lägger mig i soffan.
-
Hitta det som faktiskt ger glädje – testa dig fram och utforska vad som känns riktigt gött i magen. Möjligheterna är oändliga, vad längtar din kropp efter? Några saker att testa:
- Yoga olika yogaformer och olika lärare (du kommer klicka extra mycket med någon beroende på vart på din resa du befinner dig).
- Testa någon ny spännande träningsform som kittlar nyfikenheten och kommer utmana dig lite men också känns kul.
- Måla eller skriv som meditation.
- Sätt på musik och dansa loss eller spring en runda för att rensa ut när du är grinig.
- Välj dig – allt du lägger din tid på i livet, vänner, fix, städ, jobb, middagar, sociala medier, kommer att ta tid. Tid som du ibland behöver prioritera till dig själv. För i perioder behöver vi välja, vad lägger jag tiden på? Vad behöver jag för att må bra, just nu. Behöver du nya rutiner – prioritera dig en period. Prioritera egentid!
- Öva tacksamhet – genom att öva tacksamhet programmerar vi om hjärnan. Vi hjälper helt enkelt oss själva att fokusera mer på det bra i livet. Det som är mindre bra, det stjäl ju mest energi ändå. Daglig tacksamhetspraktik gör under för såväl mindset som hälsan i stort.
Lästips om personlig utveckling och att växa
- Nyfikenhet och intelligens hänger ihop – träna dina förmågor, intervju med Ulrica Norberg
- Konsten att ta hand om sig själv – mindful self-compassion, av Anna Gordh-Humlesjö
- Låt oss växa inifrån & ut – träna upp ditt inre , av Linda Åslev
Yoga online – för glädje, inspiration & tacksamhet
Trening with
Låt pulsen guida dig i en härlig afropowerdance som höjer värmen.
Yoga with
Egentid för att vakna, sätta grunden för dagen och öva på att blicka inåt.
Trening with
Lägg fokus på sätet och aktivering för att stärka och "lyfta".
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!