Att leva i förändring

11 oktober 2017 | Av Yogobe

Förändring… Låt oss umgås med ordet ett tag. Smaka på det. Vi använder oss alla av det, men vad är det, egentligen? Camilla Persson, ledarskapskonsult inom meningsstyrd organisationsutveckling, dyker här in i vad förändring verkligen innebär. 


Förändring på riktigt

Jag ägnar en stor del av min vakna tid åt förändring. Förändring i mig själv, förändring i andra individer och förändring i organisationer. Men det var inte förrän jag verkligen satte mig ner och började lyssna efter förändringens sanna natur som jag började förstå vad förändring är och hur jag kunde arbeta MED förändring.

Låt oss därför återvända tillbaka till ordet förändring. FÖRändring…

Ordet FÖR visar ju faktiskt att någonting faktiskt händer innan själva ändringen. Ett förstadium om du så vill. Detta förstadium präglas ofta av oro, frustration och ett stort mått av osäkerhet. Vi märker att någonting rör sig inom oss men vi kan ännu inte se de det nya. Detta skapar en rädsla hos oss. Många människor orkar inte med detta stadium och gör allt vad de kan för att avbryta eller distrahera sig från det som håller på att ske.

Yoga och förändring
Vad kan vi då använda yogan till i detta stadium? Ja för det första måste vi nog en gång för alla slå fast att Yoga INTE är träning. Yoga är ett pågående samtal med dig själv GENOM din kropp. Genom yogan kan du våga skifta perspektiv. Ibland bara på ett intentionsplan, ibland mer handgripligt. Detta ger oss modet att även skifta perspektiv utanför mattan.

Om vi ser yogan som en samling livsverktyg så skulle jag nog säga att förmågan till perspektivskifte är en av de viktigaste. För i detta FÖRstadie till förändring så kan det göra all skillnad i världen om du vågar vara nyfiken och istället tänka att:

”Hmmm vad händer här egentligen? Vågar jag skifta perspektiv? Vågar jag luta mig in i det som sker just nu och hitta en plats av varande?”

Vi övar på mattan och vi tar ut det i livet.

Ändringar och förståelse
När man pratar förändring så hör man också ofta alla historier om förändring som misslyckas på olika sätt, både hos individer och i organisationer. Och jag vet också statistiken. Den är ganska dyster om man bara tittar på den. Men om man istället funderar över vad själva ÄNDRINGsmomentet i förÄNDRING innebär, så blir det inte så märkligt egentligen. En ändring innebär ju en förflyttning eller hur? Vi tar oss från en plats till en annan. Men för att kunna göra det måste vi först förstå vad det är som gör att vi är där vi är idag. Vad är det för mönster och beteenden, vanor och andra personers röster som har format oss till att vara just här just nu? Om vi inte förstår det, så finns den stora risken att vi missar vart vi ska röra oss för att åstadkomma en ändring.

För att kunna förstå det måste vi gå djupt. Förmodligen mycket djupare än vad vi gjort innan. Vi måste förbi lager och strukturer av rädslor, andras åsikter, och invanda mönster. Mycket av detta ligger också på vårt omedvetna plan, vilket gör det hela mycket mer intressant och svårnavigerat.

På mattan kan vi hitta ett säkert ställe att göra det, och att vidga vårt medvetande. Vi kommer aldrig längre än vart vi vågar följa vårt eget medvetandes expansion. Men om vi är modiga blir det en utvecklingsresa in i oss själva. En utvecklingsresa där vi vågar utmana tanken om vad som egentligen är sant. Vad som egentligen är vår verklighet.

Så våga samtala med dig själv, både på och utanför mattan. Använd dig av de verktyg som yogan ger dig. Se, hur kan jag vara yoga i helheten som är mitt liv? Då kan vi åstadkomma sann och varaktig förändring… och slå statistiken.

Lästips

Om Camilla Persson

Camilla är grundaren och ägaren till Holistic Development, ett konsultföretag som stödjer företag att skapa affärsnytta genom meningsstyrd organisationsutveckling. Camilla är rådgivare, lärare och processtöd till individer och organisationer i förändring och en daglig hängiven yogautövare på Yogobe. Om du vill komma i kontakt med, eller få mer info om Camilla kan du nå henne på hennes hemsida, Linkedin  eller e-mail

Rekommenderade videor

Klass
5 min

Yoga with

Stående paus med bröstöppnare och ryggsträckare, perfekt under arbetsdagen.

Klass
10 min

Yoga with

Kom tillbaka med ny energi resten av dagen.

Klass
5 min

Yoga with

En kort paus för att lindra trötta ögon.

Klass
10 min

Yoga with

Enkla övningar för en ansträngd rygg som hjälper dig slappna av runt ryggraden.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]