Den som har varit med om ett trauma har ofta en obalans i någon del av den mentala eller fysiska kroppen. Att hela sig själv med yoga är både kraftfullt och hjältemodigt. Läs mer om hur du kan läka dig själv och hjälpa andra i den sista delen om Healingyoga!
Hur börjar man sin yogapraktik?
Det här är sista delen i vår serie om Healingyoga, läs del 1 här!
Om vi har varit med om trauma har vi ofta obalanser i någon del av vår mentala eller fysiska kropp. Ofta är det just stressiga perioder, svåra situationer, jobbiga minnen och känslan av att inte vara i balans som tar oss till vårt första möte med yoga.
Att hela sig själv med hjälp av yoga är kraftfullt, det är en hjältemodig resa där man kan göra en stor del av arbetet på egen hand, men det kräver tålamod. Det som är så fint är att yogan hjälper oss att läka de negativa effekter ett trauma eller en negativ livssituation ger oss, så som återhållen andning, stela muskler, dålig hållning, svårt att koncentrera sig och fokusera. Vi behöver alltså inte fokusera på vad som hänt oss vilket kan ge lättnad och låta vår hjärna vila.
Genom att göra yoga i en säker omgivning kan vi försona oss med oss själva. Låt yogan bli en ny vana, det är stärkande för jaget då vi övar oss på att bli mer handlingskraftiga. Genom att utföra yogan vid ungefär samma tid på dygnet skapar vi en ny rytm.
Hur börjar man?
Hur kommer man då i kontakt med sig själv när man befinner sig i ett emotionellt kaos? I skriften Yoga Sutras förklaras ett sätt att komma närmare sin djupare intention, vilket är att utföra en viss praktik medvetet och regelbundet under en längre tidsperiod med kärlek och fullt engagemang.
Yoga hjälper oss att läka när vi:
- Gör andningsövningar där vi kan finna andrum och skapa plats för oss själva. När vi vänder oss inåt hittar vi lättare tillbaka till kärleken till oss själva och till livet.
- Utövar medveten närvaro där vi lär oss acceptera och försonas med oss själva, så att vi når ett mjukt och kärleksfullt sätt att vara i vår kropp och öka vår självkännedom. Man kommer i kontakt med sina känslor och lär sig sortera, vilket gör att man kan börja skönja sin djupare vilja.
- Utövar positioner som är synkroniserade med andningen, vilket hjälper oss släppa på spänningar, bli av med negativ stress, stänga av våra inre alarmsystem och lätta på instängda känslor som hjälplöshet, rädsla och oro, som ofta kommer efter ett trauma. Det är bra att börja med mjuka och för kroppen vänliga positioner. Vi väljer själva vilken position vi vill göra, hur länge vi vill stanna och när vi vill avsluta den. Sakta tar vi kontroll över muskler som varit blockerade och spända. Sedan kan vi med omsorg och kärlek fördjupa vår praktik.
Hur kan du hjälpa andra?
Att lida av PTSD kan göra oss paralyserade. Något som kan driva oss i vår läkning är att tänka att om vi delar med oss av vår erfarenhet hjälper det även andra i framtiden. Vi kan prova att lyfta blicken för att se det större perspektivet, att vi inte är ensamma. Om man börjar engagera sig och håller sig sysselsatt så kan man känna sig bättre till mods och mer behövd. Fokus läggs inte bara på traumat. På så sätt kan man komma ur sitt tillstånd och påbörja en läkning.
Man kan börja med det lilla, gå ut med en hund, hjälpa en äldre med sysslor, en yngre med läxor. Detta kan även vara till stor hjälp för äldre personer som kanske har ett trauma som är mycket gammalt. Genom att hjälpa andra kan de känna att de är en del av samhället.
Andra viktiga delar vi kan använda för läkning är att skaffa oss kunskap om hur vi reagerar vid trauma och bryta tystnaden för att dela med oss. Genom att lära oss hur kroppen och hjärnan fungerar vid en hotfull händelse förstår vi varför vi har reagerat som vi har gjort. Det handlar ofta om biologiska reaktioner. För mig blev det en stor lättnad när jag förstod att det var mina försvarssystem som reagerat på ett sunt sätt och att jag inte höll på att bli galen.
Vikten av medveten andning
Andningen är vår livskanal och speglar hur vi mår. Om man lider av PTSD kan man under perioder lida av en återhållen andning vilket inskränker elasticiteten och flexibiliteten i bröstkorg, käke, nacke, axlar och skuldror. Det gör det ännu svårare att andas djupt och en ond cirkel bildas i kroppen av stelhet, trötthet och låg energi. I vissa fall kan det leda till känslobortfall. Man får svårt att sova och tappar aptiten. Detta sammantaget kan göra att kroppens biodynamiska rytm slås ut och man blir utmattad och utbränd.
Andningsövningar är effektfulla redskap. När vi lärt oss känna in vårt naturliga andetag och fördjupa det kan vi komma i kontakt med kroppen och sinnet. När vi sedan med yoga övar på att röra oss i synkronicitet med andetaget sänks stresshormonet i kroppen och endorfinerna, våra må-bra-hormoner, ökar. Sakta men säkert blir vi via andningen vän med vår kropp. Det är viktig att vi börjar med enkla andningsövningar samt att det en god idé att konsultera en yogalärare.
Hoppas din yogaresa kan hjälpa dig mjukna, ge dig tillbaka en känsla av livslust och viljan att läka.
Kram Jennie
Boken om Healing Yoga
I sin bok Healing Yoga: Den läkande kraften – ger Jennie Liljefors verktyg, program och övningar för att integrera yogans läkande kraft i våra liv. Läs mer och köp boken här!
Helande videotips
Puste with
Att hitta tillbaka till andningen är en nyckel i vår läkningsprocess, med Jennie Liljefors.
Yoga with
Healing Yoga: Sätt din intention och mjuka upp kroppen inför en ny dag, med Jennie Liljefors.
Puste with
Tre olika andningsövningar för medveten andning och lugn, med Jennie Liljefors.
För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!
Lästips
- Läs de tidigare delarna av Jennie Liljefors i serien om Healingyoga här: Del 1, Del 2 och Del 3.
- Så kan yoga hjälpa dig att läka din kropp, av Josefine Bengtsson.
- Yoga som terapi? Absolut, av Anne Pehrsson.